Акад. Петрунов: Ваксинираните срещу грип спокойно да се ваксинират и срещу COVID-19

Ваксината дава поне 5-месъчен клетъчен имунитет, посочи ученият
11 яну 2021 17:45, Петя Славова
43
Акад. Петрунов: Ваксинираните срещу грип спокойно да се ваксинират и срещу COVID-19
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Безспорно правилно е решението ваксинирането да започне с медиците, тъй като те са тези, които трябва да оказват помощ при тази епидемия. Те са първите, които имат пряко участие в решаването на проблема и е задължително да бъдат подсигурени, заяви пред БНТ академик Богдан Петрунов, председател на Отделение за медицински науки при Българската академия на науките, имунолог и алерголог.

Хронично болните и възрастните хора над 65 години са следващите, които ще бъдат ваксинирани при постепенното постъпване на ваксините.

До ранната есен се предвижда около 2,5 млн. души да бъдат ваксинирани. С регистрирането и пристигането и на другите ваксини тази бройка ще се увеличи, така че всеки, който желае, ще бъде имунизиран. Ученият беше категоричен, че само масовата имунизация може да предотврати епидемията.

Акад. Петрунов коментира случая в Сандански, където се оказа, че ваксинационният план е нарушен и общински съветници са се възползвали от наличните ваксини, пререждайки рисковите групи. Той обясни, че препаратът на "Пфайзер" пристига в сух вид и се разтваря в пет дози, които имат кратък срок на годност - само 6 часа. Ако в града е имало подготвени дози и не е имало достатъчно хора, готови за ваксинация, добре е било, че ваксините са поставени и използвани, за да не бъдат изхвърлени.

Още по темата
Акад. Петрунов обясни, че реимунизацията трябва да се извърши в рамките на 21 дни. Допустимо е този срок да бъде удължен, но "възниква юридическият въпрос - всяко неблагополучие, възникнало в резултат на приложението на ваксината, ще бъде тълкувано, че неправилно е била използвана ваксината. Така че в никакъв случай не може своеволно да променяме указанията", допълни той.

Медикът посочи, че при настъпило заболяване е допустимо реваксинацията да се отложи с до един месец, като това ще се разглежда като екстремен случай.

Няма противопоказания преболедувалите коронавирус да бъдат ваксинирани. Той посъветва тези хора да изчакат два-три месеца, докато антителата им намалеят.

Според акад. Петрунов няма никакъв проблем ваксинираните против грип да се ваксинират и срещу COVID-19. Той подчерта, че комбинацията от двете ваксини е много добра.

Акад. Петрунов отбеляза, че ваксината срещу COVID-19 е предназначена за предотвратяването на инфекцията. Той обаче подчерта, че ваксинирайки се един човек не предотвратява разпространението на вируса. "Ние знаем, че ваксината ще ни предпази от разболяване, но не знаем дали ще ни предпази от разпространението на инфекцията, т.е. нейният противоепидемичен ефект. Това ще стане ясно чак след като минат 7-8 месеца или година, за да видим дали предпазва от разпространението на инфекцията".

Резултатите на ваксинираните на "Пфайзер" и "Модерна" до момента показват, че имунизираните имат много добър клетъчно медииран имунитет в рамките на 5 месеца. Според други оптимистични данни, публикувани от австралийски учени, този имунитет може да е и 8 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Mоже ,ама не искат.
16
3
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
И кво са виновни учителите, че всичко е "отворено и разпасано"? И кой си ти, че да нареждаш кой да се ваксинира? И защо все образованието ви е криво? Като ти чета писанието, мой не си имал много мерак да учиш.
15
0
 
9
 
! Отговори
Ей сега.... преди 3 години
Кот иде жителите на максуда да се бият за ваксини,тогава ще се ваксинирам евентуално и аз хахаха
14
13
 
5
 
! Отговори
До НОШТ преди 3 години
Скоро такива профани като теб ще изчезнат.Скоро,скоро....Сами ще се убиете,защото сте пр()сти !!!Толкова хора си отидоха от този свят ,заради безотговорни ***()ти.Ако ви нямаше,отдавна вируса щеше да е победен.К19 може да не засяга конкретния слабоумник,но това темпо на еволюция ще ни доведе по-опасен враг,срещу който всеки ще се бори индивидуално.И няма да имате време за изчакване на потвърждението за конспиративност.
13
2
 
13
 
! Отговори
НОШТ преди 3 години
10Остави натегачите да пишат за Короната и им гледай сеира. Почват да си противоречат дори и на себе си . Простотия без край, даже и с научни титли
12
4
 
0
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Ама ходиш,нали ! Профан !
11
2
 
4
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
Този "академик" е добре да знае, че докато аз и колегите се трудим ще има хляб и за нови ваксини
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и за грип да се ваксинираш треа да не си наред с главата, така че да, може.
9
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавно трябва и учителите да се ваксинират,а училищата да отварят ! Безумие е всичко да е отворено и разпасано, да се изпълняват мерките като профирма,а училища и фитнеси затворени.Разбирам ограничения,но трябва всичко да бъде затворено ,но за по-кратко време.Сега е полвинчата история със заложник образованието.Та дори и да махнем на страна самото учене,навиците,режим,ендокринната система,зрение,ментално здраве и психика са подложени на стрес.До кога така ????
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нещо против заплес нямате ли,или само против грип и ???? всъщност ковид грип ли е,или е нещо друго? Така и не стана ясно след цяла година медийни изцепки.Чета на едно място по чуждите медии,че ковид давал симптоми шет месеца преди заболяването и развиване на инфекция.Хайде сега да се върнем в началото а пандемията и да проверим как се развива ковид!!! Ами учените от СЗО след задълбочено проучване установиха ,че ковид се развива от 12 до 72 часа,а тука ми разправяте за шест месеца.Манипулации.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
TRAELA 5 MESEVA CHE AZ NE SYM LOVIL COVIDA CQLA GPDINA DA MI SE PLATI IKONOMIQTA NA 5 MESECA V GAZA V GAZA AAAA NEMA A STANE
6
1
 
19
 
! Отговори
G преди 3 години
Само академици в тази държава. Те производителите не дават подобни изявления. Той от къде знае. Я да го ваксинирате него бързо, сигурно попада в рисковата група
5
0
 
19
 
! Отговори
П. С. за идьоти преди 3 години
ли ни мисли? Или тя е ***?Цитирам от публикацията:"Ученият беше категоричен, че само масовата имунизация може да предотврати епидемията."И малко по-долу:"Ние знаем, че ваксината ще ни предпази от разболяване, но не знаем дали ще ни предпази от разпространението на инфекцията, т.е. нейният противоепидемичен ефект. Това ще стане ясно чак след като минат 7-8 месеца или година, за да видим дали предпазва от разпространението на инфекцията".
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксинираните срещу грип спокойно да се ваксинират и срещу COVID-19"Все едно дългосрочните странични действия не са изучени, така че няма проблем. Някой може да умре от рак, а някой ще оцелее, ваксинирайте се!
3
2
 
19
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
За БАВНИТЕ УМСТВЕНО ваксърчета:За пореден път, ясно и директно - "ваксинирайки се един човек не предотвратява разпространението на вируса. "Ние знаем, че ваксината ще ни предпази от разболяване, но не знаем дали ще ни предпази от разпространението на инфекцията" ПРЕВОД - МЕРКИТЕ ОСТАВАТ, МАСКИТЕ ОСТАВАТ И СЛЕД БОЦ!"Според други оптимистични данни, публикувани от австралийски учени, този имунитет може да е и 8 месеца."ПРЕВОД: ВСЯКА ГОДИНА БОЦ! НО по-вероятно, ПО ДВА ПЪТИ ГОДИШНО БОЦ! ЗАГРЕЙ!
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Академика вие бихте ми си ваксина
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам 5 васкини да си бия