Д-р Ботев: Хората с придружаващи заболявания да се ваксинират!

Според него има групи, за които имунизацията не е препоръчителна
Обновена: 11 яну 2021 12:20 | 11 яну 2021 10:28, Петя Славова
16
Д-р Ботев: Хората с придружаващи заболявания да се ваксинират!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има групи, за които имунизацията не е препоръчителна. Аз силно препоръчвам на хората с придружаващи заболявания, наднормено тегло или диабет да се ваксинират”, заяви хематологът д-р Чавдар Ботев пред Нова тв. Той подчерта, че тези с автоимунни заболявания, трансплантации и бременните, да не бързат с имунизацията.

Още по темата
Според него в статистиката на заболелите от коронавирус се пропуска групата, която е без симптоми. Той цитира проучване в Германия, което показало, че 60% от 100 преболедували коронавируса са имали увреждане на сърцето.

"Има едно увреждане на бъбреците, което остава незабелязано, както и увреждане на много други органи и системи. При по-тежко болните имаме зараза, при която 40% от преболедувалите могат да развият автоимунно заболяване.", каза той.

Според него чувствителността на хората относно ваксините и имунизацията се е променила през последната година и хората са станали по-мнителни.

"Имаме друга страна и всеки сам трябва да си вземе решение. Имаме ваксини, които са разработени много бързо. Специално за коронавируса, когато са правени опити върху мишки, те са имунизирани с 4 различни препарата. След което са заразени с вируса. Това, което се наблюдава – те развиват еозинофилни инфилтрати в белия дроб, което не се наблюдава при другите ваксини. Това означава, че имаме особен вирус и е възможно да има съвсем различни странични ефекти", обясни д-р Ботев.

Относно ваксината на Pfizer хематологът обясни, че са подбрани най-добрите варианти на ваксината. Дозата за тази ваксина е 30 микрограма. При Moderna са направени много големите дози, тъй като са пропуснати пробите върху мишки, твърди д-р Ботев. Дозата на този препарат е 100 микрограма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Че да гушнат букета по-бързо ли?Нямате търпениe да намалите населението!
14
1
 
3
 
! Отговори
преди 3 години
Не е вярно, че са пропуснати тестовете върху мишки при ваксината на Модерна.Има си пълно описание на тия тестове в надлежните източници. Мишки, маймуни, хора. Пълна програма. Ботев на никого не прави услуга, като се изказва неподготвен по тоя въпрос.Дозата е избрана такава, защото по-малката тествана доза (50 микрограма) прави значително по-малко антитела в тестовата групата с възраст над 65 години, сравнено с по-младите.
13
1
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Неуважаеми другарю Чавдар Ботев, преди да се ваксинирам, ще ти си го сложа между глутеусите ти.Не знаех, че бъбреците произвеждат нитрати. Това е невероятен принос на журналистката към земеделието.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха, много ми харесва да чета статии от неграмотни журналисти. Бихте ли разяснили значението на еозинофилни нитрати?!!! Толкова елементарни познания ви липсват на вас журналята, че дори не можете да слушате и осмисляте елементарен текст!!!! Страшно ниско е нивото на българската журналистика последните 10ина години!!! Дали пък не е казал еозинофилни инфилтрати, а?
11
1
 
1
 
! Отговори
Aleks преди 3 години
Tolko si doktor shmatarog
10
1
 
7
 
! Отговори
С.В. преди 3 години
Омръзна ми да чета простотии на хора които не знаят и правопис. Няма ваксина която да действа още щом се направи,трябва да се изгради някакъв имунитет. Всички ваксини и в днешно време за други опасни заболявания също имат срок и затова се правят еимунузации. И благодарение на тях вече много смъртоносни болести в света са ликвидирани пред които короната ряпа да яде. Даже и при животните има срок за да подейства ваксината и всяка година се правят реимунизации. Четете и не се излагайте с простотии
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Премина, ама друг път. Тепърва почва.
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Не е излъгал. Тя премина. И къде видя пандемия, освен че по тв я наричат така? То дори и епидемия не е по критериите на СЗО
7
2
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Добре, че се появи този вирус, да се покажат на трибуната всички откачалки с кемтрейлс, чипирания, рептили, извънземни, мобилни оператори, причиняващи рак и ковид и т.н. Остава и съответните лечебни заведения да приемат малко по-сериозно работата си и да им помогнат.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И хематолог щом препоръчва добре.Каква е тази реклама и уверявания за безопасност на ваксините, като самите производители не гарантират нищо. Безумие или е срещу заплащане?
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангърата ли не лъже?А кой каза, че до есента пандемията ще отмине и ако не е така ще си скъса дипломата?
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангърата и Бабикяната докато не се ваксинират, няма да си сложа ваксина. Какво си мислите, че не знам, че Бил Гейтс иска да ни чипира ли? Ръсят ни отгоре със зараза.Не съм *** аз....
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре е че не е само доцент Мангъров, има и други неплатени, като Чорбанов, Ботев, Вълков и още много, които казват истината на хората, а не лъжат безобразно.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2020 се пазихме от коронавируса.2021 ще се пазим от ваксината.2022 ще се пазим от ваксинираните.
1
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д-р Ботев, Чорбанов, Мангъров къде ги намирате тия психопати всеки ден някаква различна глупост...