Пандемии, вируси, наука - годината през призмата на Христо Пимпирев

За експедициите на Антарктида, разказва професорът
29 дек 2020 22:52, Петя Славова
42

Пандемии, вируси, наука и експедиции - каква беше годината през погледа на проф. Христо Пимпирев?

Вируси като COVID на Антарктида, дори да се промъкват, няма да успеят да оживеят. Имам наблюденията си от моите близо 30 експедиции. Това каза за "Денят ON AIR"  ръководителят на българските антарктически експедиции проф. Христо Пимпирев и допълни: "Този континент не е за вируси, той е за силни хора".

По думите му предвид пандемията от COVID и за Антарктида също има строги мерки

"Пандемии като тази от COVID е имало хиляди години назад, още преди новото летоброене. По време на чумните епидемии са опустявали цели региони.  Борбата срещу Ковид показа колко е важна науката. И изведнъж всички разбрахме колко е важно учените да измислят ваксина“, подчерта той.

"Като погледнем 30 години не са много дълъг период предвид нашата многовековна история, но от друга страна са дълъг период  и България успя да е фактор и заедно с 28 държави да управлява един друг континент на Земята. Той крие много тайни, много научни загадки", посочи ученият за Bulgaria ON  AIR.

Според него континентът тепърва ще се отплаща на дръзналите на работят при тежки условия там.

"Направихме много на Антарктида, тръгнахме от две малки бараки. Едната, която е обитаема, беше 18 кв.м. и в нея живеехме 6 души. В много от затворите имат повече пространство.", допълни проф. Пимпирев.

Стъпка по стъпка обаче за тези 30 години експедиции от бараки се стига до българско селище. Предстои също така страната ни да има и своя научна лаборатория на континента след няколко години.

"България е със самочувствието, че прави сериозна наука там", каза още ръководителят на българските антарктически експедиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
6
 
! Отговори
Антарктида си беше преди 3 години
чиста, но откатко тези пияници я ***, и там настана мръсотия. Тези вируси не са преплавали океана сами, че да се появят на леденият континент, точно тези лентяи ги пренесоха там. Освен да поркат, нищо друго не правят там, живуркат с народни пари!
28
1
 
2
 
! Отговори
В духа на чудото ... преди 3 години
Искам да питате и кмета на Враца и общинския съвет, защо е отказана подмяна на вратите на училището при условие, че са на 50 години и навсякъде другаде са сменени и подменени ... даже и по селата ... питайте ги ... питайте ги що се наливат пари и се ремонтират три училища само - ПМГ, ЕГ, Христо Ботев.
27
1
 
1
 
! Отговори
В духа на чудото... преди 3 години
Ще установите господа, че чудото на Лейк Пласид не е било чудо,просто е било дадено възможност на младите хора и на един талантлив треньор да загубят.Всички са си мислели,че ще загубят,но им е даден шанс.Вие и това не дадохте бе... скапани всички си знаят, че всичко е нагодено и даже Асистенчето Тошко беше нагодено.И тоя треньор ги сцепил от тренировки три месеца по цял ден и рекъл така: Не мога да ви гарантирам победа господа, но мога да гарантирам, че ще сте най-добре подготвени!
26
1
 
1
 
! Отговори
В духа на ... преди 3 години
Времето по Стивън Кинг - една история за върховно човешко падение и още нещо ... или как мога да продам човешките си ценности за финансови ценности ... или как да хванем една чудесна идея и да я о.с.е.р.е.м по длъжност без представа за щетите, които ще нанесем несвършили си работата като хората. И ето идва обективната действителност - харесвам филмите по действителен случай господа като Miracle - история за хокей, олимпийски игри и как млади колежани спечелиха олимпийски златен.Гледали ли сте
25
0
 
2
 
! Отговори
В духа на ... преди 3 години
Осъзнавате ли, че нивото на шуробаджанащината в тая държава е стигнала нивото на връх Еверест и някой накрая ще вземе да почне да стреля, защото едно е най-високото място на планетата - друго е наглостта и посредствеността, които доминират със задникоцункане и подаване на задни части със свалени ***!!!
24
0
 
2
 
! Отговори
В духа на ... преди 3 години
Всеобщата посредственост - нали трябва да се каже, че истинското изкуство в България, както би казал доцент доктор Цанко Петров така и не се случи заради екскурзиантите, туристите, посредствените задникоцункачи . Като и конкурса за съвременно изкуство - Кокимото десети - Първо място любовницата на член от журито дето даже не е учила в България, а аз даже не бях включен в малкия ростер. И кво рече булката - един човек върви, пред него същия и пред втория трети същи - минало, настояще, бъдеще УРАА
23
1
 
1
 
! Отговори
Ти не стопляш!!! преди 3 години
Човек дето като мене знае 3000 творби и произведения на изкуството и не само ги знам, аз ги разбирам - отделните направления, художници, стилове, взаимовръзките с историческата епоха и тогавашната действителност и кое прави една работа наистина духовен спътник на човечеството. Знаеш ли професоре, кой художник съм си сложил да го гледам на стената просто е така що ми харесва и човека (в състоянието дето е бил ) и творбата. Гледам си тайтяхнките на Гоген - зарязал всичко и духнал в Таити да рисува
22
0
 
1
 
! Отговори
Професореее!!!! преди 3 години
Изкуствоведа пише за изкуството за да може другите хора да го разберат доколкото това е възможно. А дали изкуствоведа правилно е разбрал артиста това е друг въпрос. Глей сега бе професоре - пращате все някакви връзкари да правят неща, които не са за връзкари. Неща дето са за чудо по Лейк Пласид вие пращате някви посредствени. Като последния *** дето рисува в Исландия - не само, че е целувал *** много ми и работите му са задничави, назадничави. Като и Георги Господинов и той там.
21
0
 
1
 
! Отговори
И още работи: преди 3 години
Още много работи съм изхвърлил след като съм ги овладял на ниво по-добро от написаното! И просто се наложи разбираш ли? Гледам нещо - знам го наизуст, ама знам, че вече е частично валидно! Изхвърлям го!
20
0
 
2
 
! Отговори
Знаеш ли професоре? преди 3 години
Някога преподавателя ми по естетика Валентин Ангелов - написал една книга - Смъртта на естетиката! Аз си я купих и после я изхвърлих в кофата. Прочетох я де. Няколко пъти - и преди изпита и после я четох още един път. И лексикон по естетика и него съм го чел. Няколко пъти - професионално ми е - И му рекох к'ви пет лева и изхвърлих и лексикона в кофата! Знаеш ли защо ги изхвърлих професоре? В контейнера за ***, дето вони - защото са неактуални и неадекватни на съвременността.И Библия също...
19
0
 
1
 
! Отговори
Знаеш к'во чух! преди 3 години
Даже и да го направим, тоя няма го земем никога с неговата арогантност, нахакано поведение и особено след като сме го топили години за неща, който не само не е направил, но ние сме ги направили за да може да продадем едно нещо и да съсипем 400 човека в момента. Аз ти казвам, че такъв гадняр ще го вкарам два метра под земята е така за спорта и за изкуството!
18
0
 
1
 
! Отговори
Как викаше един: преди 3 години
"Тука е тяяяяяя" Тоест тука е тя работа - Arts gratia artist - изкуство заради артиста, че трябва да го има истинският артист, ама защо трябва да го има - ми питай Леонардо да Винчи - дето учебниците по анатомия и за художници и за хирурзи, че и даже за общопрактикуващите джипита започват с трактата по анатомия. И че половината имена в тоя учебник са дадени от да Винчи - мускулатура, кости, нервна система, оптика, колко науки тръгват от Да Винчи. Ама той е "ниско относително труден"! Нали ....
17
0
 
2
 
! Отговори
Безкористно! преди 3 години
Знаеш ли к'во значи тая дума професоре! Трябва се направи нещо, заради самото нещо! - Изкуство - заради самото изкуство! Наука - заради самата наука! Образование - заради самото изкуство образование! Не заради субсията или финансите или квото и да е там! Нали примерно аз ще ида три месеца в базата - натоварен със свет нещо за рисуване и като се върна всичко ще е изрисувано и ще има какво да покажа! И ще го направя уникално.... обаче политика, интереси, глупости! Art gratia artist!
16
1
 
1
 
! Отговори
Професорееее преди 3 години
И още ми стиска ама вие се скръндзавите за някакви жълти стотинки и за двама човека три месеца в базата в Антарктида и почват въпросите: Ама защо пък точно ти? Ми аз ще взема политически удобния, ама мерси за идеята ще го направиме, защото е много едно такова за пред хората. Аз пък ще ви кажа, че без творците, артистите, мечтателите - хората с въображение и изобразителни способности да дават материални форми на идейте си никаква наука няма смисъл. Могат ме наричат всякак - така им изнася!
15
0
 
2
 
! Отговори
Професорееееее преди 3 години
Не ми казвай, че и ти се връзваш на глупостите на Джак, Симеон 2 и Гайдарски за "ниската относителна трудност", ако не е изкуството на тоя свят, от древногръцкото техне гащите няма да може да си вържете щото няма да ги имате, а ще се пощите по пещерите, чакайки черният обелиск. Има един начин да дадете пример, че все още сме цивилизована държава и да поправите на прасето глупостите и да им посочите среден пръст. Стиска ли ви? Щото на мен ми стискаше!!!!
14
0
 
2
 
! Отговори
Много просто бе: преди 3 години
Невинен съм до доказване на противното! И не можете да докажете, че съм виновен, освен ако не оформите съвсем нов дял от криминалистиката, която се занимава с енергийни процеси. И докато според националното и международното право аз съм абсолютно невинен, вие продължавате да правите глупости. Примерно ето аз предлагам как да направите нещо хубаво (и то не църква) и да пратите художник заедно с всяка експедиция на Антарктида, айде бе професоре даже и на Бигъл е имало художник - самия Дарвин!
13
0
 
1
 
! Отговори
Професоре!!!! преди 3 години
Чакай, че забравих - май някакви хора искат да ми търсят сметка за някакви неща дето нямат никакви доказателства, че съм бил аз! Казват България била троянският кон на Руската федерация в Европейският съюз и много глупости произлизат от това. А аз да ви питам кой беше троянският кон на САЩ в Европейският съюз - Симеон 2 Сакскобурготски и Великобритания - айде и двата троянски коне ги няма и аз искам да ида на командировка три месеца в Антарктида да порисувам малко с приятелка! Къв ви е проблема?
12
0
 
4
 
! Отговори
Професоре!!!! преди 3 години
Вземете пак някой връзкар! Никва работа няма да свърши!
11
0
 
0
 
! Отговори
И забравят: преди 3 години
Че България е една от малкото страни подписали Антарктическото споразумение, което е някак си така приятно за ушите ми, дефактно някога от времето, когато сме били малка, но велика нация имаме си и ние местенце там, където нещата са прости и ясни! Знам какво ще ми кажеш професоре - това е научно-изследователска станция, а аз ще ти кажа: Изкуството е царицата на всички науки, комуникираща знания през всички поколения на света. Ей тоя Леонардо ей! К'во сега да кандидатствам за стипендия ли? Добре!
10
0
 
0
 
! Отговори
Като толкова държите преди 3 години
Какво има в сандъка - стативче за рисуване, малко въгленчета, разни материали и пособия за рисуване. Всичко подредено нагледно. Глей сега професоре ... тия тука си бяха наумили, че тая държава е някаква касичка тип прасенце и бяха пратили едно прасе за да може да вземат каквото има в касичката. То прасето умря, както и каквото беше навъдило, та мисълта ми е, че всичко това е било планирано много време и те са много побеснели сега, че трябва някак си да измислят как да се измъкнат от тия кражби!