До края на 2021 г. в цяла България ще има 5G мрежа

Ще има ли обаче общини, които ще я забранят?
10 яну 2021 22:10, Нели Христова
145
До края на 2021 г. в цяла България ще има 5G мрежа
Снимка: БГНЕС

До края на годината цяла България ще бъде покрита с 5G мрежи. В края на миналата година обаче, две български общини - първо Балчик, после Мездра, наложиха мораториум върху новото поколение мобилни комуникации, заради притесненията на хората там за здравето им.

Община Балчик първа забрани за година изграждането на 5G мрежата след подписка от граждани, които имат опасения за здравето си.

Първо имаше, събрано недоволство в част от гражданството на община Балчик и след като прочетохме малко по темата наистина няма голяма яснота доколко е опасна или безопасна самата мрежа, казва Николай Колев, председател на Общинския съвет Балчик от БСП, пред БНТ.

Моите колеги проявиха един евтин популизъм го наричам аз. Защото ние не можем да се скрием от прогреса. Ако във всички общини около нас има изградена 5G мрежа, а в нашата няма, не знам с какво ще предпазим нашите граждани, смята Симеон Господинов-общински съветник от ГЕРБ.

В последните дни на 2020 г. Община Мездра също наложи едногодишен мораториум, но с опция да отпадне при конкретни доказателства, че технологията няма да се отрази върху здравето на хората.

Ние не сме против развитието на технологиите и на света, но сме за здравето на човека.И ако има хора, които могат да докажат противното, нека го направят, казва Радослав Маринов- общински съветник.

Кметът на Мездра е категоричен, че няма да се съобрази с решението.

Нито може да се спре развитието, нито може да се спре прогреса, а и най-вече не ни е в нашите прерогативи, категоричен е Иван Аспарухов - кмет на Мездра.

5G мрежата работи в широк честотен диапазон от 24 до 72 гигахерца.

Мобилните оператори твърдят, че технологията е безвредна, тъй като се базира на общоприети световни норми и стандарти за безопасно електромагнитно излъчване.

Всички съмнения и страхове от 5G технологиите са неоснователни, категорична е Галя Маринова- изпълнителен директор на Българската асоциация на комуникационните оператори. Нормите, които са приети в България са между 40 и 100 пъти по-стриктни от тези, които са приети и препоръчани от ЕК. В този смисъл, ние нямаме никакви съмнения относно безопасността на 5G технологията.

Преносът на данни през 5G мрежата може да достигне до 2,2 гигабайта в секунда.

От министерството на транспорта увериха, че 5G мрежите ще се изграждат при спазване на най-високи стандарти за безопасност.

Никой не би си позволил да застраши живота на българските граждани. Пето поколение мобилни комуникации е един нов стандарт, който дава възможност за повече пренос на данни с по-висока скорост, с много малко закъснение и същевременно с голяма степен на сигурност, категорична е Адреана Атанасова- зам.-министър на транспорта.

Очаква се 5G мрежите да дадат тласък на телемедицината, дигитализирането на градовете, изграждането на умни домове, развитието на онлайн обучителна и работна среда, разпространението на интернет до труднодостъпни региони.

Това е една голяма възможност за малките общини да си направят собствени смарт пространства, ако не и цели смарт общини, които ще направят общините съвсем различно място. Ще привлекат нови икономически дейности, допълва Галя Маринова.

До края на годината ние ще имаме разгръщане на поне три от българските мобилни мрежи, на три от операторите, допълва Атанасова.

Очаква се през 2030 г. и шесто поколение мобилни комуникации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
2
 
! Отговори
57 годишен преди 3 години
Който иска да ползва,който иска да не ползва.Аз съм на 57 и като си спомня,че за да ми свържат стационарен телефон съм чакал 7,5 години сега не ми и през ума минава да се сърдя,че имаме мобилни комуникации.Знаете ли как беше преди 35 години?От целият вход само в 2 апартамента имаше домашни телефони.Бях студент и за да се обадя на родителите си отивах в пощата и звънях на съседите!За режима нрат преживява тока знаете ли?Поне 50 човека съм извадил от асансьора при спиране на тока!
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе 5G, 6G - за какво са ти. Да си отвориш по 5 акаунта във ФБ и Туитър едновремено? Няма нито една полза от такива честоти и скорост на трансфер. Накои тука пишат, че микоровълновата била 1000В, а антените на 50В. Да ама не си мушката главите във фурната нали. А облъчването от антените е 24/7. Най-малко имунната система ще замине на кино, ако не е рак или нещо по-летално
118
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2021г. = 2+0+2+1= 5г...Годината 5GСлучайност??
117
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Феновете на нищоправещия да не ползват 5G мрежите, ще може рязко да им се прииска да направят нещо спонтанно, като да поумнеят:))))))))))))
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 121Сигурен ли си че знаеш да пишеш? Даже май и в 10-ти клас май не си. Много падна реномето на Бабекяна
115
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей смешници :) компаниите вече работят върху 6g вие още се занимавате с 5 :))))
114
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът е микровълнова фурна и всички сме продукти в нея.Паоло Куелю
113
2
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
6-7-8 поколение,амакой ги иска тия щурутии, никой, а те си слага, щото това е бизнес, да но техниката се развива по-бързо от човека и в даден мамент ще се усети този дисбаланс и .......кой ще плати сметката, а ?!Не, не ти и аз, а инвеститорът, който вижда но не иска да го отчете това разминаване!
112
4
 
19
 
! Отговори
дгд пропагандата преди 3 години
Най-щастлив бях като ползвах телефон без интернет (смартфон беше, но изтрих всякакви търсачки, фейсбуци и браузъри от системата с руутване), вкъщи имах нет на лаптопа но го пусках рядко, бях блокирал много сайтове губещи времето като новинарските, форумоте о Фейсбук с K9 web protection и hosts файла. Спрях да гледам *** риалитита, сериали, новини и политически предаваноя, почти не включвах телевизия. Невероятно щастие е да живееш без нечии простотии и пропаганда, казвам ви!
111
2
 
9
 
! Отговори
до Аз преди 3 години
Аз лично ще си заменя счупения Айфон с 3G Нокиа с копчета. Не искам да си развалям очите (масово младите като мен са с очила или лещи). Лъскавия телефон с цената на кола на старо не ми купи приятели, нито здраве. Защо да давам над 500 лева за телефон като за 20-60 лв. ще имам такъв дето батерията държи по седмица? Един колега е на 23 и има нокиа с копчета, няма Фб, има Инстаграм но не го ползва, а приятелката му го поддържа и му качва снимките. Евалата!
110
1
 
11
 
! Отговори
Телефонни селфита преди 3 години
Качвам се на автобуса и пълно с зомбита, все у телефоните гледат. Смешното е, че тези *** дето сега най-много парадират (разни люлински и видински ***) и са все у Фейса 2013-та не бяха и чували за смартфон, че и Фб са нямали още.
109
3
 
12
 
! Отговори
Пош преди 3 години
То хора няма те 5G.! Стоят, стоят и на магарето чуш викат
108
5
 
24
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Абе що не си изхвърлите телефоните ами всеки е лапнал по един, държи си го на 2 см от мозъка и говори по един час, а ако не говори чати или качва снимки във фейса. Това не ви пречи, не пречи Wifi до главите ви в къщи, не ви пречат и саламите набухани с консерванти, цигарите дето 80% от населението ги пушите, не ви пречи и алкохола, не ви пречи селяндурщината и аспусите на 20 годишните ви морги дето не се диша след тях. Пречи ви новото поколение мобилни комуникации!?
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 106 ТошкоТоше, точно до твоя ум никой не иска да стигне:)))))))))))
106
9
 
5
 
! Отговори
Рутера бил вреден... преди 3 години
Сега искат да ми наврът 5-джи в спалнята,после да ми сложат точкова система за социални бонуси /китайска работа /.....май климатичния колапс много ги притесни и почнаха да бързат ,за няколко години искат да на направят щастливи робчета, послушковци .
105
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме си комисарка в ЕС, по цифровизацията Мария Габриел. Само напред!
104
5
 
6
 
! Отговори
То 5 джи ще има... преди 3 години
Ама ,разбрах ,че 5 джито било много полезно за младите хора ...тамън като го докарат към ту 40г. ще разберат всичките му ползи ....на бабите им няма да навреди....
103
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде другари налузвайте поцинкованите кофи!! Айде че и Бил Гейтс иска да слож чип на бай Маринчу от село Горна Пърша.
102
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-спокойно бе , не виждате ли че ваксинацията върви с едва 30-40% дайте му време на Бил да ни чипира първо.
101
14
 
11
 
! Отговори
Тошко преди 3 години
С тези 5G и кемтрейлс искат да убия народа! Коронавируса е само следствие на двете. Чрез ваксината срещу COVID ни чипирват, така искат да достигнат до умовете ни! Българино събуди се!