Родители се обявиха против връщането на децата в училище

Те написаха отворено писмо до здравния и образователния министър
2 яну 2021 11:50, Петя Славова
431
Родители се обявиха против връщането на децата в училище
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Срещу връщането на учениците от 1 до 4 клас в училище и децата в детските градини от 4 януари се обявиха от Science in the Crisis и Родители за безопасно образование.

В отворено писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев и здравния министър Костадин Ангелов те обявяват, че подобно решение, в условията на реалната епидемична обстановка, пряко излага на огромен риск живота и здравето на голяма част от българските граждани.

Още по темата

"Твърденията, че децата нямат основен принос за разпространението на COVID-19 и че отварянето на училищата не представлява опасност, лесно могат да бъдат оборени, защото заключения въз основа на натрупана до момента информация в света сочат обратното.", пише в писмото.

"Научните данни и заключения от голям брой масови проучвания, публикувани в едни от най-престижните научни, в т.ч. медицински журнали (Lancet, SCIENCE, BMJ и други), категорично показват, че училищата са основно място за разпространение на COVID-19 поради редица ключови фактори: особености на помещенията; липсата на
вентилация в учебните помещения; големият брой ученици и учители, присъстващи на
едно място; начинът, по който се провеждат учебните занятия; общуването и поведението, характерни за децата; липсващата или неясно изразена симптоматика при  децата. Тези особености са решаващи за разпространението на заразата от новия коронавирус в общността.

Неслучайно училищата са затворени в много от държавите на Стария континент, сред които са Германия, Румъния, Чехия, Полша. В Австрия учебния процес ще продължи да е от вкъщи като учениците ще се върнат в присъствена форма на обучение в училищата най-рано на 18 януари. В Обединеното кралство, училищата ще останат затворени в по-силно засегнатите от вируса райони.", отбелязват още в писмото.

Те припомнят, че според Масачузетската обща болница (MGH) към Харвардския университет и детското ѝ отделение, заразените деца имат значително по-високо количество на вирусни частици в дихателните пътища, отколкото възрастните. "Преносимостта или рискът от заразяване са по-големи при наличие на повишени количества вирусен товар. И дори когато децата проявяват симптоми, типични за COVID-19, катотреска, хрема и кашлица, те често се припокриват с общи детски заболявания, включително грип и обикновена настинка, в следствие на което правилнотодиагностициране на COVID-19 е наистина затруднено. Децата не са защитени
срещу този вирус и не трябва да бъдат изключвани като потенциални разпространители, според д-р Алесио Фасано, директор на Мукозния имунологичени биологичен изследователски център в MGH.

Според д-р Велислава Петрова, вирусолог в Университета в Кеймбридж иконсултант по здравни иновации към ООН, точно в момента, когато ваксинациятатепърва започва, трябва още повече да се спазват мерките и да се ограничи мащабът наразпространението на вируса, защото колкото повече се разпространява в обществото,
толкова повече мутациите му ще бъдат по-чести."

В писмото се припомня, че починалите учители са повече от 70, а предложенията в писмото са да се разшири обхватът на ОЕСР, като директорите на училищата бъдат задължени да информират писмено родителите за възможността в условията на извънредна епидемична обстановка и при тяхно желание да изберат ОЕСР за децата си, независимо дали училищата работят присъствено.

Те искат и да бъде премахнато от заповедта на Министъра на образованието от 31.12.2020 г., отнасяща се до учениците от 5. до 12. клас, да бъде премахнат изразът "доколкото и ако е възможно", защото тази формулировка може да бъде тълкувана по различни начини и да даде основание на някои директори да възстановят присъственото обучение.

Исканията са и РЗИ да има достъп до системата на МОН за регистрация на заразени ученици, учители и персонал в училищата, за своевременно карантиниране на засегнатите паралелки. Задължително да се носят маски във всички помещения на територията на училищата от всички ученици, учители, помощен персонал.  Да се премахне възможността шлемовете да се приемат като заместител на маските. Шлемовете са приспособления за защита на очите и не са ефективни като маските, поради липсата на възможност за осъществяване на филтрация, поради което тяхната индивидуална употреба създава риск от заразяване на лицето, което носи шлем, както и не допринася за намаляване на количеството вируси, които се отделят от лицето, което го носи, ако е заразоносител или болен.

Да се тестват учителите, преди началото на първия учебен час, при връщането на децата в клас, с бързи антигенни тестове, а след това и в началото на всяка работна седмица, преди започване на учебните часове. Да се следи за недопускане на учители със симптоми за COVID-19 в училищата.

Да се разредят учениците от начален етап в класните стаи, като се ползват помещенията на големите, така че да бъде избегнато излишно взаимодействие.

В началните училища, в които не може да има разреждане на паралелките, да се изследват учениците след предварително оповестяване.  Да се спазват стриктно всички здравни мерки в училищата (носене на защитни
маски, хигиена на ръцете и дезинфекция, редовно проветряване, спазване на физическа дистанция) от всички членове на училищните общности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
1
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Зомбираните родители на психопреглед!
335
5
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
Колко са тези родители дето не искат децата им да посещават учебните заведения? Да ги съпоставим с броя на тези родители, които искат децата им да ходят на училище и градина. Ще е интересно.
334
6
 
12
 
! Отговори
До 387 преди 3 години
Грип ВЕЧЕ няма , приятелю. Не разбра ли? Откакто измислиха Ковид познатия ни грип изчезна ( а то същото ,но с друго име). Така ,че не се чуди . Относно децата - задръжте ги вкъщи. Вашите дето ви е "СТРАХ" ! Уж. Защото тези" най - уплашените"сте най - големите лицемери. Пишете писма , декларации ( он лайн ) иначе вашият Гошко си играе с по седем - осем деца всеки ден . Но тук вирус НЯМА! При съседите е чисто . "ОПАСНО" е в детската градина или училище! Колко удобно.
333
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега и грипа тръгна. Не мога да разбера каква е тази логика да върнем децата и пак да качим броя на заразените
332
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера проблема?Подаваш една декларация до дитектора и детето ти си остава в къщи да учи он-лайн.Защо искате да решавате за моето дете как да учи?Гледайте си вашето!
331
7
 
3
 
! Отговори
123 преди 3 години
Значи да оставиш 8-9 годишно само вкъщи за няколко часа е безотговорно, а да оставиш 2-3 годишно по цял ден с 85-годишната му баба, която е с прекаран инфаркт, увредено зрение или начална форма на деменция-не е Защото познавам и такива "отговорни" родители. И при тях не става дума за липса на други варианти.
330
7
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Млък! Че ако не отворят детските градини горя яко
329
1
 
11
 
! Отговори
ти да видиш преди 3 години
а до преди месец същите тия родители искаха децата да ходят на училише !
328
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не се върнат в клас по-големите ученици? Те имат изградени навици и се предполага, че са по-зрели от деца на 3 или 5 г. В една детска градината няма как да спазват децата дистанция.Помещението е общо-там където са ситуациите и учат-там играят и на същото място се хранят.На метри от масите са леглата за сън.Има 3 мивки и 3 тоалетни за 30деца.Малките ги хранят в устата,държат им ръката да формират моториката,очи в очи е контакта.Дистанцията е мираж.Дезинфектантите се крият и пазят за пред РЗИ
327
3
 
21
 
! Отговори
МММ преди 3 години
По големи лигли от Българите няма.Не могат да спазват елементарни мерки дори 1 месец,сега да се връщат децата в училище е безумно,само след масово изследване и отрицателен тест,след грипния сезон.НАШЕТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПРОСТО НЕ РАБОТИ МИЛИ ХОРА,ТО Е СТРАШНО ОПРЕТЕ ЛИ ДО НЕГО.
326
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бат Бойко хвърля учителите на малките деца курбан само да угоди на пишман майки.
325
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите ако ги питате-за тях е 300 пъти по-лесно да си ходят на присъствено защото онлайн им отнема над 10 часа подготовка за дидактичните материали и отделно 6 или 7 часа синхронно или асинхронно.Та исках само да Ви кажа, че учителите не са мързеливи хора.Те дори не са страхливи-както виждате справят се с по над 30 деца и ги овладяват с интересни методи, така, че да са полезни за деца и родителите.Справката от НСИ за жалост е отчайваща.Починаха 67 учители и 67 лекари.30 деца без маски в стая.
324
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даскалите искат да получават пари и да не ходят на работа.И аз искам така.Ако си получават заплатите за извършена работа в училищата, да си седят в къщи. Тогава да видим, каква песен ще запеят.
323
3
 
17
 
! Отговори
НСИ справка ПУВ преди 3 години
Педагогически персонал в детските градини по възрастОбщо20 050Под 25 години 390От 25 до 29 години1 556От 30 до 34 години1 772От 35 до 39 години2 225От 40 до 44 години2 824От 45 до 49 години2 455От 50 до 54 години2 806От 55 до 59 години3 30560 и повече 2 717Заплатите на учителите през последните 30г.бяха символични. За това е отчайваща справката. До 4 г. ще се пенсионират 40% от учителите в ДГ.Промените в заплатите закъняха с 30г. Сега дано има млади хора!
322
0
 
19
 
! Отговори
до 368 преди 3 години
Да-има достатъчно млади хора в България, но не искат да работят като учители. Завършват и заминават да сменят памперси в Англия или да берат ягоди. Завършват с ентусиазъм-идват и си отиват за по-малко от 2 години работа в училището. Това е единствено свързано с парите. Защото на младите учители сега не им се работи за 700лв или 750лв.Толкова им остават като заплата след отдръжките.Младите хора, които ги има в България са много-прав/а сте.Но те нямат нужното образование за учител.Бавачки има мн.
321
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Койтоима шанса да оцелее и го е прекарал средно тежко и тежко месеци наред ще страда от последствия на заболяването . Аз имах късмет да го преодолея и вече трети месец едно след друго постоянно все проблеми . Удря навсякъде , където има слабо място или нещо те е боляло и преминало започва отново .Това не е някаква истинка та да няяма проблеми след като мине лечението . Отражения ще има и не е сигурно до кога и дали второ заразяване няма да е по-тежко .Мислете ,защото е жестоко и фатално за някои
320
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нашия пастор казва че няма вироз и това са измислени от масоните и ильоминациите врътки да ни карат да си стоим вкъщи докато те се качавт на луната и на други планети и скоро ще стрелят от там по нашата сас специални оръдия. А ние нищо не подозираме ей тъй ще ни затрият като стой та гледай
319
2
 
12
 
! Отговори
K преди 3 години
Правилно мислят родителите
318
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мързелът и простотията ще уморят българите до крак. На никой не му се ходи на работа в тази държава, всеки се мисли за много по-умен и прозрял големите истини. Кои са тези родители, които могат да си стоят вкъщи и да си гледат децата? Поредните калпазани, непохващали работа от години, но ревящи за помощи.
317
3
 
31
 
! Отговори
до 368 преди 3 години
Колко погрешно и грозно е да твърдите, че учителите са мързеливи. Ами представете си , че просто се страхуват да са по цял ден заобиколени от по 30 деца в клас, които кихат и подсмърчат срещу тях. И друго, защо си мислите, че някой в Министерството взима решения според това какво искат учителите? Никога никой министър не се е интересувал от техните желания.