Прогноза: Нов пик на COVID-19 към средата на януари

Реалната картина след НГ ще се усети след 14 дни
4 яну 2021 12:45,
187
Прогноза: Нов пик на COVID-19 към средата на януари
Снимка: Кадър Нова тв

Към средата на януари ще има нов пик на заболели от COVID-19. Това прогнозира пред Нова тв доц. Светлана Велизарова, ръководител на Детската клиника на Белодробната болница "Света София" в столицата.

"Вирусът има инкубационен период между 14 и 21 дни. Сметнете след коледните и новогодишните празници и ще имате реалната картина кога ще има нов пик. Това ще е между 10 и 14 януари", заяви доц. Велизарова.

Според нея не е грешка, че децата се връщат на училище и в детските градини.

"Опитът показва, че децата се разболяват от възрастните. Клъстерите в детски градини и ясли се получават заради болен възрастен", коментира доц. Велизарова.

Затова и тя смята, че е важно учителите над 50 години да бъдат сред първите имунизирани.

"Те трябва да бъдат ваксинирани максимално бързо, в началните класове и в градините едва ли са толкова много тези, които са над 50 години", каза доц. Велизарова.

"Българският народ е много болен. Не се профилактира. На едно от първите места по смъртност сме", коментира още тя.

Самата тя още не си е сложила ваксина, защото не е на първа линия. "Уважавам новаторството, бих си сложила от РНК ваксините, защото предполагат по-дълга защита. И другите ваксини ще са добри. Надявам се до април, май, юни да се одобрят и другите ваксини и всички да взимат своя информиран избор", заяви доц. Велизарова.

Но направи и сметка, че имунизацията може да продължи доста дълго време. "При 20 000 имунизирани на ден, направете сметка за колко време ще стигнем 1 милион. Може би 1-2 или 3 години ще се имунизираме. Но първо и най-важно е да имаме ваксини в наличност", обясни доц. Светлана Велизарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 113 Така е!Затягай здраво, олабвай до омазване леко, заплашвай, затягай!Един път, два пъти на третия кой ще ти повярва!?Ставаш лъжливото овчарче и те налазват твоите недоволни хора!Тая сценка вече играхме през април с Великден и чувалите с трупове, май-юни с абитуриентите и мачовете!За ресторантите просто няма какво да говорим!От март месец са заговорили за "вълна","пик"... през есента и ето на! А сега и вълна, "пик"през януари! Следва продължение на сериала КОВИД!
113
1
 
10
 
! Отговори
ООН преди 3 години
А да намеря ли 100 статии с обратното твърдение-че децата разнасят?
112
1
 
16
 
! Отговори
Ттом преди 3 години
нещастници досадни...махайте ми се с вашите прогнози от главата
111
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление предстоят трите най-тежки месеца в годината.
110
3
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Къде е потника да ни каже, че няма вирус, а само страх и паника?-------Защо ти е нужно някой да ти го казва, ти не виждаш ли, че сичко е театър?
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е че у нас се тества съмнително малко от страна на държавата, а пък деца и персонала по училища и детски градини изобщо. Хванаха няколко случая на есен единствено заради критичното състояние на родителите им.
108
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като толкова агитира, защо отказва да се ваксинира?
107
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без масов скрининг за антитела нито ще имате ясна картинка колкщо са реално били хората, които са минали през вируса, нито можете да прогнозирате каквото и да било. Подобни прогнози са просто плява - платен тро.лаж се мъчи да всява отново страх и паника сред хората.
106
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предупрежденията са плочата, другари паникьори. Народът повечето мина и този и купища други вируси. Хайде спрете се вече и си съчинете друга причина да цицате от бюджета пари и да си кибичите по къщите!
105
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е друг, Без Име - много хора изкараха вируса и имат създадени антитела по естествен път. За тях, логично, ваксината е не само опасна, ясно защо, но и излишна. Защо не се направи масово изследване на населението за антитела? Щото е важно да купуваме хвърчила на картикна и да не сме наясно с истината, понеже тя пък е неудобна. А тя е, че дяволът не е чак толкоз черен, колкото се опитват да ви лъжат.
104
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 113Плочата не знам, но предупрежденията се изтъркаха. Лошото предстои.
103
3
 
8
 
! Отговори
Без Име преди 3 години
Проблема е как да се стигнат тези 20 000 ваксинирани на ден при положение, че масово хората ги е страх и няма никаква адекватна информация за тия пусти ваксини, а и такова колосално производство не знам дали е по силите дори на компании като Пфайзер. Ние ако стигнем по 20 000 на ден дори само желаещи за ваксина сме вън от короната. Да, ама не. Другото, което е пълна глупост е че не били толкова учителите над 50 годишна възраст. Аз искам да попитам колко пък аджеба са под 50 години? Не са много..
102
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А стига си смукахте от пръстите вълни и тъпотии!Опитвате се да упавлявате хората със страх вече цяла година и все по-слабо ще ви се получава. Плочата се изтърка вече!
101
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поръсват ни с вируси и отрови отгоре, и по нареждане пак от там.Идва времето, когато да си търсиш правата, ще е кауза пердута!
100
0
 
3
 
! Отговори
Аз съм преди 3 години
Нещо не са й верни сметките. Първо инкубационният е доста по-кратък. Хората се разболяват между 3 до 7 дни след контакт и освен това, ако бяха оставили децата вкъщи, няма да има как да се разпространи вируса от семейство в семейство. Отделно, ако ваксинираме по 20 000 на ден и ваксинират само в работните дни, ще се ваксинират около 4 милиона за 12 месеца.
99
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цял живот се имунизирайте. Дано живеете 200 години.
98
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости, то февруари месец няма да има кой да се разболее вече. Хората масово го изпоизкараха. Това, че не са се тествали не значи , че не са го изкарали.
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"нов пик" е доста разтегливо понятие. Сега какво е? Да не би да е "спад"? Има леко намаляване на положителните проби и в болниците напливът намаля. Но не е като да няма.А до лятото се надявам почти да изчезне заразата.
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усещаме и пъклените ви планове, нооо АДЪТ е голям!
95
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ейй ама чакате някой доктор да изръси нещо и ще се изтрепете да хо напишете. И всички трябва да пивярваме. Ръста ще е не от Коледа и НГ а от днешната поредна глупост на Боко. Ако беше от коледа вече 10 дни минаха от 24 ти от както са се срещнали някой с някой. Само че навалица пред болниците няма. Гледай другата седмица вторника как ще е, с тези ученици.