Кметът на Калофер отнесе 1000 лв. глоба за леденото хоро

В Пловдив били спазени всички мерки при хвърлянето на кръста
Обновена: 6 яну 2021 16:22 | 6 яну 2021 16:20, Нели Христова
234
Кметът на Калофер отнесе 1000 лв. глоба за леденото хоро
Снимка: БГНЕС

Акт на кмета на Калофер Румен Стоянов в размер на 1000 лева ще бъде съставен за неспазване на противоепидемичните мерки по време на ритуала.

Още по темата

Това съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева, която е шеф на щаба.

"Кметовете са тези, които следят за спазване на заповедта на здравния министър и създават съответната организация. За съжаление по време на ритуала тази сутрин видяхме липса на дистанция и неносене на маски", каза Каназирева пред "24 часа". Тя посочи, че всеки кмет знае какви публични мероприятия ще се провеждат на територията му. Те трябва да са организирани така, че да няма масово струпване", посочи още тя.

По думите й ще бъде извършена проверка и ако се докаже, че администрацията на Стоянов е организирала т.г. мъжкото хоро, то тогава на самата нея ще бъде написан акт за 2000 лева. "Кметът обаче отрича екипът му да е организирал събитието", посочи тя.

И допълни, че за разлика от Калофер в Пловдив са били спазени всички мерки по хвърлянето на кръста в река Марица. "Направени бяха 68 бързи антигенни тестове на участниците в ритуала. Всички бяха отрицателни и едва тогава бяха допуснати да се хвърлят в реката. Това не го видяхме в града на Ботев. Там нямаше дистанция, нямаше мерки", обясни Каназирева. По думите й община Пловдив създала добра организация - раздавали се маски на тези, които нямали.

Според областния управител в момента тече проверка на РЗИ-Пловдив и полицията относно нарушения на участващите в ритуала в Калофер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Традицията си я има прочетета Васил Арнаудов и Христо Вакарелски науката е етнология.Сега да не кажете че и четенето е отживелица.А иначе влизането във водата през тези празници се смятало за възмажаване ,тоест не си момче а мъж,и можеш да се ожениш.Но това вие пред компютрите смелите китчици трудно ще го захванете.
103
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това Калоферски хоро е много хубаво, поздравления за калоферчани, за смелостта им и за това, че почитат и пазят Българските обичаи, въпреки обществената, телевизионната и журналистическа *** . Но това хоро, както и освещаването на водата и реката трябваше да се проведе на 19 Януари, когато е и Богоявление/ Йордановден по стар стил. Днес е Бъдни Вечер по стар стил, последния ден от поста, пости се, защото след часове ще почита Раждането на Бога и Спасителя Господ Иисус Христос.
102
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на калоферци!
101
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази варварска традиция е дошла от расийските куманистически степи. Хората по тези ширини сме тука от 6 хилядолетия, било е мирно тракийско време с много злато, римска империя с много злато, българска империя с много злато и място където се е развила кирилицата и сме образоваме диваците на Изток, после спад, но дори при 5-те тъмни века под Османско робство не е имало малумници да се плацикат в ледени води. Расийска диващина е да се хвърляш във водата в тоя студ! Нищо българско, ние сме умни хора
100
7
 
5
 
! Отговори
до мрънкачите преди 3 години
Добре де,пийте си уискито и джендърясвайте колкото ви се иска!Щом смятате,че това ви прави модерни европейци много хубаво!Нямате проблем!Лично аз много харесвам греяна ракия със сланина на ситно,с черен и червен лют пипер натрита със сирене,и ледена армея със ситно *** праз!Вярно,че това не ме прави европеец,но на мен като българин си ми е добре!Че и отгоре!:))
99
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази "традиция" никъде не я намирам в историята на България. Я ми кажете някой автор от началото на миналия век да е писал за нея?
98
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тропкаме хорца! Големи патриоти! Нека запазим българското! Заплатата- в плик. Данъци не плащаме, но тропкаме хорца, целуваме флага. Тичаме да берем малини в Англия. Идваме си да тропнем хорце. Полза за обществото- кръгла нула. Полза за икономиката- кръгла нула. Това са тези от снимката. Мерси.
97
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кмета не е виновен си нищо.Ако обжали глобата то е ясно че ще падне но най-вероятно всеки от Калафер ще дари до 2 лева и гробята ще се плати
96
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките на фашистката хунта нямат традиции.
95
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С такива леки глобички никой няма да спазва нищо!
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мерките ако има празник то не трябва да се празнува а трябва хората да си седят по домовете.
93
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати нещастниците са тия.
92
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази древна традиция с хорото датира от зимата на 1998 година!
91
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно, изплацикахме потурите ведно със съдържимото им!Сега сме седнали на греяна пърцуга и сланина!Какъв вирус, ЩОМ НЕ СЕ ВИЖДА - ЗНАЧИ НЕ СЪЩЕСТВУВА!А глобата ще я платим, колкото Павката Шопов и Волен платиха техните лани, тоест НИКОГА!Всичко е парлама
90
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не глоба, затвор за такива егоистични уродчета с егоистично мислене, които затриват народа ни заради егоизма си!
89
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе това "хоро" не е никаква традиция а сегашна измишльотина.За мене е пълна глупост. Не е този начина да се правиш на мъжкар като си топиш чатала в ледена вода и къркаш шльокавица от сутринта.
88
10
 
12
 
! Отговори
Непозната преди 3 години
Не знам какво точно трябва да се случи в България, колко хора трябва да се разболеят и не дай си Боже да си отидат, за да разбере българинът, че трябва да спазва противоепидемичните мерки.
87
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на кмета! И не само на него, а на всички участвали. Те показват здраве по време на епидемия. Едва ли ще има и един от тях, който да прекара тежко ковид. Това е имунитета, това е ваксината, това му е майката: ЗАКАЛЯВАНЕ.
86
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбединениТова селяшки сборище ще бъде забранено най скоро, а участниците в него ще бъдат затворени!
85
9
 
6
 
! Отговори
Обединени преди 3 години
Нека народа се обедини, да и съберем глобата на тая въртиопашка бореща се да бъде слуга на всеки с власт и доказан предател и в личен и в професионален план. Ние народа ще му платим глобата, ще я палтим и на всички участници в хорото, после ще ви изметем! България над всичко! България не се продава! Свобода или смърт!