Опасност от лавини в планините

Снегът е дълбоко просмукан с вода и се образуват вади под повърхността
9 яну 2021 09:18, Петя Славова
3
Опасност от лавини в планините
Снимка: БГНЕС

Предупреждение за по-голямата част от планинските ни райони: обилни валежи от дъжд на места до 2400 метра надморска височина. Снегът е дълбоко просмукан с вода и се образуват вади под повърхността.

Още по темата


Тези условия са типични за мокри лавини и дори основни лавини, предава БГНЕС.

Такива лавини обикновено са много тежки и силно разрушителни. Принципът е прост: водата, която се просмуква, достига слаб слой в снежната покривка и при контакта си с него отприщва снежна дъска.

Макар и да не са най-бързите лавини, типично за мокрите лавини е, че могат да се предизвикат на склонове с учудващо малък наклон и могат да извървят удивително дълъг път.

Опасността от мокри лавини ще остане сходна и в следващите дни, предвид това, че не се очаква и сериозно застудяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: планинилавини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Опасност от лавини естествено...няма.Това е...пропаганда(че има) на...правителството,защото няма спасителни...хеликоптери.Ако никой не ходи да се пързаля в този...хубав сняг,няма да има и такава нужда;от...хеликоптерите.Че и пилоти,че и медицински персонал,че денонощно дежурство,че...заплати,че...разходи на...много пари,които могат да се усвоят от политици и наши...кръгове;защо да се дават...нахалост.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В планините също няма опaсност от пътуване във времето, но съществува опасност да попаднете във нещо, което е точно обратното на пътуване във времето.