Емблематични обекти в Бургас за продан, мераклии обаче няма

90% от имотите на руснаците по Черноморието се продават
6 яну 2021 10:25,
41
Емблематични обекти в Бургас за продан, мераклии обаче няма
Снимка: БГНЕС

Бургас посрещна годината с редица затворени търговски обекти, които се се отдават под наем или направо се продават. В морския град има повече от 15 обяви на емблематични обекти в центъра -  сред които пиано бар, до скоро оборотни ресторанти, кафенета, сладкарница. Браншът очаква частни съдебни изпълнители да обяват за продан хотели и дори частна клиника в Слънчев бряг заради фалити.

"Определено се засили продажбата на търговски обекти, на хотели и на заведения включително", каза пред Нова тв брокерът Николина Димитрова.

Купувачи за тези терени обаче няма. Руснаците закупили имоти по Черноморието пък масово продават жилищата си. Оттеглянето им обаче не е заради коронавируса, а заради икономически причини, смятат брокери.

"Има някои, които са теглили кредити там, за да купят тук. И като се прекара кредита през рубла-евро и им излиза неизгодно. И са донякъде малко заблудени, че с тези апартаменти тук ще могат да печелят", казва Петя Симеонова, жител на Поморие.

90% от апартаментите в момента са заключени и се продават, а вероятна причина за отлива освен локдауна е спада на руската рубла.

"Над 5 хиляди апартамента са закупени от руски граждани но при така създалата се ситуация започна един отлив и руските граждани вече обявяват апартаментите си за продажба. Но по-важното е, че се проявява интерес от българи, които да закупят имот в Поморие, защото градът освен море, слънце пясък има нещо друго, което го няма никъде другаде, това е лечебната кал", казва кметът на Поморие Иван Алексиев.

Докато руснаците се оттеглят от пазара за недвижими имоти, българи със спестявания инвестират смело в имоти. В бранша отчитат сериозен интерес за закупуване на просторни жилища в градски условия и още повече терени край морето в близост до града.

"По Черноморието бих казала че най-много се търси в Бургас. Това е града, който е концентриран на търсене почти отвсякъде. Може да са чужденци, може да са от Хасково, може от Ямбол от където и да са, градът е хубав, добре е разположен между южното и северно черноморие. Така че бих казала, че ако гледаме Черноморието, най-голямото търсене е в Бургас", казва брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане в еврозоната накара много българи да инвестират точно в имоти. Макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен кредит.

"Търсенето беше насочено предимно към Созопол, не изключваме сделките, които се случиха в Поморие, в Несебър", казват брокери.

Мнозина от българите изпитвали тревоги от обезценяване на парите им и предпочитат да вложат спестяванията си в недвижим имот.

"Другата цел е с цел инвестиция да отдадат под наем. Тъй като имотът е една такава стока, която никога не губи цената си както златото", казват от бранша.

Там отчитат и липсата на англичаните, които традиционно купували селски имоти в Странджа. През последните месеци само един немски гражданин е закупил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция, чийто желание за покупка на имот в Европа е свързан най-вече с бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Gero преди 3 години
До Биткоин това са глупости. Цената на Биткойн се вдигна двойно за месец и нещо.
33
1
 
2
 
! Отговори
Жжг преди 3 години
Големи сте бееее! Сутришният репорнаж по Нова за Поморие, само сменхте първата дума на Бургас и....сензация. Път пииишаааат, плюююяяят.
32
3
 
5
 
! Отговори
Начо преди 3 години
Също харесвам Бургас.За целогодишно е добре,всичко си има,а лятото е фраш с готини п.чкиЗа инвестиция е топ.
31
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България намалява. Категорично с по 50 000 души всяка година. Купувайте имоти. Ще дойдат азиатци и африканци. Представа нямам какви наематели са. Ще се въведе законодателство за настаняването им в частни имоти. Продължавайте да купувате имоти и да си мислите че имота е кой знае какво. Имота е бреме, той се руши от момента на придобиване. Освен това е постоянен разход за поправки и данъци. Празните имоти плащат данък ***. Така ще бъде хора няма, имоти има, държавата иска пари. КУПУВАЙТЕ!!
30
0
 
10
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Апартхотелите бяха строени със най-нискокачествени материали.Технологията на строителството не беше спазвана, защото майторите бяха пришпорвани да строят максимално бързо.Да, купуват българи , но и те ще си вземат 5-те пари ... накрая.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, успокойте се! Може и да има някаква флуктуация в цените на НИ, но само след 10-15 години, да сме живи и здрави, ще сме свидетели на сериозна миграция на бели хора от Западна Европа към България. Тук е райско кътче, имаме си всичко-планини, море, плодородна земя, чиста вода. Такова място няма да остане пусто, без хора и в тоя ред на мисли и НИ имоти ще поскъпват, просто защото в момента са много евтини на фона на съседни държави, да не говорим на запад от Сърбия.
28
0
 
7
 
! Отговори
мижи да те лАжем преди 3 години
Държавата дълго продаваше имоти на Митьо Очите,но защо никой не ги купи ?
27
0
 
1
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
до МенТакива прфесори като теб, знаеш ли колко съм виждал?Важе си има и Виц:Марийка:Йес Мен!Иванчо:Без Мен!
26
1
 
10
 
! Отговори
Сряда преди 3 години
Ще си имаме ли градчета от тип Припят, дори и без ядрен взрив?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Бил ли си някога в Русия или предишния СССР?Изглежда, че черпиш информация само от коментари!Такива като тебе са за съжаление, може и по радикално не трябва да се размножават! Това, че си еднокнижник както вожда ти, не те прави квалифициран да даваш съвети!
24
0
 
10
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
До Вуйчо ВаньоДа има имоти в слънчака за 20 к евро, има и за 5, но качеството на строителството е под всякаква критика. Дори искат по 1-2к годишна поддържка, което не мисля, че е толкова добра инвестиция.
23
7
 
8
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРВ момента в който отворят границите и мине ваксинацията никой българин няма да дойде да се къпе в лечебната ти кал. Чужденците обаче и те няма да се завърнат. Следващият сезон ще е още по-спокоен.
22
1
 
8
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименСамо за офисите не съм много съгласен. И там ще има срив но ще е след година според мен. Просто самите сгради са много по скъпи от жилищни и собствениците ще се опитат да задържат наемателите и предназначението на сградата по всякакъв начин.Всичко останало което разчита на наеми да изплаща кредити ще е под ножа. Срива очаквам да е много по голям от 2008-а.
21
1
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Който има пари и нюх купува имот в криза и продава в благоденствие. Сиромасите сме обратното за съжаление - като изпаднат стотинки купуваме прескъпо, а като няма подаряваме без пари. В Бургас положението наистина е зле. Ама то това е целта на кризата да се купят на безценица и после при растеж да се направи удар. Ако имате пари купувайте.Имот в Бургас винаги е добра инвестиция.Сега продават апартамент в хотел в слънчака за по 20К евра.
20
6
 
28
 
! Отговори
Mopcku_ преди 3 години
Бургас не може да е нищо друго, освен една напудрена вафла, като кмета си. И на север има селяния, но в Бургас е силно концентрирана.Това е сезонен град. Я погледнете Варна има 6 Университета и висши учебни заведения-това прави много млади хора на едно място. В Бургас има 2. Това е сезонен град.Лятото върви пиенето, дрогата и леките жени. Зимата нищо.И летището е с 1-2 полета седмично зимата. Това е балон!
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сапуненият балон на ГЕРБ и Митю Вафлата,наречен Бургас,се спука с гръм и трясък.Чутовни провали в здравеопазването и водоснабдяването,провален туристически сезон,опашки пред бюрото по труда,висока безработица,ниски доходи.Язък,че продажните медии подведоха маса народ да се юрнат към морето.Сега екскурзията ще се обърне.
18
3
 
6
 
! Отговори
Биткоин преди 3 години
Мафиоти те почнаха да си държат парите в биткоини а не в имоти.Това доведе до срив на цените в Ню-Йорк, Лондон, Ванкувър и т. Н.Няма да под мине и България тая тенденция
17
0
 
12
 
! Отговори
Скоро и в софето преди 3 години
В София е пълно с фалира ли ресторанти, хотели и празни офиси без наематели.Почнаха да ги преправят на жилища защото това остана единственият жив сегмент от пазара на имоти
16
2
 
9
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
`Летния сезон беше провален`===Ти сериозно ли ?!Толкова спокоен Сезон не помня от години.Чиста морска вода покрай градчето, въпреки драскачите тpолове платени.Къщи за гости на 1-ва и 2-ра линия отказваха резервации.Паркингите нямаха места, въпреки, че бяха платени.
15
2
 
21
 
! Отговори
Мен преди 3 години
ХАХАХАХ брокерите почнаха да сгъват краката. Сделки няма, ядене няма да има. А промяна в ситуацията до лятото със сигурност няма да има. Доминото тръгва от курортите и след месец-два и в софия. Сега е момента който е на зор да продаде, за да не продава след 3 месеца на половин цена. Летния сезон беше провален, зимният ще е много по-зле - към март очаквайте лавина от разпродажби по зимните курорти. Към края на месеца в София ще започне срива от студентски град...