Родител в майчинство без право на данъчни отстъпки през 2021 г.

Бащи, приемни родители и роднини с по-ниски налози
7 яну 2021 18:55, Петя Славова
18
Родител в майчинство без право на данъчни отстъпки през 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Родител, излязъл в майчинство през 2021 г., няма да може да се възползва от данъчните облекчения за отглеждане на дете, ненавършило пълнолетие. Причина за това е, че за периода на майчинство, родителят получава обезщетение, което не може да бъде счетено за работна заплата и съответно липсва база, върху която да се изчисли данъчната отстъпка, предава "Монитор".

Данъчните облекчения за отглеждане на дете може да се използват както от местни, така и от чуждестранни физически лица. Те дават възможност от годишната данъчна основа, което сапостъпилите доходи през годината,
да бъдат приспаднати сумите 200 лв., 400 лв. или 600 лв. за съответно едно, две, три или повече ненавършили пълнолетие деца. Заради пандемията в държавния бюджет за 2021 г. бяха приети изменения, с които тези суми се вдигат. Облекченията предвиждат от годишната данъчна основа за 2021 г. да се приспадат 4500 лв. при едно ненавършило пълнолетие дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. при три или повече ненавършили пълнолетие деца.

Тъй като данъкът върху доходите е в размер на 10%, това означава, че дължимите налози от родителите ще бъдат намалени с 450 лв. за едно дете, с 900 лв. за две и с 1350 лв. за три и повече деца. За данъчна основа се приемат постъпилите доходи през годината, затова ако една жена излезе в майчинство през тази година, то няма да може да се възползва от облекченията, тъй като не е получавала заплата. Законът предвижда в такъв случай от отстъпките да се възползва другият родител, респективно бащата. От по-ниски данъци може да се възползват още еднолични търговци, приемни родители, близки или роднини, включително родители без предоставено право за упражняване на родителски права, стига да са налице няколко условия.

Иначе при теза, че майката е излязла в майчинство от средата на 2021 г., а преди това е работила, то тя все пак ще може да заяви такива отстъпка от данъците. Това може да стане по два начина - в края на 12-ия месец на 2021 г. родителят може да отиде при своя работодател и да му каже, че желае да се възползва от облекчението.

Тогава фирмата може на място да му заплати съответната сума, да речем 450 лв. в случай на едно ненавършило пълнолетие дете, и оттам при подаване на данни към НАП да си приспадне сумата. Другият вариант, който според счетоводители ще е по-често срещан, е родителите да посочат в своята годишна данъчна декларация за 2021 г., че искат да използват данъчно облекчение и след одобрение да получат парите си по банкова сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родител в майчинство!?!?Правилно ли прочетох?Не е ли родител в родителски права?Или майчинството е по-равнопоставено от бащинството...Къде са феминистките сега да крякат за равноправие с мъжете...
14
1
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
Лъжа, нЕма проблеми. Само дето не лъжа, а ти се залъгваш, защото нито знаеш какво да провериш, нито нищо.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12Гледал съм.Ни една няма.Лъжеш.
12
1
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
Знаеш английски, напиши в гоогле коя компания какви бенефити има (особено за социалните се фукат всички наред и не са конфиденциални данни) и ще разбереш. Само в София около 80 такива. Не са всички, но една солидна част го правят.
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Кажи една компания от тази огромна част от чуждите компании.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Спестените Данъци върху 12 по (5000 - 650)лв са доста повече от въпросните 450-1350лв.
9
2
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Не знаеш какво говориш, но нека да вметна, че в София аз имах 6 месеца платен отпуск по бащинство. Социална политика на работодателя ми (огромна част от чуждите компании са така).
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Каква 4Освен майчинството на майката, държавата плаща и 4 месеца отпуск на бащата?Така ли?
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките много ми харесват. По този начин се бори сивият сектор, браво! Реално около себе си не познавам човек, който да работи за под 4-5000лв., но по документи доста народ е на минимална. Тези облекчения ще изкарат на светло доста доходи, добра мярка. Разбира се, честно плащащите хора, като мен, ще се възползват.
6
3
 
7
 
! Отговори
Мехмед преди 3 години
Планетата е пренаселена, няма нужда да се поощрява раждаемостта, не трябва да има никакви помощи, а всеки да има толкова деца, колкото може да отглежда- но не повече от три. Родители с четири и повече деца да се облагат с допълнителни данъци.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4В Швеция го имат от 20 години това с бащите, ако не и повече.
4
2
 
5
 
! Отговори
Каква преди 3 години
държава и но в страни от нормалните държави и по - скоро с много добра социална политика-Испания от тази година бащите имат право вече на 4 месеца отпуск по бащинство(платен разбира се!!!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то и досега беше така и декларация подаваше другия родител.
2
1
 
4
 
! Отговори
Стефан преди 3 години
Това не е от вчера!
1
1
 
16
 
! Отговори
S преди 3 години
То пък едни отстъпки. 20 лв. на година на дете. Срамота! Дохода за получаване на детски е достъпен само за ората от махалата. Другите 80 процента го надвишаваме, щото сме се погрижили и плащаме данъци да хрантутим маалите, дето живеят в чужбина да крадат и просят, а тук получават социални помощи.