Безработните в България - двойно повече от започналите работа

Почти 380 хиляди са новорегистрираните от февруари до декември 2020 г.
2 яну 2021 12:48, Петя Славова
47
Безработните в България - двойно повече от започналите работа
Снимка: БГНЕС

Малко под 380 000 достигнаха новорегистрираните безработни в цялата страна за периода от трети февруари до края на декември 2020 година. Това сочат най-новите данни от ежеседмичното специализирано наблюдение на пазара на труда заради COVID -19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта. За същия период чрез бюрата по труда са устроени на работа 235 000 души.

Още по темата

Данните сочат, че и през последната наблюдавана седмица - 21-27 декември, новорегистрираните безработни са двойно повече от започналите работа, съответно 3400 и малко под 1700 души. Най-голям е превесът на новите безработни над устроените на работа в областите Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София (столица) и редица други.

Единствено с обратната тенденция с по-малко новорегистрирани спрямо започналите работа са Габрово, Смолян и Силистра.

На последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество стана ясно, че по мярката 60/40 са изплатени до момента близо 629 милиона лева за запазване на заетостта на повече от 250 хиляди работещи в над 11 000 предприятия. Бизнесът и синдикатите очакват да започне работа по-трайна законова регламентация на компенсациите.

За целта от КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България изготвиха проект за промени в Кодекса на труда. Президентът на синдиката Пламен Димитров каза, че идеята е да се регламентират механизмите за подкрепа при принудителен престой:

"Работодателят, когато е затворен от държавен орган или когато е в режим на пазарни неудачи и проблеми, всъщност спадовете на неговите продажби са 20 и повече процента и трябва да въведе непълно работно време и за частта, в която не работи работникът и в двата случая да се плаща 75 на сто от брутното му възнаграждение".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
27Ти оставиАми и тези който се водят на работа вземат едно пари....5 пъти по-малки от Средна европейска държава.Уви, така е. Друг е въпросът, че и производителността на труда е в пъти ниска при сравнение.Причините са от всички участници в процеса, и не само: народопсихологията ни и т.н.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20Анонимен"Има и една друга статистика, с която никой не се занимава. Сега е "балагодат" за сивата икономика, т. е. в много малки фирмички български се поработва без трудови договори. Служителите са на борсата, обаче иначе работят в магазинчета, дюкянчета, цехчета. Заплатка в плик. И за "работодателя" добре и за работещия също. Пълна анархия!"Чува се за много сиви... кеш и на борсата. Защо не откраднем от бюджета/народа? После шефа ще се отблагодари, че не му искаме пълни осигуровки!
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3 и 4 Младияпремиерсхарема"""""... превърнаха тая държава в поредната робска държава като Китай ,Северна Корея.....Най-голямото наказание е ,че сме българи ... емиграция ни остава превърнаха тая държава в колония докато не я опустошат напълно"""""Ние си го правим. Зависи от управляващите, не от вън някъде!
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Колко са изобщо работещите? Напр. до март 2020?Излиза, че а-ха половината от тях не работят. Що ли?Парички от мама и тате от чужбина. Що да се пънат...Уговорки с работодателя - особено сезонните. Както всяка година!Други, напр. ресторантите: намалено ДДС, впоследствие и за доставки, докато ги спряха миналия месец. Защо работещите им не са в отпуски - (не)платена? Те имат разрешение да получават пари не само по 1 мярка. Ама в тая работа няма бакшиши.И т.н.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Клоунски СвятПри Жан Виденов не бяхме в ЕС.Колко струваха цигарите 1995-та и колко през 1997-?Колко беше инфлацията?
31
3
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
235 000 не са намерили работа чрез бюрата по труда, а е изтекъл периода, през който могат да получават обезщетение за безработица и след този период те са отписани от бюрата по труда - но това няма нищо общо с намирането на работа...
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хората от европейския съюз са много горди че парите им отиват в съмнителни типове мутри без образование диваци връзкари от републиката на чалгата и с тях си строят къщи за гости от които европейския съюз данъкоплатците имат голяма нужда
29
7
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Клоунски СвятКаквато и манипулация да съчиниш, не можеш да промениш факта, че никога не сме живели по-добре. Затова се провалиха и протестите. Кучето си лае, керванът си върви или като си пееш Пенкеле, кой ли те слуша? Е слушат някои индоктринирани, но от тях нищо не зависи. Те са спирачка на развитието ни, като русофилите. Ееех, да можеше и днес да чуем мнението на Раковски, Левски, Ботев, Каравелов, Стамболов и Захари Стоянов за политиката на Русия и русофилите?! Къде щяхте да се денете?
28
8
 
10
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
До 26 - абе ти гоуем ве...Равносметка от 14 години ЕС ....2 лева вече са на монета5 лева вървят натам.Цигари - около 2 лева 2007, 6 лева 2021Бира - от стотинки за 1 стъкло, до близо 2 леваХляб - от левче (и толкова нямаше) за кило до около 2.50 Да продължавам ли ? Какви 1,3% инфлация те гонят като равносметката е много по-тежка от това ? Трябва ли да обяснявам за твоя гладък мозъчец какво означава 2-та и петте лева да ти стават монети или можеш да се сетиш сам? Бойкова зима иде
27
3
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 3 години
Народното събрание трябва да стане Музей. Да показват на децата как се е управлявало преди 200 години. Разпуска се всичко, то не работи в полза на хората. Обслужва само чужди интереси на единици, който се въртят във власта баща-син-дъщеря-чичо-близък. Това НЕ работи. Партиите трябва да се забранят със закон! Без значение цветът, зад тях ВИНАГИ стоят едни и същи "избрани от народа" хора. Този модел на контрол на масата е много остарял и вече НЕ работи! Кражбите няма да спрат, обедняването също.
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ти остави ПРАВ СИ- 2007Г ВЛЯЗОХМЕ В ЕВРОПА С 160ЛВ МИН ЗАПЛАТА И 102.16ЛВ МИН ПЕНСИЯ, А СЕГА МИН ЗАПЛАТА Е 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ-650 ЛВ, НО НИЕ СМЕ СЕ СРИНАЛИ - ПРАВ СИ- СЕГА КАТО ИЗБЕРЕМ ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ И ЩЕ НИ ОПРАВЯТ- ПОМНИШ ЛИ КАК СЕ СЛУЧИ ТОВА 2014Г- КТБ ПОЕ КЪМ НЕБИТИЕТО, СЕГА МАРТ КАТО ИЗБЕРЕМ БСП И КАКВО, ОППА ПО СКОРО КОЯ- ТЕ ГО УМЕЯТ И ЗНАЯТ КАК....
25
4
 
8
 
! Отговори
Ти остави преди 3 години
Ами и тези който се водят на работа вземат едно пари....5 пъти по-малки от Средна европейска държава. Те докато работят обедняват, не се усещат. За безработните въобще не смея да говоря там е скръб....бе терминал 2 няма спасение. Докато чакате България да се "оправи" можете да правите по 8 10 000 $ на месец, без да нужно да сте сте "депутат -мафиот" (както едно дете каза).
24
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЕГА МАРТ КАТО ИЗБЕРЕМ БСП, КОСТИНБРОДСКА, ПИНОКИО, ДЖУДЖЕТО, КОПЕЙКИН- НЯМА ДА ИМА БЕЗРАБОТИЦА, МИН ЗАПЛАТА ЩЕ БЪДЕ КАТО ПРИ БСП- 160ЛВ- С НЕЯ И ЧЕРВЕНИТЕ ВЛЯЗОХМЕ В ЕС, НО И С 11% ИНФЛАЦИЯ, СЕГА ИНФЛАЦИЯТА Е 1.3%- СПРАВКА В НСИ- КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ. САМО ЧЕРВЕНИТЕ МОГАТ И ЗНАЯТ КАК ДА НИ НАПРАВЯТ МИЛИОНЕРИ.
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
spartanovite rabotnici ot krumovo mnogo rabotni! farkat kato muhi bez glavi...
22
3
 
14
 
! Отговори
мЯрки 60/90/60 преди 3 години
Тази година ще има и голяма бройка безработни работодатели.
21
5
 
8
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 3 години
План"Ран-Ът" започнат от БСП-аро СДС-арската Шайка успешно се доразвива от СИК-аджийската Глутница.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и една друга статистика, с която никой не се занимава. Сега е "балагодат" за сивата икономика, т. е. в много малки фирмички български се поработва без трудови договори. Служителите са на борсата, обаче иначе работят в магазинчета, дюкянчета, цехчета. Заплатка в плик. И за "работодателя" добре и за работещия също. Пълна анархия е в момента!
19
5
 
19
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ОНЯ САМОХВАЛКО , СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ , КЪДЕ СЕ СКРИ ???КАКТО НА 3 МАРТ В ИСТАНБУЛ , ВЧЕРА ОТ ВУЧИЧ НА .... ГРЪЦКАТА ГРАНИЦА , А ТАЗИ ГОДИНА ОТ БЕЗРАБОТНИТЕ .....В *** НА ИСТОРИЯТА !!!
18
4
 
12
 
! Отговори
Баце преди 3 години
Гербавите никога не са изоставили хората в беда само без работа
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазете се от Ковид,а задълженията по кредити,ток,вода и парно знаят къде да ви намерят!!