Коледа в Банско - традициите се спазват, но ги представят виртуално

Коледари все пак спираха пред домовете и поздравяваха семействата
25 дек 2020 15:22, Петя Славова
11
Коледа в Банско - традициите се спазват, но ги представят виртуално
Снимка: БГНЕС

В Банско тази година коледарите са с ямурлуци, икона в ръцете и предпазни маски. От рано сутринта те спират пред домовете и поздравяват семействата. Как посрещат Коледа жителите и гостите на курорта разказва в репортажа си кореспондентът на БНР Кети Тренчева.

Още преди началото на първата Рождественска служба в храм "Света Троица" имаше миряни, очакващи причастие след дългия пост.

Яна, която от години живее и работи в Банско, си пожела: "Хората да са по-смирени, да се разбират и да си помагат".

За разлика от кукерските демонстрации, които бяха отменени, традицията на коледуването беше спазена. Малки групи коледари спираха пред всяка къща, пееха и наричаха за здраве и късмет през новата година.

Всички традиции ще се спазят в Банско, но хората ще ги представят и споделят виртуално, заяви Георги Ангелов от пресцентъра на общината:

"Банскалии ще се облекат в традиционните кукерски бабугерски костюми, в носиите, ще си направят снимки, ще си бъде продължена традицията, макар и виртуално. Най-важното нещо е да не ни пада духът, настроението и усмивките от лицата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: банскоколеда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Деси преди 3 години
Аз ще съм там за Нова година, на 31 на обяд тръгвам и вече нямам търпениееее
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** никой насила не ви кара да ходите никъде бре хора :))) За някои хора това са важни неща
5
0
 
2
 
! Отговори
Истински преди 3 години
Живо тервелски,добре посрещна Коледа а може и Нова година в имота на сино и твоя,а мен наказа,има видов ден. И бедни и богати всички сме хора на този свят.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво ,хотели и ресторанти работят ,но ще духат супата,много от тия печелбари имат хотели и по черноморието ,и до година ще е същото ,румънците че спасяват така наречения бизнес по морето
3
1
 
14
 
! Отговори
Ц преди 3 години
Няма да ида до Банско, няма да ида и до Боровец, няма да ида и никъде в България. Поради същата причина поради която не ходя по черноморието. Самозабравени хотелиери, обслужване неподобаващо на цената, качество под всякаква критика. Няма да забравя, как преди 7-8г в хотел в Созопол имаше в All inclusive храната "зеле с три вида месо" за обяд, трите вида месо бяха кебабчета, кюфтета и пилешки пържоли от вчерашната скара нарязани в зелето. Е няма да почивам в България да *** от глад!
2
1
 
12
 
! Отговори
Коледна магия преди 3 години
Тези традиции са най прекрасното нещо на Коледа... А скоро и Кукерските шествия, сурвакарите... Пазете българското !Джингъл белл може да навява нещо за спомени и традиции в Англия, но не и тука.Традициите са това което ни създава като нация
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банско и традиции.....моля Ви се. Покажете в централна България,в някое китно село,как посрещат Коледа. " Горкото" Банско,остана без туристи и реши да ни учи на обичаи,първо да научат български,а после всичко свързано с традициите.