Шефът на ПСС: Близо сме до тялото на загиналия DJ Emotion

Според него трагедията е можело да се избегне с въздушно спасяване
4 яну 2021 10:41,
43

Планинските спасители вече са близо до тялото на загиналия под връх Жълтец турист в Стара планина. Тодор Желязков, познат като DJ Emotion, се подхлъзва при спускане по стръмен и опасен склон при слизането от върха, а според спасителите е починал на място от травмите си.

Още по темата

В заслон "Ботев" са още спътникът на загиналия мъж и други двама туристи от Сопот. Те са в добро здраве. На място има храна и всичко необходимо, за да останат до подобряване на условията.

"Днес условията са почти толкова тежки колкото вчера. Но имаме лек напредък, в момента екипът е подминал заслон "Ботев", движи се в посока Жълтец и започва акцията по изваждане на тялото", съобщи директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че това е един от най-сложните и трудни маршрути в зимната планина в България. По думите му туристите са били наясно, че денят е прекалено къс за този маршрут и е можело трагедията да бъде избегната.

"И снощи имаше акция в района на Мусала, която в момента завършва. Тече прибирането на пострадал туристи - с контузен долен крайник е, не може да се придвижва сам. Двама са били туристите", обяви Емил Нешев в "България сутрин".

Той настоя, че непрекъснато има подценяване на условията. Планините са пълни с хора в момента, стана ясно от думите му.

"Проблемът е, че има ситуации, в които няма смисъл да рискуваш хора по такъв начин и толкова дълго време, както беше на 2 януари. С наличието на система за въздушно спасяване нещата можеха да свършат значително по-рано и с по-малко рискове. Крайно време е да имаме такава система. Хеликоптерното спасяване е за цялото ни общество, не говорим специално за ПСС", заяви Нешев.

Според него е оптимистично да имаме въздушна линейка до 2023 г., но един хеликоптер на може да покрие цялата страна. А периодът трябва да се използва за създаване на регламент - да има изградена система, екипажи, които да летят с хеликоптера, както и административен капацитет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
9
 
! Отговори
Пенди преди 3 години
А според мене трагедията е щяла да бъде избегната ако не ми го е подпирал там. Аман от безмозъчни същества!
19
3
 
3
 
! Отговори
Пенди преди 3 години
А според мене трагедията е щяла да бъде избегната ако не ми го е подпирал там. Аман от безмозъчни същества!
18
12
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
С хеликоптер възможностите за крадене и източване на средства ще се увеличи от тия търтеи ПСС
17
1
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Екипировката на ПСС не е безплатна част от нейната стойност се покрива от човека на който е зачислена и после чака 5 години за нова или до коприва на пълната цена нова
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Ми тебе кат не те е срам, ходи да го земеш ти от там тоя труп. Аре, тъкмо държавата ще спести некой лев, за твоя сметка - ИЗЧЕЗВАЙ с 200, ВЕДНАГА.
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе стига сте ни занимавалис тоя наркоман бе. Паднал, пребил са и толкова. Ся ша плащаме и за да го мъкнат долу от планината. *** остаяйте го там, да го ядът дивите животни кат му е толкоз акъла. Еееее, уляхте се вече.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2021 година е редно да има поне 5 хеликоптера за страната, които да се ползват от болниците и от спасителните служби ( планина/море). Така или иначе при спешен случай , регионалните болници са жив зян и ако искат да спасят някой го карат в София, поне да е стандартна процедура. Вместо да с наливат пари в болници , в които няма специалисти , направете няколко тип Пирогов в страната и карайте хората директно там.
13
3
 
8
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
Има и доброволци, както и доброволни кръводарители към БЧК. Малко са тези на държавна заплата, но като цяло тезата ви е правилна. Извеждане на спасителната служба от държавна издръжка и пренасочването и към издръжка от застрахователни фондове. Но имам едно подозрение, че ПСС няма да приеме това с охота. Друго си е сигурната държавна заплата.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Застрахователят поема разходите ако има полица и застрахователно събитие. Ако тези неща ги няма ще получите 0 лв и 0 стотинки
11
12
 
13
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
Какви застраховки, какви глупотевини ви тресат! ПСС е на издръжка на държавния бюджет. Всеки български гражданин си е платил ПРЕДВАРИТЕЛНО на ПСС чрез данъците си за да ползва "услугата спасяване"! Изведете ПСС от бюджета на държавата, не им давайте пари за заплати, техника и т.н. и тогава вече можем да говорим за застраховки! Застрахователя да поема разходите на ПСС. Ама докато са на държавна служба, това им е работата на ПСС!
10
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги ли е срам? Три дена държат там трупа на човека! Некадърници.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има доста случаи когато наши съграждани напускат този свят извън родината на доста екзотични места. Не искам да влизам в подробности за цените на услугите на превоз на тленни останки, но повечето хора нямат толкова много средства и погребват хората където са починали
8
1
 
8
 
! Отговори
Хеликоптер преди 3 години
...строфира, има ли служба, дето да му докара колата до вкъщи или сервиз за без пари?Може на някой да му се види грубо, ама това е правилното решение.
7
7
 
2
 
! Отговори
nexussss преди 3 години
за тялото добре, а главата приближава ли се?
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поправете ме ако греша, но няма случай соц. армията на НРБ да е спасявала турист с хеликоптер
5
3
 
21
 
! Отговори
Хеликоптер преди 3 години
Когато имаше хеликоптер, кой му плащаше сметката? Собственика. За да има пак, нали някой трябва да го плаща, а същия шеф каза, че почти никой не си купува застраховката, та да може повече от парите за спасяване да се възстановяват. Така остава сметката само за държавата, а основно спасяват разни самонадеяни пишман планинари. Трябва да има винаги начисляване на сметка към пострадалите или близките на загиналия, иначе все ще няма. Сега кой ще плаща за докарването на загиналия? Някой като ката...
4
9
 
12
 
! Отговори
Генерал-губернатор преди 3 години
Като купите още 16 изтребителя ще ви дадем да се купите и хеликоптер!
3
20
 
19
 
! Отговори
Обнадежден преди 3 години
Това че нямаме читав хеликоптер,е последица от 45 години комунизъм,и още 20 години ограбване на България от шайките на посткомунистите и наследниците на Държавна Сигурност.От 2009 година нещата се нормализират лека-полека и България се превръща в нормална държава.Факт!
2
0
 
17
 
! Отговори
афроамериканец преди 3 години
Непознаването на причинно-следствените връзки понякога води до смърт.
1
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв хеликоптер сънува този, не знае ли че хеликоптерите в България летят само ако някой от партията ГЕРБ има нужда?