Около 65% от основните храни в големите вериги са родно производство

Навлязъл е и асортимент от малки производители
4 яну 2021 14:30, Петя Славова
10
Около  65% от основните храни в големите вериги са родно производство
Снимка: БГНЕС

Близо 65% от асортимента в основните хранителни категории се състои от български продукти. Те се доставят от между 160 и 600 родни доставчици, с които работи всяка от шестте големи компании. Основни хранителни категории, обхванати от анкетата на Сдружението за модерна търговия (СМТ) са "Месо и месни продукти", "Хляб и хлебни изделия", "Плодове и зеленчуци" и "Мляко и млечни продукти".

Според резултатите от проучването на СМТ, 73% от асортимента в категория "Хляб и хлебни продукти" е доставян от родни хлебопроизводители. През годината всички участници в анкетата предложиха нови продукти като прясно изпечен хляб и замразени хлебни изделия като пърленки, земели, питки и кроасани. На второ място е категория "Месо и месни продукти" със 70% български продукти, предава "Монитор".  На трето място е категория "Мляко и млечни продукти" с 69% дял от асортимента. При млечните продукти се наблюдава и ръст от 5% на дела на родните продукти в сравнение с година по-рано.

Данните от анкетата показват още, че 44% от плодовете и зеленчуците в големите вериги са отгледани в България. В тази категория трябва да се отчете факта, че поради географското разположение на страната, у нас се произвежда само една част от зарзавата, който потребителите предпочитат и биха искали да закупят.

Значителният дял на български продукти по регалите на водещите ритейлъри у нас показва, че търговските вериги успяват да отговорят на търсенето на хората, които, според редица проучвания, предпочитат родните продукти и вкус.За 8 месеца бяха сключени 368 нови договора с български доставчици.

Според резултатите от анкетата на СМТ в периода март-октомври 2020 г. шестте  основни търговски вериги са сключили 368 договора с нови български доставчици на месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, хляб и хлебни изделия, плодове, зеленчуци и консервирани храни.

Тези нови договори са продължение на дългогодишната политика на търговските вериги непрекъснато да разширяват партньорството си с български производители. Така те допринасят за развитието на икономиката на страната. Тази последователна политика продължи със силни темпове и в трудните времена на коронакризата, когато много производители загубиха достъпа си до традиционни пазари като хотели и ресторанти.

В асортимента навлязоха регионални продукти от малки производители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо цените са толкова високи, като плащат на производителите 30-45 дена след продажбата?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА БЕ ДА,Я КАЖЕТЕ ОТ ИЗРАЕЛ КАКВО СЕ ВНАСЯ,И ИЗНАСЯ ЗА ИЗРАЕЛ
7
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
и къде е това бълг месо къде се отглежда защо не пишат къде е отгледано ина колко години е
6
1
 
14
 
! Отговори
11 преди 3 години
До Първи април има още три месеца!
5
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Колега #3, в българския език не съществува дума, която в множествено число да свършва на й.
4
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
Затова ли са с такива баснословни цени,примери,кашкавал на маджаров ,зоров,все елитни милиционери от резерва,цени за 1кг. между 25 и 30 лева за килограм,изкупна цена на литър мляко 0.54 лв.сравнението е ваше,затова купувам,само немски кашкавал,кр.масло,също немско.
3
1
 
16
 
! Отговори
51 год преди 3 години
Родно производство на крайния продукт с немски/японски/китайски машини от вносно месо, сухо мляко, палмово масло, даже и зърно(защото нашето е в Италия)...., с опаковачен найлон от Турция и т.н. Може би някой малки ферми имат чисто български продукт? Такава е храната за плебеите. Въпреки това хигиенично е на по високо ниво, а не да бъркат в тенекията със сирене като по времето на Нармаг-а
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А от неосновните храни- 95% внос... Това е като при бензиностанциите- хората мислят, че печелят от горива, а то печалбата е в шоколадчета, сокчета, минерална вода и презервативи, а горивата са си на загуба...
1
6
 
6
 
! Отговори
зам.кмет Пловдив преди 3 години
Това не важи за Лидл.