Шефът на ПСС: Един хеликоптер не е достатъчен за цяла България

Според него страната трябва да бъде разпределена на 5 или 6 бази
5 яну 2021 08:54,
38
Шефът на ПСС: Един хеликоптер не е достатъчен за цяла България
Снимка: БГНЕС

Един спасителен хеликоптер не е достатъчен за цяла България. Страната трябва да бъде разпределена на 5 или 6 бази. Идеята е правилото за "златния" час – въздушната линейка да достигне до пострадалия за 30 минути и за останалите 30 минути да го транспортира до специализирано заведение. Това обобщи пред "Монитор"  директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

"С определения бюджет от 20 млн. лв. може да се закупи 1 хеликоптер. Оттам нататък обаче следват и други задължителни действия. Най-малкото законово трябва да се регламентира цялата тази дейност и тук не говорим единствено за планинско спасяване – то е една част от така наречената система HEMS – Helicopter Emergency Medical System. На наш език това би означавало въздушни линейки, които обаче са в система – не да имаме единичен хеликоптер, а система от хеликоптери", добави Нешев.  

Още по темата
По думите му, ако линейката е една, не е ясно къде ще бъде позиционирана тя. "Къде ще е базата и каква територия ще покрива и как ще я покрива? С какво ще е оборудван този хеликоптер? Ще може ли да служи и за планинското спасяване? Защото ако е един, ще трябва да служи при всякакъв вид инциденти", попита още шефът на ПСС.

"Цялата система на HEMS е насочена към всички граждани на Република България. Това е необходимост при катастрофи, при бедствия и аварии, при спешни медицински транспорти, особено при ситуации, в които е труден достъпът до пострадалия. Планинската спасителна служба е частен случай, в годината ние можем да правим 20-30, максимум 40 случая, но един хеликоптер ще трябва да изпълнява много повече, за да се оправдае ресурсът", добави той.

Според него, ако е имало въздушна линейка, загиналият турист на вр. Жълтец е можело да бъде транспортиран още същия ден. "Местоположението му се знаеше още тогава и беше ясно, че става въпрос за инцидент с фатален край. Нищо не налагаше да бързаме, но в същото време пък не можеше да си позволим да оставим тялото в планината дълго време, защото вали сняг, навява го и няма да можем след това да го намерим", обясни Нешев.

"Имало е хора, които са видели как тези двама туристи са тръгнали по избрания от тях маршрут и са им препоръчвали да не го предприемат, защото са видели, че не са достатъчно подготвени за него. Имайте предвид, че става въпрос за един от най-трудните маршрути в България като цяло. Този траверс от Ботев до Добрила е един от най-трудните. Неподходящ е за неподготвени туристи, които нямат достатъчно опит, не знаят колко време ще им отнеме, също така денят е къс, изискват се специални съоръжения и умения, за да се борави с тях", каза още планинският спасител.

"Планинската спасителна служба се състои от над 530 правоспособни планински спасители. От тях 44 само са щатни, които осигуряват денонощното дежурство по четирите основни бази в българските планини. Всички останали са доброволци", сподели Нешев.

Според него те са достатъчни, за да окажат помощ на всички нуждаещи се в планината.

"Заради пандемията има струпване на хора в планината. Хората търсят някакъв начин да се раздвижат, да излязат сред природата. Чистият въздух е привлекателен", добави още шефът на ПСС.

"От години говорим за едни и същи проблеми и отново те се проявяват. Това е подценяване на условията, подценяване на самата планина, подценяване на метеорологичните условия и надценяване на собствените възможности или пък недобро преценяване на уменията – дали можеш да изминеш през такъв сложен маршрут или не, доколко можеш да разчиташ на качества, които си натрупал с времето в планината, доколко си екипиран, доколко можеш да боравиш с тази екипировка. Всичко има значение", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ни трябват никакви линейки-това чини пари! По-добре да подарим на пРосия още 4 МИЛИАРДА. Па българите -вълчи/червени/ ги яли.....
27
2
 
5
 
! Отговори
Nikola pan преди 3 години
Крайно време е държавата ни да въведе въздушните линейки ще бъдат спасени десетки живота и похарчените за това пари ще се възстановят СРАМНО е купуваме фрегата и военни самолети за милиарди угаждаме на Разни военни а за вътрешната сигурност Нищо Предлагам да се направи подписка за закупуване на спасителни Хиликоптери.
26
1
 
2
 
! Отговори
Поне 10 трябват преди 3 години
Ако купят каквото трябва и против пожари могат да ги използват.....не е нужно да са строго профилирани-- трябва да го измислят някак си .
25
2
 
0
 
! Отговори
Поне 10 трябват преди 3 години
1- Рила 1-Пирин 3-Стара планина 1-Родопите и поне един резерва ...и още 3 --за спешни медицински нужди.....
24
2
 
2
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
че то има ли го този 1!!! а ние в София строим хеликоптерни площадки!!! сигурно се подготвят за някакъв ударен вид автомобили - прототипи летящи!
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТГайдарски го оближи където искаш! Също и Виткова! "Най-добрите" здравни министри! Нямат равни! На 11.7.2019-та Хели еър продаде и втория медицински хеликоптер в България! Колко пъти бе ползван? От 2014-та 20 спасителни операции за 25-човека!!! Колко от тях имаха застраховка"Планинска грижа"? Колко прави това на един безхаберен самоубиец, като тези от началото на годината? Без да смятаме експлоатационните разходи. Само първоначалната стойност на 5 хеликоптера е 30милиона ЕВРО!
22
5
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Мало умие и абсолютно неоправдан разход са тези хеликоптери, но явно са решили да похарчат едни пари и да лапнат няколко десетки милиона откат. Затова е цялата медийна тупурдия.
21
7
 
5
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
За повечето кандидат-инциденти с потенциална необходимост от хеликоптер има алтернативни варианти, които да покрият златния час. Като посмятаме, за да ни излязат смислени инвестициите в пет поста за медицински хеликоптери по двайсе и кусур милиона на брой и необходимост от 30-40 полета за нуждите на ПСС значи народа тряа се изпотрепе по пътищата и крупните аварии да са поне по пит на месец. Иначе ще си имаме едни скъпи паметници и готин имидж за пред чужденците.
20
4
 
5
 
! Отговори
Вие си го... се преи преди 3 години
Румъния има 17 коптера и 2 самолета в специална спасителна въздушна служба.... Тук има *** който няма нито един хеликоптер, който да го извози на май ната си.
19
4
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
В Япония ползват дронове, но все още не пренасят хора, а ги намират с тях. Хелито е животоспасяващо и удобно и както казва човека, може да се ползва и за спешни случаи в медицината а не само от ПСС. Всички нации с грижа за човека имат такава система.
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са много пари, за не често срещани случай. Но трябва да се провери дали може да се направи нещо. Дали няма алтернатива същото да се постигне със по-малки и по-евтини дронове? Бях виждал дрон с размер на мотоциклет който може да носи 1 спасител (като моторна шейна). Това няма ли да е по-добър вариант?
17
4
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Проверете колко хелита за спасяване и медицина имат румънците. За други няма да говоря. Поредното доказателство за престъпното и неандерталско управление на гроб последните 12 години. Всъщност, Гайдарски започна да прави нещо по въпроса включително и площадка в Александровска болница. К'во се случва с нея ? Иначе за туризъм плямпат, то верно че за долнопробен алкохолен и секс туризъм "хелито на баце" му върши работа.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България отдавана я управляват, като все едно цялата държава се състои от само 3 града. Всичко останало е дадено на вълците. В градчета като Тервел, например, и царят е далеко, и Бога е високо. От тая гледна точка, един хеликоптер ще е достатъчен за България, споко :)
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5пълни глупости, HEMS покрива всичко, от линейки, до МПС катастрофи, инциденти при ски, както и планинско спасяване разбира се, което по думите на шефа на ППС ще е под 5% от общата натовареност.България е единствената ЕУ страна, докога ще разчитаме на благоволението и добро настроение на Боко, за да се извърши една елементарна операция по транспортиране на човек в нужда. Да не говорим, че няма нищо общо между самолет и хеликоптер по отношение на времето за транспорт, достъпа и тн
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Киро РамботоНе е така. Всичко е до приоритети. Примерно, ако вземем намалено ДДС на лекарствата и 6 хеликоптера (към 2-3мил. единия), пак ще са по-малко от намаленото ДДС на кръчмите, дето само лъжат за оборотите и платените заплати.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази система преди колко години застрахователното Армеец я въведе в България? И два медицински хеликоптера купи! Ама *** иска друг да плаща. За цигари и алкохол има пари. За медицинска и туристическа застраховки няма! Въпрос на приоритети и манталитет! И през 2019-та останахме без медицински хеликоптери! Защо държавата?
12
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко Мара втасала, за хеликоптера се хванала...
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е те курортите и система за бързо намиране при лавини не искат да се сложи. Хеликоптери линейки, няма да има (а те много бързо стигат и при катастрофи и по отдалечени села, не само за туристи).После защо наплива от платежоспособни туристи намалява, а идват само пия.ници и нар.комани.Защото тези които плащат (включително и гражданите на тази държава) искат сигурност, обслужване и спокойствие.
10
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решил някой да катери скали в леда и виелицата и после ГЕРБ и Бойко му виновни
9
9
 
4
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Няма пари да оправят дупките по улиците, а ше ми купуват десет хеликоптера. Всчиката Мара втасала. Не сме Швейцария, не можем да купим всичко.