Ваксинирането е бавен процес, кога ще усетим ефекта?

Нужни са поне 2 милиона ваксинирани, изчисли математик
29 дек 2020 22:37, Петя Славова
40

Експерти изразиха мнение, че можем да очакваме колективен имунитет до една година при положение, че се ваксинира около 70% от населението.

Ако у нас това са 3 млн. и половина от общо 5 млн., подлежащи на имунизация, това прави 30 хил. души средно на месец.

Още по темата

"Когато броят на ваксинираните стане 2 млн., вече започва да се усеща. То се усеща още и преди това, но там се усеща вече съществено", коментира математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако дойдат достатъчно ваксини, за да могат да се ваксинират 10 хиляди на ден, няма да има проблем да постигнем ефекта в тези граници - 6-7 месеца, и масов имунитет до края на следващата година.

Прогнозите на имунолози са да постигнем нужната колективна защита през следващата есен. Прекаралите инфекцията обаче не е нужно да бързат с ваксинирането, ако имат изградени антитела.
 
"Трябва да се даде приоритет на онези хора, които не са прекарали инфекцията", смята имунологът проф. Христо Таков.

И макар че все още е рано за четвърта фаза от имунизационния план, когато е ред на възрастните хора и тези с придружаващи заболявания, при личните лекари вече има запитвания. Имунизацията в кабинетите им обаче би затруднила тяхната работа.

"Първо трябва да прегледаме пациента, да подпише информирано съгласие, да разтворим ваксината, да бъде поставена и след това трябва да се изчакат около 15 мин. Отива към половин час. При 5 часа кабинетно време коефициентът на полезно действие няма да бъде много висок", коментира общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

Затова джипитата ще обсъдят с Националния ваксинационен щаб по какъв начин ще се провеждат имунизациите на следващ етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
славянин преди 3 години
И аз чакам с нетърпение да започна да ваксинирам ваксинаторите с 9-милиметровите ми ваксини!
31
0
 
2
 
! Отговори
genova_teofana преди 3 години
На проф. Витанов са му криви сметките за 10 хиляди ваксинации дневно. Не е взел предвид, че на човек му трябват две през 3-4 седмици .т. е. за 3,5 млн. човека ваксинирани трябват 7 млн. дози или 7 млн. ваксинации за 2021 г. Като се раздели на близо 350 дни на годината това прави 20 хил. ваксинации дневно. Бърка с 50%. Всички медии за жалост го преповтарят с грешни сметки.
30
1
 
3
 
! Отговори
СЛОНА преди 3 години
КОЙТО ИСКА ДС СЕ ВАКСА ,НО НАКАРАТ ЛИ НИ НАСИЛА С НЯКАКВИ МЕРКИ ЩЕ ИМА ИСТИНСКИ БОЙ ЩЕ СТАНЕ КАТО НА ШИПКА И ПОЛОШОАКО НЕВЯРВАТЕ ПРОБВАЙТЕ
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали ваксинираните продължавали да разпространяват вируса и заради това трябвало да продължат да носят маски? Щом продължават да заразяват, за какъв колективен имунитет говорим? Или целта не е колективен имунитет, или съвсем се овъртолиха в лъжите си.
28
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ккаво ще търсиш в чужбина, бе умнико? Я си стой тук при неваксинираните, защото в другите страни повечето са ваксинирани, ще вземат да те заразят с някой чип или нещо подобно? По-добре пък бягай на село, там никой нямало да се ваксинира, ТЪКМО ПРИ СЕБЕПОДОБНИТЕ!
27
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
То като не се ваксинирате, че голямата загуба. Да не си мислете, че умрял някой за вас? Вие сте тези, дето се натрисате наистина в по-уредените страни, а тук врещите срещу всяко нещо, свързано с наука и прогрес. Какво ще правите в тези страни, нали са неадекватни, зомбирани и чипирани!? Ама не си стоите на село да ринете л.....на, а бягате на по-добро място и то точно с ваксинираните.........Няма да има оправяне с толкова прозззззз народ!
26
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не ти дават тези неща другите страни. Дето са еди-какви си, едва ли не бавно...развиващи се, ние сме умните, но ние бягаме при тях и всякак се мъчим да изчезнем от тук, дето уж знаем всичко, в частност и с ваксините.
25
2
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Как никох не ни кара. Та нали ако не се ваксинираш няма да имаш право да излизаш в чужбина, да пътуваш със самолет, да си купиш баничка например и още какео ли не ще измислят... Не си задължен, а принуден...
24
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Аз пък ще се ваксинирам. Радвам се, повечето няма, че е бавно темпото. А що се отнася за другите страни, че кога ние не сме били от бавнозагряващите и задръстеняците?
23
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Никой не ви кара да се ваксинирате. И никой не ви дава право да наричате другите говежди мозъци. Ясно акълът ви колко е. Тук не щете да се ваксинирате, но се тъпчете като невидели точно в тези страни, дето има доста по-голям продент за ваксините. То само това е достатъчно, за да се види кой е говежди мозък. Спрете се, по-добре е да не се ваксинирате.....
22
1
 
3
 
! Отговори
ахааа преди 3 години
Така е, баааавно вземаш спринцовката, бааавно теглиш от шишенцето, баааавно боцваш раменцето и баааавно изваждаш игличката!
21
4
 
6
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До До Анонимен Желаещите да бъдат чипирани със англосаксонските ваксини да подадат молби към погребалните агенции като най сигурни след ваксинацията .А самите ваксини ще бъдат доставени със Ф-16 които още се проектират и са на картинка .Нищо че платихме народна пара от три милиарда лева авансово.
20
2
 
6
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
А Куба вече има и собствена ваксина и от 1-ви януари догодина започва масовата ваксинация ,която трябва да приключи за 6-7 месеца .А след това започва разследването на ваксината за нейният ефект и какви нежелани реакции има за организма .И това при положение че Куба има единадесет и половина милиона население .Това е разликата между либерал капитализма и социализма .
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирането е бавен процен в България. По-горе има статия за Израел - ваксиниране денонощно, 7 дни в седмицата - по 150 000 души на ден. За седмица били ваксинирали половин милион, а до март 60 % от населението. За сравнение при нас до март ще са доставени 70-80 хил. ваксини, с които ще ваксинират 40 хил. човека, което е под 1 % от населението.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя не знам какъв професор е, обаче със сигурност е философ. Дървен философ.
17
2
 
12
 
! Отговори
SS преди 3 години
Вярно е едно,след време оръжието поне за Бг ще стане много търсена стока.И приключвам до тук.Това не е оръжеен сайт ,а и на мен ми е писнало от оръжия.Ще кажа само,че и с ваксинирането проблема няма да се реши.Това е биологично оръжие.И това ще се докаже.
16
1
 
17
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Тия хубаво искат да ваксинират по 10 хил/ден, обаче откъде ще намерят желаещи?
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колективен имунитет до една година.Какви ли не пpocтотии пишат. Никой не знае колко време ще даде имунитет тази ваксина може би 3- 6 месеца, а може и 9 месеца .Най вероятно няма да е за дълго. Така го е измислил Гейтс и са го направили че всяка година да дояT населението на планетата. Ще плаща народа за да живее.
14
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 3 години
До 10.Умнико калибър 243 (6X51) е уайкет патрон.На стандартна гилза 308 WIN. е свито дулцето и е сложен 6милимитров куршум.Използва се за дребен и среден дивеч на средна дистанция.Питай бай тиSS за тия работи.А колкото до зомбитата ( много филми гледаш) може да елиминираш с всеки калибър който ти попадне дори и с 5,6X15 LR.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С това бавно темпо на имунизациите точно никога.