Новите шофьори не могат да получат книжките си заради COVID

Те няма как да преминат обучение в БЧК
4 яну 2021 10:05,
15
Новите шофьори не могат да получат книжките си заради COVID
Снимка: БГНЕС

Бъдещите шофьори, на които им предстои да получат първото си свидетелство за управление на МПС, попаднаха  в абсурдна ситуация. За да подадат документи за книжка, успешно завършилите трябва да са преминали и обучение по оказване на първа долекарска помощ.

Българският червен кръст обаче преустанови курсовете си до 31 януари заради епидемичната обстановка. Така новите шофьори не могат да получат книжките си от КАТ заради липса на удостоверение от БЧК.

"Подобно забавяне е опасно за младите шофьори. Те трябва да шофират веднага, след като приключи курсът, за да свикнат", каза пред Нова тв Красимир Георгиев  от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Според него на новите шофьори трябва да се издават книжки, а в рамките на 3 месеца от там нататък те да предоставят документа за оказване на долекарска помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не всеки който иска да изкара книжка има за цел да си прави гонки по пътя, да се самоубива или да застрашава живота на другите участници в движението. Много знаете да се правите на умни понеже Вие не сте изпаднали в ситуацията на хората. Наистина е абсурдно това което се случва. Училища, детски градини и ясли отварят врати, шофьорски курсове все още се провеждат и всичко е наред, но БЧК не може да се заеме да измисли някаква алтернатива за да не висят хората с месеци.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако да сте здрави изобщо не я слагайте. Полза никаква.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И други абсурдни ситуации има. Има една Наредба от 2011 година, че когато си подновяваш шофьорската книжка трябва да минеш през транспортен ТЕЛК (ТОЛЕК), ако имаш разни заболявания. Интерпретацията на КАТ е потресаваща - всеки имащ Експертно решение (ЕР) от ТЕЛК, трябва да ходи на ТОЛЕК, а за ТОЛЕК се чака месеци и човека остава без валидна шофьорска книжка. ЕР на ТЕЛК може да бъде например, че човека искат болнични, а ТЕЛК решава, че е здрав или че иска процент за инвалидност, а ТЕЛК не му дава
11
4
 
1
 
! Отговори
Истина преди 3 години
Това е най-голямата глупост която съм чел "Подобно забавяне е опасно за младите шофьори. Те трябва да шофират веднага, след като приключи курсът, за да свикнат"Ако не са научени на елементарни неща, няма да ги научат и веднага ако започнат да шофират още повече зимата, най-вече ако завали сняг и се заледят пътищата. Тука никой не те учи , така че за тези тепърва си мислят че могат да карат, да покарат лятото кгоато ще са си взели книжките, да внимават следващата зима, която трябва да им е първа
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и без това е достатъчно опасно по улиците, могат да почакат. Да връщат полигон, нощно , сняг, мъгла. Масово не могат да карат "младите " шофьори. За сметка на това компенсират с помощ от телефона докато криволичат по платното.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да не могат да преминат обучение в БЧК?Онлайн не става ли? Една доцентка днес даваше мило и драго децата да не тръгват на училище, не ги искаше на училище, за да няма да има образовани, за да няма да има шофьори и т.н.
8
2
 
2
 
! Отговори
РусенецЪ до 6 преди 3 години
Дори на 112 няма да се обадя повече! Катастрофа стана пред очите ми с пострадала жена. Аз се обадих на 112. След две-три седмици ме търси следовател някакъв да дам показания. ОК до тук, явих се в посочения ми час, излязох от работа. Ама 4 часа /ЧЕТИРИ ЧАСА/ висях на втория етаж на КАТ-Русе, подпрян на един радиатор. ЧЕТИРИ ЧАСА!!! Вече ако ще да дерат някой жив пред очите ми ще кажа, че съм бил с гръб и нищо не съм видял!
7
3
 
1
 
! Отговори
факт преди 3 години
Аз познавам лично хора, които изчакаха почти една година, докато навършат 18 за да си получат СУМПС, а бяха минали без никакви грешки изпитите по теория листовки, практика шофиране на полигон и градско движение. Нямаше курс за първа помощ тогава.
6
2
 
7
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
Сега, каква е тази глупотевина ?! Минал съм някога такова обучение. И моментално заявявам, че има ли пострадал на пътя, звъня на 112, но не го докосвам за нищо на света! Защото тия които изведоха Милен Цветков от колата и му дадоха вода без малко да се озоват в затвора заради "неправилни действия" ! Скъп ми е пострадалия, но семейството ми дето ще ми идва на свиждане като съм зад решетките ми е по скъпо!
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете го онлайн обучението в БЧК. Толкова ли е трудно,или гледате как да затрудните хората?
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не книжката а мЪНТАЛИТЕТА цървуллски убива
3
7
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Аре измисли нещо друго ве папагал!
2
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма работа, по-малко убийци нови на пътя.
1
9
 
20
 
! Отговори
София преди 3 години
Кое му е спешното? За да могат новите самоубийци с А3-ки от Швейцария/Австрия/Германия да се гонкат по улиците? И да се мислят за безсмъртни?