10 хил. годишни е-винетки изтичат на 1 януари

За шеста поредна година цените остават същите
14
10 хил. годишни е-винетки изтичат на 1 януари
Снимка: БГНЕС

Близо 10 хил. годишни е-винетки за леки автомобили изтичат в първия ден на 2021 г., а през януари и февруари над 800 хил. Всеки водач може да провери докога е валидна винетката на управлявания от него автомобил на сайта www.bgtoll.bg чрез бутона "Проверка на винетка", напомнят от АПИ.

 За шеста поредна година през 2021 г. цените на е-винетките за леки автомобили остават непроменени. Годишната е 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Без промяна е и цената на уикенд винетката, която струва 10 лв. Тя беше въведена на 1 януари 2019 г. при старта на електронната система за таксуване при използването на републиканската пътна мрежа. Тогава беше осъществен и преходът от хартиен стикер към електронна винетка.

Валидността на е-винетките може да се провери на сайта www.bgtoll.bg, през мобилното приложение BGTOLL или партньорската мрежа на АПИ. Чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата на регистрация всеки може да получи информация за крайния срок на винетката, независимо откъде е купена - от търговски обекти на АПИ или в търговската мрежа на партньорите й. При проверка на валидността й чрез терминал за самообслужване, потребителите напълно безплатно могат да получат разписка с датата и часа на нейното изтичане. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато е-винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

Е-винетка може да бъде купена чрез каналите за продажба на Агенция „Пътна инфраструктура“ – на сайта www.bgtoll.bg, чрез мобилното приложение BGTOLL, от терминалите за самотаксуване, както и на каса на основните гранични контролно-пропускателни пунктове - ГКПП „Калотина“, ГКПП „Капитан Андреево“, ГКПП „Кулата“, ГКПП „Силистра“, ГКПП „Илинден“, ГКПП „Гюешево“ на Дунав мост - Русе и Дунав мост - Видин, или в 27-те областни пътни управления в страната.

Друга възможност е чрез партньорската мрежа на АПИ чрез сайтовете www.vinetki.bg,www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg, www.telenor.bg, www.A1.bg, както и на каса в мрежата на мобилните оператори А1, Теленор, Български пощи, Easy Pay и в бензиностанциите „Лукойл“, „Петрол“ и ОМВ, а също и чрез терминалите “Cashterminal” в мрежата на “Интеркапитал груп”.

Системата за купуване на електронни винетки позволява с помощта на един банков превод фирмите да купуват до 100 електронни винетки с различен срок на действие. Целта е максимално улеснение на фирмите с голям автопарк.

Електронната система позволява покупка само на една е-винетка за един автомобил за определен период от време. При опит за купуване на е-винетка за срок, който повтаря частично или напълно такъв, за който вече има платена такса, на екрана на устройството (компютър, мобилен апарат или терминал за самотаксуване) се изписва надпис, който предупреждава за това.

Необходимо е потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация, преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции заради грешно въведени данни в системата не се допускат.

Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, така и на латиница, но трябва да съответства на символите в самия регистрационен номер. Въвеждат се само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.

При установено нарушение – липсваща е-винетка, специализираните мобилни екипи на НТУ предлагат на водача да заплати компенсаторна такса, за да може да продължи спокойно пътуването си до 23:59 часа на същия ден. Компенсаторната такса за леките автомобили е 70 лева за автомобил с обща технически допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона. Тя може да бъде платена само чрез POS терминали на място при мобилните екипи.

Ако водачът откаже да плати на място компенсаторна такса и оспори нарушението, му се съставя акт за установяване на административно нарушение. За да продължи пътя си в този случай, трябва да плати стойността на най-евтината винетка за автомобил, която е уикенд винетката. Плащането отново е само с дебитна или кредитна карта, а компенсаторната такса трябва да се плати в рамките на 14 дни.

В случай, че в 14-дневния срок не постъпи плащане, влиза в сила наказателно постановление, в резултат на което водачът на пътното превозно средство дължи глоба от 300 лева. Ако нарушителят плати компенсаторната такса при установяване на нарушението или в срок от 14 дни от съставяне на акта за установяване на административно нарушение, то той се освобождава от административно-наказателна отговорност и не му се налага глоба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Браво! Абсолютно точна информация !
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За месеците на затваряне на областните градове БГТолл да зачисли допълнителен период за всички автомобили неползвали пътищата.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Електронната винетна такса е пирон в ковчега на милюцайтити. До преди няколко години, само ушевите будали си купуваха винетки, всичко друго караше без, или имаше една за цялата рода и постоянно лепяха, разлепяха, плюнчеха, триеха бършеха, карти показваха и така. Сега злите езици говорят че разменяли номерата на колите, като ползвали тези на които има платена винетна такса. А преглед и застраховка са пари на вятъра. Последният хванат е шефчето на рушветчилъка в кресна.
10
2
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Ако се вдигне данъка на всеки Автомобил и Камион със 30 лева , ще има повече Приходи за Хазната , тоест за ГЕРБ .Сега Винетка и 10 000 човека назначени в ТОЛ Системата с по 5000 лева заплата - просто изяждат парите от Винетките .
9
3
 
3
 
! Отговори
? преди 3 години
До Анонимен8 лв. на месец, не ви устройва? Та това е кутия и половина цигари.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цени същите ,да бе че са много евтини ,браво на Свинетка Павлова
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Са първи път чувам, че има 10000 годишна винетка
6
5
 
0
 
! Отговори
м дааа преди 3 години
за мен пътищата през последните 6 години са станали по-добри , в квартала асфалтираха , главния път за другия град и него , подходът до магистралата вече е проходим. Пътищата които ме интересуват и ползвам ежедневно са по-свестни.
5
0
 
10
 
! Отговори
боко чвора преди 3 години
И пътищата остават същите автотрошачки.Това да грабиш народа и тези пари да не отиват по предназначение ,а се разпределят по "шкафчета" е углавно престъпление.
4
0
 
12
 
! Отговори
И тетека! преди 3 години
поредна година и заплатите остават същите...
3
6
 
4
 
! Отговори
BMW batka преди 3 години
И тая година ще се кара кола доста изглежда. Винетката трябва да стане минимум 300 кинта годишната и да оправят правно и материално, където трябва, БДЖ и автобусния транспорт.
2
0
 
8
 
! Отговори
Винетко преди 3 години
УжасТ!
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те изтичат ама вчера в дъжда минах през една дупка и сигурно си изкривих джантата ако това, се случи примерно в Италия собственика завежда дело и взема едно 5хил Евро обезщетение защото мани повредите ами и катастрофа може да стане