Заради пандемията: Без мъжко хоро на Йордановден

Ще има църковен ритуал, но без гости за празника
Обновена: 3 яну 2021 21:54 | 3 яну 2021 21:15, Веселина Йорданова
78
Заради пандемията: Без мъжко хоро на Йордановден
Снимка: БГНЕС

За първи път от над 100 години на Богоявление в Калофер няма да има мъжко хоро заради пандемията. Свещеници ще осветят богоявленския кръст и специална икона, която е поставена на моста над река Тунджа, където се изпълняваше многовековният ритуал, съобщи Нова тв.

Калоферският кмет Румен Стоянов казва, че за съжаление архивни кадри от отминалата 2020-а година ще топлят в началото на тази.

И мъжете на Калофер са изправени пред изпитание.

"Разтревожени са. По всичко си личи, че са разтревожени, защото този ден се очаква от всички. Най-емоционално. От преди два-три месеца започват да ме питат какво ще правим. Това значи, че тези хора за емоционално притеснени", твърди Стоянов.

С мъка на сърцето калоферци молят хората да не идват на Йордановден в града на Ботев само за тази година. Но въпреки пандемията църковен ритуал ще има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
емигрант до 60 преди 3 години
да, правилно-цензурата при соца, ряпа да яде, ха
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 62Тик ток е китайска *****ня! За сведение!
55
5
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
Да, нека да махнем тази "дивашка" и "варварска" традиция, да сме европейци, да има повече време децата ни да се учат от TikTok и да си показват малолетните полуголи тела на педофилите. Да ви имам разбирането за цивилизован народ!
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, тук някои явно живят в доста диви и отдалечени села, та още не са имали досег с т.нар. от тях "грип". Опичайте си акъла, че не се знае кой ще изтегли късата клечка. Казвам ви го от личен опит.
53
0
 
3
 
! Отговори
Не ме трий преди 3 години
Като шоп ар.....
52
0
 
6
 
! Отговори
Ами, да... преди 3 години
ИЗОБЩО НЕ Е "ГЕРОЙСКО", ДА СЕ НАПИЕШ, КАТО *** И ЛЕГНЕШ У РЕКАТА, НА ХЛАДНО.... ХАХАХААА...ТОВА, АЛКОХЛИЦИТЕ ГО ПРАВЯТ, РЕДОВНО...!!!
51
2
 
6
 
! Отговори
Ами, правилно... преди 3 години
ТРАДИЦИЯТА, ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЧИСТИ ОТ ПОЛИТИКАТА И ПРОСТОТИЯТА!РУСКИТЕ ПИЯНСКИ НАВИЦИ, СА ГИБЕЛНИ ЗА НАРОДА НИ И НАЦИЯТА,, КАТО ЦЯЛО!!
50
0
 
8
 
! Отговори
АБЕ... преди 3 години
ТРАДИЦИЯТА, НЯМА НИЩО ОБЩО С ПРОСТОТИЯТА И ДНЕШНАТА ПОЛИТИКА!
49
1
 
12
 
! Отговори
СЛАВА БОГУ преди 3 години
АМАН ОТ ТИЯ ПИЯНСКИ И ДИВАШКИ ИЗЦЕПКИ НА ПРАЗНИКА, ОТ БАБАИТИ И АЛКОХОЛИЗИРАНИ ПОДОБИЯ НА ХОРА.ТОВА Е ПРАЗНИК ЗА МЛАДИ И УМНИ ХОРА, А НЕ ЗА ПИЯНИЦИ И БИТАНКИ!!!
48
2
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
Май дивъкът си ти щото не може традиция от векове спазвана и когато сме били под турско робство да се отменя щото на дупедавците на запада така им се прискало. Олимпиади никога не са се отменяли даже заради тях войни по света са спирали ние от една измислена и невярна *** грипна епидемия ще направим хората луди щото така им се иска на световните господари на света.
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ля ляИ без тpичане на кученца, представяте ли си???За къде е нашата славна многовековна история без таз хероична традиция?
46
14
 
13
 
! Отговори
A дано! преди 3 години
малко по малко тия дивашки и варварски ритуалиси заминат в небитието и постепенно да се превърнем в цивилизован народ.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужад
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е,как така без стафидовото хоро?
43
2
 
11
 
! Отговори
Ивайло преди 3 години
Голем праз
42
10
 
8
 
! Отговори
оф ... преди 3 години
Друго е да барнеш кобура на някои хубав, елитен пичага и то на някой празник.Уж хорце, ама душата си го иска и ти го барваш и по онази работа.А после в съблекалнята да си пуснете но едно грапаво езиче, за благодат през Новата година.Колко малко му трябва на един истински мъжага - любов, нестандартна любов с пичове, хапка, пийка и хорце ...Покрай тези хорца, толкова много приятелчета имам от нашият синдикат; и то млади, хубави, атлетични, абе здрави пичове.Естествено, че сме семейни ..!
41
7
 
12
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
като се разчетх из коментарите ме хвана яд и срам още повече заради написаното от хора, българи! невежи са богословените!успя този "печен демократ" да съсипе и прикрие историята на БГ успя и народа да го прати в историята!!! хората са умирали за Земята си и са се БОРИЛИ за да си запазят това всичко което Вие искате да отхвърлите с лека ръка!!! богословени хора сте!
40
11
 
13
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
това аз го прииемам като абсолютно обявяване на война!!!!без хоро на тунджа, без кукери по площадите, без традиции заради явлението ГРИП!!!!болно промито население!!!!!!прадедите се въртят в гробовете от срам!!!и мен ме е срам вече да кажа че съм българин. разделен и продаден народ!!!!
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В реката има хоро, за здраве. Обаче колкото по ледена е реката, дори ако е замръзнала още по добре. о тази година, с тия 20 градуса, наистина не знам какво ледено хоро може да има. Няма да има точно поради тази причина.
38
4
 
15
 
! Отговори
Компенсация преди 3 години
За компенсация много мъжки хора ще има в Брюксел. Голи.