Експерт: Българската тол система е скъпа, сложна и неефективна

Високите разходи изяждали приходите от нея, смята Михаил Рангелов
30 дек 2020 19:42, Анисия Иванова
47
Експерт: Българската тол система е скъпа, сложна и неефективна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Високите разходи за тол системата у нас изяждат приходите от нея. Това заяви Михаил Рангелов, директор „Медии“ във Форума за Балкански транспорт и инфраструктура, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Той коментира темата в контекста на данните, че приходите от тол такси от 1 януари до 8 декември 2020 г. са 103 млн. лева, докато заложените приходи бяха в размер на 450 млн. лева за тази година.

“Постъпленията в бюджета щяха да са същите, независимо от наличието на тол системата. Тя обаче увеличава значително разходите”, коментира Рангелов пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Тол системата не беше съобразена с това какво очаква Европа, не бяха взети под внимание добрите примери на съседни държави”, смята гостът.

По негови думи тол системата у нас се оказва “скъпа, технологично сложна и неефективна”, като не се изпълнява и принципът замърсителят и рушителят да плаща.

"Трябваше да се въведе тол система само за магистрали и за първи клас пътища, да бъдат отменени винетките и да се събират допълнителни приходи например чрез акцизите върху горивата”, обясни Рангелов.

Той коментира и стратегията за модернизацията на железопътния транспорт у нас.

Според него чрез инвестициите ще се увеличи скоростта на пътуване, като 160 км в час е напълно приложима скорост - например до турската граница.

“След 4-5 години да може да стигаме от София до Истанбул за много по-малко време, отколкото сега”, отбеляза експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
4
 
! Отговори
Пешев преди 3 години
Да, ама не съм съгласен с констатациите на въпросният експерт.Пропусна нещо важно, пандемията ограничи значително пътуванията...и това е причина за намалените приходи...
15
2
 
15
 
! Отговори
Важното преди 3 години
е парите да влизат в правилното чекмедже
14
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо този експерт не въведе по добра, по икономична, по генерираща система? Къде беше досега?
13
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядо ми който ходи 2-3 пъти в месеца на пазар в съседното градче плаща 97 лева за винетка - толкова колкото баровец който прави на месец по 3-4 хиляди километра! И това било "справедлива" система??? Дори не знам дали дядо ми някога се е е качвал на "магистралите МУ""Справедлива" е единственно за хилядите безполезни Калинки назначени да обслужват тази безмислена система която може да бъде десет пъти по евтина и десет пъти по ефективна (без тях)
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно, че е скъпа и безсмислена. Никой не направи като у нас - нова администрация и купища висящи хора по автомобили за нещо, за което стига камера и добра връзка.Ама нали трябва да се наредят на заплата роднини и близки на гербаджии - затова цяла безсмислена администрация се съчини.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов сега ще рави и бензиностанции, които ще работят на загуба и държавни дотации.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб са новите комунисти и след 30 години щ се говори за кражбите им.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато 30 год.след промените още обясняваш всичките недомислици с комунистите,нещо е объркана ваксината.Та те новородените тогава вече са големи хора.
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой очаквал ли е друго от правителството на мутрите?Защото аз не.
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите ако се докопат до ток система, ще я направят най ефективната ( за тях!), а ние ще забравим какво е пътуване . Да ги държим далеч от властта!
6
4
 
32
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Това си го знаехме и бе очевидно и за неексперт. Ама нали трябва да се лапаааа! То само като сметне човек видимото - заплати за хиляди толаджии, висящи по шосетата + автомобилите + автомати и софтуер, му става ясно че с винетките издържаме тол-системата и не остават пари за пътища, каквато е идеята на винетките.
5
5
 
22
 
! Отговори
V преди 3 години
180 милиона дадоха само за програмата .Нямаме и електронно правителство .Ееее..! Как да има работа за програмисти ? Българска фирма щеше да го направи по упростено и за много по малко пари.
4
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом е скъпо значи е убаво.
3
2
 
14
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
При Олег е така. Скъпо. За ефективността - ще мислим.
2
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберска работа.
1
4
 
29
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Тя и българската управа е сложна, скъпа и неефективна... Ама...