Скок на търсенето на имоти в Родопската яка

Коронавирусът провокира хората за алтернативни жилища
4 яну 2021 22:10, Петя Славова
20
Скок на търсенето на имоти в Родопската яка
Снимка: БГНЕС

Къщите на село са сред най-търсените през изминалата година, отчитат брокери. Коронавирусът и наложените ограничителни мерки провокираха хората да потърсят алтернативно жилище извън големите градове. Селата в Родопската яка остават сред най-предпочитаната възможност за бягство от Пловдив, предава БНТ.

"Постоянно започват строежи на нови къщи. Истината е, че хората предпочитат да живеят близо до града, в къща с двор, може би пандемията диктува това да се чувстват по-комфортно семействата", заяви кметът на половдивското село Марково Десислава Терзиева.

Брокери на недвижими имоти от Пловдив пък отчитат, че в родопските села се продават предимно новопостроени къщи. Цените остават сравнително високи - празните парцели за жилищно строителство вървят по 40-50 евро на квадрат, за разлика от близките населени места на север от река Марица, където за 50 000 евро може да се купи готова къща с двор. Единици са старите къщи, които се продават в Марково. Те обаче също държат доста висока цена заради локацията на селото, чистия въздух и гледката към града. За последната година в село Марково са регистрирани 1200 нови жители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Щутгарт преди 3 години
Как чист въздух като тези къщи са заобиколени от черни пътища, а на запад такова чудо черен път няма, смешна територия
15
1
 
10
 
! Отговори
112 преди 3 години
В подножието на Родопите, над Пловдив се обозначава с родопска яка. Явно коментиращите не са минавали през Марково и не знаят, че там има училище, магазини и пр. комфортни комуникации и цените на имотите не само там са така високи, а и за околните села(те са ситуирани на квартално софийско разстояние не повече от 10 км от центъра на Пловдив). Защото е несравнимо да живееш в собствен дом с двор, без под и над теб съседи.
14
1
 
19
 
! Отговори
Мα&#961 преди 3 години
На чист въздух е най добре да се живее, особено заради децата. В градовете вече няма какво да се прави. Заводите и фабриките изчезнаха. В градовете си губят времето и дишат мръсният въздух. Народът се връща обратно по селата да търсят спокойствие. По селата хората са по човечни и добронамерени и сплотени.
13
2
 
12
 
! Отговори
БайХ преди 3 години
Какво е Родопската яка?
12
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От стотици години хората са се чудели как да се отърват от селската мизерия бягайки към градовете. "Урбанизация" е неслучайна дума...
11
5
 
23
 
! Отговори
Панелни маймуни преди 3 години
Люлинските цурвули такава къща не могат да си позволят а и за тях кефа е да се изпърдят в асансьора като слизат до мазата за кисело зеле.
10
3
 
10
 
! Отговори
Панелни диваци преди 3 години
До 5 анонимния наркоман: друго си е да смъркаш в мазата на панелката нали? И Бай Пешо от 1 етаж да ти бие чомбери като те хване.
9
1
 
12
 
! Отговори
Като няма продажби преди 3 години
Като няма продажби в град ще продават на село
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скок от 0 на 1 човек... Ха ха...
7
6
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
sori ama nikoi nikoga nyma da dade tolkova pari za tozi imot gresna informaciya imate sega vav krizata vsico e stopirano i evtino sas isklucenie na golemite gradove horata nymat pari
6
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И златна къща на пииичка си лелина на село не ми трябва.Отделно - мухи, комари и кърлежи, необходимост от кола + липса на инфраструктура, училища, магазини и разни развлечения. Няколкото повече години живот на "чист въздух" ще бъдат "изядени" от изхабените нерви.
5
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се сетят, че е по добре да си в китно селце, отколкото на жълтите павета. Проблема е единствено в училищата за децата и намирането на работа, но сега с онлайн възможностите, може би и това ще се промени.
4
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерси...Комшиите да ми мякат и да ми пускат Оркестър "Стоте гайди" и "Излел е Дельо хайдутин"...
3
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вервайте си. ?50к за селяндурска къщичка на 200-500км от София...
2
11
 
24
 
! Отговори
селтак преди 3 години
Само лди може да дадат 100 хил.евра за жилищесъс 1000 съседа на 20-я етаж , за да гледат *** от високо ,вместо с тези пари да си купят китна къщичка на село !
1
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само без кирлливи софиянци!