Страничните реакции при ваксините срещу коронавируса - очаквани

Общо пет са съобщените случаи на нежелани реакции
5 яну 2021 17:15, Петя Славова
21
Страничните реакции при ваксините срещу коронавируса - очаквани
Снимка: БГНЕС

Общо пет са случаите със странични реакции след поставените вече ваксини срещу COVID-19, каза пред bTV изпълнителният директор на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.

"При близо 5000 ваксинирани лица имаме съобщени пет нежелани реакции – при двама мъже и три жени между 29 и 53 години", обясни той. По думите му три от реакциите са болка и зачервяване на мястото на поставяне на ваксината. При единия от случаите се съобщава за мускулни болки и повишена температура, а една от жените съобщава за замайване и сърцебиене, което е било преходно. Тези реакции са очаквани, те попадат в кратката характеристика на ваксините и са свързани с действието й, обясни Кирилов.

Очакваме на 21 януари първият обобщен доклад на Европейската агенция по лекарствата за всички съобщени в ЕС нежелани лекарствени реакции към ваксината, отбеляза Богдан Кирилов.

Още по темата
"Очаквани са тези нежелани лекарствени реакции. Сами по себе си те не дават достатъчно информация. Затова при клиничните изпитвания се прави и сравнение спрямо общата популация – каква е честотата на такива събития, за да може да се прецени дали има връзка. Няма абсолютно никакви медицински причини да не бъде поставена следващата доза", заяви той.

Кирилов също така съобщи, че следващата пратка ваксини се очаква между 18 и 22 януари. Тя ще бъде в обем от 35 000 дози. В началото на февруари се очаква още една пратка с 35 000 дози.

"В последните седмици често се променят плановете за доставки от производители, така че не можем със сигурност да гарантираме, че ако поставим всички дози, които получим, няма да има забавяне. В момента стратегията е при получаване на количествата половината да се запазват, за да може да се гарантира поставянето на втората доза", добави Кирилов.

Според него не може точно да се каже кога ще започне втората фаза на имунизирането, защото динамично се променят списъците на желаещите от медицинските заведения, но вече се прави подготовка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
8
 
! Отговори
Нико Тесла преди 3 години
Цялото човечество трябва да се вдигне като един срещу зловещите убийци, наследници на нацистките палачи!
15
0
 
6
 
! Отговори
Маршал Рокосовски преди 3 години
Нито крачка назад!Зад нас е заложена на карта цялата ни свобода!Това е бой последен!Или ние или те!
14
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Понякога има срив на операционната система,но имайте търпение,подготвяме нова версия.
13
0
 
10
 
! Отговори
Едуард Сноудън преди 3 години
Това е най-голямото глобално престъпление за което трябва нов Нюрнбергски трибунал!
12
4
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМ ДА БЪДА ОПИТНО ЗАЙЧЕ ! КОЙТО ИСКА ДА СЕ ВАКСИНИРА. ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ДА ИГРАЕШ РУСКА РУЛЕТКА.
11
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всички които се притесняват, че има несъобщени странични реакции. В България преди да ти сложат вакснината се подписваш, че ще съобщиш за такива ако се появят. Освен това живеем в свързан свят, вече има милиони ваксинирани с тази ваксина в други държави.
10
3
 
15
 
! Отговори
SS преди 3 години
Ваксинирането с набързо направени и неизпитани ваксини ще бъде признато след време като престъпление срещу човечеството.Питам ? Кое ви гарантина ,че няма да умрете или да се разболеете след ваксинация.
9
1
 
10
 
! Отговори
Соня преди 3 години
СОНЯ АЗЕВЕДО ПОЧИНАЛА НА 41 ГОД. НА 01.01.2021Г. ДВА ДНИ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯТА НА ПФАЙЗЕР. БЕЗ СЪПЪТСТВАЩИ БОЛЕСТИ. ПОТВЪРДЕНО ОТ НЕЙНАТАТА БОЛНИЦА В ПОРТО. ПОРТУГАЛИЯ. БАЩА Й ПИТА ЗА ПРИЧИНИТЕ. ПРОЧЕТЕТЕ. ПРЕВЕДЕТЕ СИ НА БЪЛГАРСКИ С ГУГЪЛ ТРАНСЛЕЙТ.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започва се ...всеки и да не е доктор или професор ми е ясно че ваксината е менте ,да видим какви обяснение ще има след време )
7
4
 
9
 
! Отговори
Ще има дълъг списък преди 3 години
Португалска докторка в Опорто е сред първите жертви на ваксина Pfizer. Медицинска сестра в САЩ припадна пред камерата след поставяне на ваксина на PFIZER и повече не я видяхме въпреки че социалните мрежи настояват да я покажат. Санитарен работник в Аляска с тежки алергични реакции Мексикански лекар на 32 години с енцефалит Люцерн Швейцария възрастен човек почина от алергична реакция на PFIZER Възрастната жена от Хърватия която почина след по малко от 24 часа след ваксиниране с PFIZER
6
8
 
7
 
! Отговори
Няколко дни преди 3 години
След първата доза умират хора. Какво ли ще е при втората доза.
5
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че страничните реакции са очаквани. Колкото очакваха медицинската сестра от болница CHI Memorial в Тексас, на живо 10 минути след като я боцнаха, да припадне, а няколко дни по-късно и да умре. Нейното име е Тидани Доувър, от март месец е работила в ковид-отделение, не се е заразила, но "ваксината" и помогна много.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама само ако инсталират чип с нея, иначе на професора ми... не му дреме?!?
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко се несъобщените?
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това току-що си го съчиних, не знаете какви неща ми хрумват за excuses, ако не проработи
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още една медицинска сестра, Соня Азеведо на 41 години от Порто, Португалия е починала в неделя след ваксинация. Без съпътстващи заболявания, както е обичайно да се уточнява сега.Не се очаква да го съобщят по националните ни медии.