50% от младите живеят с родителите си, но искат да са сами!

Специалист коментира проучването на Евростат за жилищната политика
6 яну 2021 14:12, Петя Славова
151
50% от младите живеят с родителите си, но искат да са сами!
Снимка: БГНЕС

"Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, докато в Дания само 4 на сто от младите хора над 18 години живеят с близките си. По-зле е в Хърватия, където 65 на сто съжителстват с родителите си" Това коментира пред БНР проф. Искра Дандолова, анализатор по жилищна политика, по повод последните данни на Евростат за жилищата у нас.

Още по темата

"Този процес обаче се променя, като тенденцията е младите хора все по-често искат да живеят сами в града, макар и на квартира, в малки жилища. Има и тенденция за връщане на хората към селата. Но реална пречка това да не става често, е че там няма какво да работят младите хора. Има и друга тенденция у нас - в страната ни се формира тежко социално разслоение. И затова има едни 12 на сто от хората, които живеят в свърхжилищна площ и други, които са в недоимък", допълни Дандолова.

Експертът коментира още, че много млади хора са заминавали в чужбина именно заради невъзможността да си закупят жилище:

"В миналото имаше взаимоспомагателните каси, които даваха заеми за закупуване на жилище. Но касите фалираха и младите българи продължиха да живеят със своите родители".

По думите на експерта най-сериозният проблем е жестокото социално разслоение по отношение на жилищната политика:

"Има едни милионери, които имат много и огромни жилища, дори в чужбина, и други, които не могат да живеят в луксозните затворени комплекси - това раздели населението у нас. Това не е характерният модел на живот на българите, които винаги са живели при почти еднакви жилищни условия и заедно, а не разграничено в скъпи комплекси".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 143... грижиш за родителите си е ценност каквато на Запад нямат защото ги пращст в домове...Абсолютно не си в час! Точно обратното е! Изпращат ги за да им осигурят нивото! До мен има старчески дом всеки ден гледа какво става! Грешката е може би, че поставяш равенство между старчески дом в България и Германия! Предполагам, че не си излизал от България, за да сравниш как изглежда напр. едно българско гробище сравнено с едно немско, австрийско или унгарско!
101
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние се грижим или поне се грижехме и това е в основата на съществуването ни Ние не си отдтояваме ценностите а това да се грижиш за родителите си е ценност каквато на Запад нямат защото ги пращст в домове Имам наблюдение пратиш ли някой в дом до 3месрца е умрял така си убиваме родителите с Чиста съвест
100
2
 
5
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Рептилите искат да превърнат българите в норвежци ама няма да стане
99
6
 
3
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Споко скоро всички ще имаме европейски стандарт и евродепутатски заплата и пак ще живеем с родителите ако ще и на 120 години да сме иначе трябва да си сам и да се чудиш какво да правиш по-цял ден друго си е с родителите ние българите сме свикнали с родителите тия норвежците ги отглеждат разни да не казвам какви още от тинейджъри а не родителите им и затова има масови убийства
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, айде, не можели... Мързи ги. Вместо да учат и да работят, предпочитат да кибичат по дискотеките и да се развяват по кафетата, докато им вървят лекциите в университета... Ние да не сме будали, или пък никога не сме били студенти, та не знаем как седят нещата... Ако има желание, ще намерят начин. Ама нали искат на супер лукс да живеят, да си хойкат по дискотеки нощем, да им готви мама, да им чисти, а тати да носи...
97
0
 
3
 
! Отговори
До Дрът? преди 3 години
Ама под помощ, за родителите, само помощ за свекърите ли се разбира?
96
0
 
3
 
! Отговори
До Дрът? преди 3 години
Ама под помощ, за родителите, само помощ са свекървите ли се разбира?
95
8
 
3
 
! Отговори
Криско преди 3 години
Нормален човек да иска деца в днешно време няма. Има садисти и егоисти.
94
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко опира до пари, няма човек който да не иска да е самостоятелен,просто има хора които нямат тази възможност.
93
1
 
16
 
! Отговори
Асен преди 3 години
До До 121 ..На името на непълнолетен човек можеше да се направи вноска за жилище..Моята 18 годишна вноска я открадна Румен Гечев като фалираха банките 1996г. Имаше пари за 1 апартамент.
92
6
 
4
 
! Отговори
Митьо преди 3 години
Е що пък да е зле? Мама носи, тати меси........ :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Аз живея в момента сам на 136 квадрата, кеф голям. Нашите живеят под мен....
91
2
 
10
 
! Отговори
Чао брокита преди 3 години
Последен напън на брокитата. Поредна платена статия. Сега очаквам днес.бг да изтрият коментара ми, но това не променя фактите.
90
11
 
11
 
! Отговори
46год. ерген преди 3 години
Мама сутрин ми пържи мекички, как да си тръгна, а и ми дава по 10 кинта за кафенце и цигари
89
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 121Номер 118 е прав и не лъже, а ти не четеш. Едният апартамент на него, другият на брат му, а баща му и майка му си имат трети апартамент. Това са три семейства с три апартамента, но купени от бащата и майката.
88
2
 
8
 
! Отговори
118 преди 3 години
понеже много хора не вярват по време на социализма за двата апартамента че беше много възможно да се купят дори и в голям град говоря за ПЛОВДИВ но без връзки и пОдкупи а със заеми от ДСК апартаментите се купиха в момент в едият живее брат ми и жена му а в другият дъщеря ми и зет ми а затова че неможели да се купят два апартамента от едно семеиство наведнъж възможно е брат ми и аз сме от различни родители неговата маика и моят баща правят семеиство но се водехме на различни фамилии
87
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те младите искат ама... Не им стиска. Хубаво си е при мама и тате. Нямат никакви отговорности, гладни и жадни няма да останат. 25-30годишни а все още нямат никаква визия за бъдещето и живеят ден за ден. Как беше : тате носи, мама меси. Лошото е че стана тенденция и сега с тая криза изобщо няма да се променят нещата..
86
3
 
13
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Не знам защо, мине не мине време, преписвате тази статия. Какво целите не разбирам!! Много добре помня, в миналата статия пишеше същото, колко в България, колко в Дания и че в Хърватия били повече. Дайте поне нови данни! Плащат ви да ги пишете тези неща, та барем хората се стреснат и вземат да теглят ипотечни кредити да не са при мама и тати ли?? Няма да стане! И стига сте се бъркали в живота на хората, тук, на Балканите, живеем така. В Италия и Испания е същото.
85
7
 
7
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
И аз съм на 48 години и още живея с родителите си ! Но това не ми пречи да бъда патриот....
84
0
 
11
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
`не се вижда скоро балона да се спука`===Той се спука ... за много от нароилите се строителни фирми по морето.Сyльо и Пyльо се хвърлиха във сладкия строителен бизнес, милиони да натрупат.Да, но там е само за големи акули!
83
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
118-ти: Лъжеш!!! По времето на социализма едно семейство не можеше да има два апартамента. Някаква шашма са направили вашите.