Три поколения рибари разказват за уроците на морето

Есенният сезон компенсирал липсата на летен
29 дек 2020 20:47, Анисия Иванова
5

За уроците и посланията на тази трудна година продължаваме да ви разказваме в рубриката "Моята година". Срещаме ви с трима рибари от Несебър и тяхната равносметка за 2020 г.

Три поколения рибари със следобедна разходна на кея в Несебър. Броят лодките - колко ще останат на брега през зимата и колко ще влязат в морето след края на есенните пасажи. Правят разбор на годината.
Бай Митьо е най-възрастният рибар в Несебър. Влиза в морето вече 57 години. На старата си лодка вози и туристи. Казва, че напразно чакал англичаните тази година, но пък лодките не останали празни.

"Каквото ми трябваше си набавих - сафрид и чернокоп, доволен съм от това нещо", споделя Димитър Ставрев.

На майсторлък с въдицата от бай Митьо се учи и Емо, един от най-известните диджеи по морето. Риболовът е другата му страст.

"Затвориха дискотеките, сезонът беше много динамичен, емоционален. Имаше в началото сафрид, след това преминахме към чернокоп, много едър чернокоп, лефер, накрая завършихме с паламуд", казва Емил Андонов.

"Нямаше летен сезон, но пък имаше есенен сезон, компенсацията беше добра", отбелязва на свой ред рибарят Яни Янулов.

Лека завист има обаче към рибарите на юг от Бургас. Там морето беше щедро на паламуд.

"Пътувахме чак до Ропотамо, за да можем да хванем и да сложим в хладилниците вкъщи и да опитаме от екзотичната риба", посочва Янулов.

И тримата рибари не са заземили лодките си. Казват, че ако даде време, пак ще влизат в морето.

"Когато времето е подходящо - да съм в морето, да разпускам, през останалото време вкъщи пред телевизора, превързваме такъмите, правим наново разстановка", споделя Емил Андонов

И така до следващата разстановка, до следващата година. Старите морски вълци казват, че животът на рибаря никога не е скучен, стига да съзерцаваш своеобразния живот на морето.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
"Каквото ми трябваше си набавих - сафрид и чернокоп, доволен съм от това нещо", споделя Димитър Ставрев."Г-н Ставрев да сподели нещо и за легендарния бай Ставри.
4
2
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
"Пътувахме чак до Ропотамо, за да можем да хванем и да сложим в хладилниците вкъщи и да опитаме от екзотичната риба", посочва Янулов."Ей го дее Ропотамо до Бургас, какво е това смешното чак до Ропотамо?
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде нЕма нужда разни общаци да учат хората на уроци... Рибата не се лови вече по примитивните ви методи. Не сме в ерата на викингите, мили ми мързелаци.
2
1
 
5
 
! Отговори
Георгиус Каракачанас преди 3 години
И два живота да имах,пак овчар щях да стана.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Варна рибарските лодки масово се преправят на атракционни корабчета за пиратски партита.