Данъчни облекчения за ремонт вкъщи, но с платежно от майсторите

Искат да се ограничи сивият сектор в бранша
Обновена: 11 яну 2021 23:19 | 11 яну 2021 22:45, Анисия Иванова
24

От днес започва данъчната кампания за доходите на физическите лица, получени през миналата година. Декларирането и плащането може да се извърши по електронен път - чрез персонален код или електронен подпис, по пощата или във физически в офис на приходната агенция.

Влиза в сила и ново облекчение, което може да намали данъка върху доходите с 200 лв., когато се прави ремонт на жилището. То обаче ще се ползва чак през 2022 г., уточняват от приходната агенция.

През тази година домакинствата, които правят ремонт на жилището си, ще трябва да поискат платежен документ от майсторите за извършения труд и да го съхраняват до 2022 г., за да го приложат към данъчната декларация за доходите от тази година

По този начин от данъчната администрация се надяват да се ограничи сивия сектор в бранша.

Веселка работила дълги години в Англия. Когато се прибрала в България, решила да направи ремонт на терасата на апартамента си. Не от първия път обаче успяла да намери подходяща фирма.

"Човекът каза: "Това е много лесно, една седмица само. После се започна едно протакане, днес, утре, мина седмица, мина месец, втори. Човекът накрая ми каза: "Съжалявам, моите работници ме напуснаха, имам обекти и не мога сега", коментира Веселка Кънчева.

Налага се да намери друга фирма и за кратки срокове ремонтът е приключен. Освен това, майсторите издавали документ за всяка извършена дейност.

"Има една двупосочност, едно доверие. Вие сте сигурни чрез тези документи и знаете за какво сте платили. Те винаги ми казват за какво е тази сума, която аз съм дала", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

От тази година собствениците, които искат да се възползват от данъчно облекчение за ремонта на жилището си, трябва да имат следните документи - фактури, касов бон или документи за банкови преводи. Отстъпката важи само за труда на майсторите, но не и за строителните материали.

Имотът трябва да е собствен и да няма роднински или бизнес връзки с фирмата изпълнител.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Илиев преди 6 месеца
"....ново облекчение, което МОЖЕ да намали данъка върху доходите с 200 лв. ..." . Къде ги видяхте тези 20%? Подготвят ни за светло и безоблачно бъдеще. Само където ми се струва , че накрая сметката я плаща клиента . На Майстора сметката , ще набъбне с 37% ако се самоосигурява и познай кой , ще плаща накрая. Някак недоизмислено такова за 200лв.
21
0
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 6 месеца
До до този под мен.. (19)Изложи се. 6000 лева съдържа данъчна основа 5000 лв + 1000 лв данък. Май ти си учил до трети клас, а? Аман от бакали, дето смятат че знаят всичко, ходи си плати на счетоводител и спри да се правиш на умен.
20
3
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 6 месеца
Крайно време е и тези да започнат да плащат данъци. Аз без договор не наемам никой за каквото и да било - най-малкото че договора ми осигурява защита против некачествена услуга, и всички плащания са документирани.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Вуйчо ВаньоТака се прави в нормалните държави,на които искаме да приличаме!Утре такива сополковци,като твоя майстор ще клекнат и ще занареждат,че са безработни и искат социални помощи,а пенсиите им са ниски!И друго-издаденият документ ти гарантира,че можеш да си търсиш правата заради некачествен ремонт или други щети!Аман от Андрешковци и дребни хитреци!
18
1
 
8
 
! Отговори
до този под мен.. преди 6 месеца
"На 6000 лева ддс-то ти е 1000 а не 1200 лева"- и ти до 3-ти клас си учил като майстора ми... Я добави 20% на 6000 и ми кажи колко е??
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АнонименНа 6000 лева ддс-то ти е 1000 а не 1200 лева ама няма значение пак не си заслужава. Като прибави и тичането по банки за да преведеш тези 6000 на майстора, плюс таксите в банката, щото и те са на редичката за прибиране. Еми по тънко ти излиза да подарил на нап едни 200 лева отгоре, над данъка. Ей така, да си имат.
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ремонта ми беше 6000 лева, по схемата горе още 1200 лева ДДС, от които евентуално щели да ми върнат 200... Хитро ГЕРБ, браво! Абсурд е да искам фактура, да дам на майстора 6000 и на държавата 1000 да подаря... Е няма как бе, калинки мои мили! Кажете на великия джипкатор да спре да харчи и да раздава, мaмaтa ни се такова вече! Водопровода за Перник от миналата година ни струва 26 млн. а една капка не е минала по него. Даже вчера са източвали язовир Студена да не прелее от дъждовете...
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поредната гербава гавра с хората, под формата на "загриженост" и "облекчение"!После се чудите защо гражданите се гаврят с държавата, която по стара традиция се опитва да ги излъже и то по много селски начин.
14
2
 
5
 
! Отговори
Майстор преди 6 месеца
Печатам платежни. Гаранция!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Койчо - НАП ги интересува има ли Фактура, а не дали има Плочки!
12
1
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 6 месеца
Ами майсторите ако са тези на които пропаднаха плочките пред медецинска академия ще важи ли платежното
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имам чувството, че тия гениални идеи хрумват на някой, на който са му набили накуп всички съществуващи в света ваксини против ковид!Тотално увреден ментално индивид!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И накрая зе с такси да идва че колега та му отделния етаж му бил съдружник
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И ако е като руменчо в Ловеч четири стени иедин таван един месец и всеки ден пари за материали от скъпи те забележете по добре да си го измажа аз
8
2
 
19
 
! Отговори
Мустакат Майстор преди 6 месеца
Нема проблема - че ме извадят от 'сивата икономика'! Сички бележки и фактури ще им извадя да спестят 200 лева! Ще им струва няколко хилядарки отгоре - ама всичко ще е 'на светло'...
7
1
 
32
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 6 месеца
Умно, ама като бръкна в джоба на майстора, той ще бръкне в моя, щото и той на същия хал и вместо да дам 1000 ще дам1500. Майстора ще плати данък, дето не се знае къде потъва, а аз ще загубя време,нерви и гориво, за да докажа, че съм правил ремонт и накрая я ми спестят 50 100лв данъци я не.Много добре го е измислил Байчо, ама още не сме чак толкова тъпи и не ядем домати с колците.Превеждам новината.ако викнете бай Дончо да ви боядиса хола с латекс, то дъжавата иска да топне човката И там!
6
2
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 месеца
До 1А ич?
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези вече се подиграват с нас. За 200 лв. които инфлацията ще изяде след 1 г. ще те направят луд със събиране на листчета и писане на щуротии.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми то акъл няма Господи какъв мъж каква мечта
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
През деня някой гледат умни неща.Христо Семе Джиев тили.То при тая телевизия Сими умен да гледаш това смях