Жълт код в почти цялата страна - дъжд, вятър, сняг, поледици

Очакват се значителни валежи от дъжд, на места сняг
Обновена: 27 дек 2020 07:42 | 27 дек 2020 07:41,
1
Жълт код в почти цялата страна - дъжд, вятър, сняг, поледици
Снимка: БГНЕС

Днес ще е облачно, на места в низините - мъгливо, съобщиха за "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Валежи от дъжд ще има на много места в страната. В сутрешните часове в крайните северозападни райони има вероятност дъждът да се примесва със сняг, а след обяд, главно в планинските райони на Южна България ще има и значителни валежи.

Преди обяд ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток, който по-късно през деня ще се ориентира от юг-югоизток и ще се усили. В Северозападна България температурите ще са по-ниски, почти без дневен ход: 2°-5°. В останалите райони максималните ще са между 7° и 12°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и през деня още ще се понижи.

Над Черноморието ще е облачно. Ще има валежи от дъжд, значителни по южното крайбрежие. Преди обяд ще духа умерен североизточен вятър, който до вечерта ще се ориентира от югоизток. Максимални температури на въздуха: 9°-12°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще се усили и ще е 3 бала, в северните райони - 4 бала.

Над планините ще бъде облачно, мъгливо и ветровито. Ще има валежи от дъжд, над около 1500-1700 метра - от сняг. Главно в Рило-Родопската област и планините в Югоизточна България валежите ще са значителни. Ще духа силен и бурен, по високите и открити части и ураганен вятър от юг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра - около 1°.

Оранжев код за сняг и дъжд е в сила за област Смолян за 27 ноември, сочи справка на сайта на НИМХ.

Там се очакват значителни валежи от дъжд. Количествата ще са между 35 и 40 л/кв.м, в най-южните райони от областта - и над 50 л/кв.м. Над 1300-1500 м.н.в. дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен и бурен вятър от южната четвърт.

Жълт код за сняг и дъжд е в сила за област Благоевград. В областта се очакват значителни валежи от дъжд, количества - между 25 и 35 л/кв.м, в южните райони на областта - до около 50 л/кв.м. Над 1300-1500 м.н.в. дъждът ще преминава в сняг. През втората половина от денонощието по долината на Струма ще се усили южният вятър.

Жълт код за дъжд и вятър е в сила за област Кърджали. Очакват се значителни валежи от дъжд, количества - между 30 и 40 л/кв.м, в отделни райони и над 50 л/кв.м. Ще духа силен поривист вятър от южната четвърт.

Жълт код за обилни валежи е в сила за областите Сливен, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол. В тези области се очакват валежи до 40 л/кв.м.

Жълт код за силен вятър е в сила Габрово, Велико Търново и Търговище. В тези области ще се усили вятърът от юг-югоизток, в районите в близост до Стара планина през втората половина от денонощието, ще бъде с пориви 20-25 м/с.

Жълт код за обилен снеговалеж е в сила за областите Видин, Монтана и Враца. В тези области са възможни заледявания и поледици. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
2
 
! Отговори
ммм ..! преди 3 години
Тази сутрин се поразходих из двора, а той е 8.4 дка под една гора, на 20 п до една от многото селски бариу на 1200 м от брега на Дунава. Времето е топло, приятно, но се подхлъзнах и паднах на чистите си дрешки - изпоцапах се! Имам най-различни дървета и храсти в имота - бонбонено дърво, няколко вида райски ябълки, касис, червено френско грозде, бодливо немско грозде, над 15 вида ябълки, 7 вида круши, смокини - 9 вида, капини - 4 вида, лаврово дърво - 3 метра височина, няколко буса с розмарин и