Кой ще решава дали да се ваксинират хората с психични заболявания?

Те сами не могат да вземат решение, коментират специалисти
11 яну 2021 22:15, Петя Славова
54
Кой ще решава дали да се ваксинират хората с психични заболявания?
Снимка: БГНЕС

Сериозни проблеми се очертават с предстоящата ваксинация срещу COVID-19 в старческите домове, в домовете за болни с деменция и в домовете за хора с умствена изостаналост, съобщава БНР.

В някои от домовете социалните работници на този етап отказват да поемат отговорност за ваксинацията на хората, които не могат да направят самостоятелен избор за имунизация и имат множество придружаващи заболявания. Проблем се очертава и с декларациите за информирано съгласие, които са задължително условие преди поставянето на доброволната ваксина.

На този етап няма и яснота къде ще бъдат направени ваксинациите – в социалните домове или при личните лекари.

Още по темата
Десетки са домовете, центровете за настаняване от семеен тип, преходните и защитените жилища в област Велико Търново, в които предстои домуващите и персоналът да бъдат доброволно ваксинирани срещу COVID-19. От РЗИ Велико Търново съобщиха, че на този етап имат декларирано съгласие от 137 души от персонала и от 419 от настанените в социалните институции за ваксинация, но не и отговор на въпроса какъв процент е това.

Най-проблемна се очертава предстоящата имунизация за хората с умствена изостаналост и болните с деменция. Заради естеството на заболяването си тези хора не могат да направят самостоятелен, осъзнат и информиран избор за ваксинация, защото не разбират за какво става въпрос. Вариантите са два – близките да вземат решение, а за хората без близки изборът се прави от социалния работник или ръководството на социалната институция.  

Пред тази дилема са изправени домът, преходното жилище и центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни с умствена изостаналост във великотърновското село Церова кория, където 42-ма души персонал се грижат за 71 болни с интелектуални затруднения. Проблемът е комплексен, пояснява Нина Ненкова, директор на трите социални институции в Церова кория:

"Хората не са само с умствена изостаналост, те имат и съпътстващи заболявания, имат поддържащи терапии. Говорим за една комбинирана патология. Трябва да бъде съобразено общото им здравословно състояние със специфичните им особености. Информираното съгласие, което трябва да бъде подписано, дори на тези, които близките ги представляват, те не живеят в Церова кория, те живеят в страната. Те го дават по телефона като съгласие, а трябва да има писмен документ. Има такива, които категорично отказват на този етап".

Едва десетина процента от персонала и не повече от 20 на сто от домуващите в трите социални институции за хора с умствена изостаналост засега са с положително становище за доброволна антиковид ваксинация.  

Още по-сложно става с хората, които нямат близки, коментира Нина Ненкова.  

"Техният законен представител е служител на дома, той не е медицинско лице. Тук отговорността е съвсем различна от това да вземеш решение за себе си или за детето си. Трябва много добре да бъдат обмислени. На този етап ще се въздържим за тези хора, защото голяма част от тях имат алергии, голяма част от тях имат онкологични заболявания, съпътстващи, имат автоимунни заболявания. За мен решението за поставяне на ваксина трябва да бъде на лекарите, а не наша, на социалните работници."

Ситуацията се заплита още повече, когато дойде денят Х за ваксинацията, предупреждава Нина Ненкова, ръководител на трите социални институции за пълнолетни с умствена изостаналост в Церова кория.

"Къде ще бъдат ваксинирани, кой ще ги ваксинира? Ако ще е личният лекар – личният лекар на потребителите е един, а на персонала са различни на тези хора, които са заявили. Впоследствие обаче – наблюдението на тези хора, това е друг тънък момент. При нас са с умствена изостаналост и голяма част от тях са с глухонемота, невладеещи жестомимика. Обратната връзка е много деликатна и специфична. Кой ще проследи състоянието им в последствие? Те не са в състояние да кажат какво им е. После кой ще носи отговорността – този, който се е подписал".

Подобен е и проблемът с ваксинацията в дома за възрастни с деменция в село Горско Косово в община Сухиндол. Управителят Вера Дукова изтъква, че са проведени разговори с домуващите, както и с техните близки по телефона. В дома за дементноболни също има потребители, които нямат близки и за тях решението за имунизацията е на ръководството. Взето е на принципа риск печели, риск губи.

"Риск винаги има от всяка една ваксина. Но ако погледнем от другата страна на нещата, че това все пак са достатъчно възрастни хора, изложени са на риск, тъй като имат редица други заболявания, които, ако бъдат заразени с COVID, биха се усложнили и довели до тяхната смърт, смятаме, че това е по-доброто решение", отчита експертът.

38 са дементноболните в дома в Горско Косово. През миналата година са починали 18 от домуващите. Нямаме причина за смъртта COVID, уверява Вера Дукова и уточнява, че досега домът се е опазил от заразата, случаите са били два - на перачка и на готвачка от персонала. За 20 от домуващите близките са изпратили по пощата писма, в които със свободен текст дават съгласието си за ваксиниране, допълва Вера Дукова. Служителите в дома за дементноболни не са единодушни в желанието си за имунизацията.

"Всеки е на различно мнение. Има хора, които са за ваксинацията. Има хора, които ще откажат ваксиниране. Да кажем, че 50 на 50 е процентът на хората от персонала, които желаят да бъдат ваксинирани на този етап, други предпочитат да изчакат малко във времето".  

Най-лесно се очертава да се случи имунизацията в старческите домове. В област Велико Търново най-големият дом за възрастни хора е "Венета Ботева". В късната есен коронавирусът засегна 21 души от 59-членния персонал и 35 от потребителите, като 12 от възрастните починаха от заразата, която усложни придружаващите им заболявания. В старческия дом във Велико Търново са останали 100 жени и мъже, казва управителят Зорица Радловска.

"От персонала има по-голяма активност. Почти 50% от колегите са изявили желание за ваксинация. При възрастните хора може би страхът от придружаващите заболявания - една трета от домуващите. И аз съм сигурна, че след като мине първата вълна, ще има още повече желаещи. Явно хората искат да видят какво ще се случи как ще се случи, а и доста скоро преболедуваха".

Хората от старческия дом във Велико Търново са благоразположени и си чакат ваксинацията. 

"Моята лична лекарка изрично ме е предупредила да се ваксинирам. Каквото има да минава, то ще мине. И в кафез да се скрия, пак ще дойде. Спасението е ваксината", споделя жена, живееща в дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Първо трябва да бъдат ваксинирани всички политици и техните семейства! След това да се изчака поне две години за да видим ефекта от ваксините! !!!!
44
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Първо трябва да бъдат ваксинирани всички политици и техните семейства! След това да се изчака поне две години за да видим ефекта от ваксините! !!!!
43
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ми там където психично болният има близки, те трябва да вземат решение.При тези които нямат близки, социалният работник трябва да има това право.Но ако той не е сигурен, или ако няма кой да поеме отговорност за избора, то тогава да не ги ваксинират - нали все пак ваксинацията е доброволна а не задължителна (Или не е точно така?).
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да ваксинирате хората с деменция, вземете да ваксинирате лекарите, защото се получава следното: ваксинират се медици от ковид отделенията, след това хора от старчески домове, учители и неучителски персонал (разбирай чистачки), а личните лекари се оказват без ваксини. Защо така? Откъде накъде ще искате те да ваксинират старците?
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Би трябвало Б.Б. сам да си реши.. Защо някой да решава вместо него?!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стерилизацията трябва да бъде САМО ДОБРОВОЛНА!Никой не може да решава за друг дали да бъде стерилизиран.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнес брат данъчните къде са да видят какво става това реално лие първо как се отчитатоя приход каква е заработката и дали въобще е заработил тоя материал или сее покрил някъде и само снасят оборот а обеснете ми вие аз лично не си го обеснявам знаете ли защо няма обеснение просто нагледно както и да си го обесня няма учудващо е не може да отчете ш този приход освен чрез измама а тия слепи ли са гледат ли какво време е изработено не знам но това нее държава
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз лично ще се ваксинирам като му доиде времето но господа лудее държавата къдее контрол а мислят ли че малките фирми по време на тоя локдаун няма да ни се отрази Еми ето набил бизнесмена цени те надолу и ни прави на умни ние се чудим отде клиент да ловим тоя с кофата 50 човека на месец е астига де толкова слепи и глухи не сме чак
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немате си работа хорицата правят по 120000 по време на пандемия вие ми теглите кредит процента оборот се пита далие отчетен в ДДС като буфер а обеднеете ми една ваксина ли е проблем или това което става в България е проблем да затрият малкия бизнес с мръсотии
36
1
 
7
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Най-проблемна се очертава предстоящата имунизация за хората с умствена изостаналост и болните с деменция.----------Да взимат пример от американците! Както се имунизира техния дементен Джо, така и нашите!
35
1
 
5
 
! Отговори
Децата да ВАКСНАТ преди 3 години
Децата щъкат и сеят най-много зарази ТРЯБВЯ ДА ГИ ВАКСИНИРАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВСИЧКИ. Също младите и буйни тинейджъри и пубертети да ги ВАКСИНИРАТ и да си ходят на училище, а родителите им да си работят и печелят пари. САМО ТАКА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ.
34
0
 
1
 
! Отговори
Ъ преди 3 години
А за провеждане на лечение за заболяванията им кой решава?
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Натрапливи мисли имам. Какво да правя? Предстоят ми държавни изпити.
32
1
 
8
 
! Отговори
Юруш на ваксините преди 3 години
Ако се ваксинираш - вече си с психични отклонения!
31
2
 
1
 
! Отговори
Герб преди 3 години
Ще решава Борисов.Той решава кой да живее и кой не в тая държава.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам натрапливи мисли.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33"Е, хубаво ама не мислиш ли, че ползата и риска трябва да си ги преценявам аз, а не този, дето произвежда и продава ваксината ?"Разбира се: затова са ти дали възможност да избереш. Това обаче ни най-малко не променя факта, че тия хора и фирми, не правят неща заради някаква конспирация, нито имат за цел да убият/стерилизират/чипират и пр. глупости. Това са сериозни хора, на които това им е живота, да разработват медикаменти/препарати, с които се ЛЕКУВАТ хора.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ботокса е приел израза Аз да не съм луд че да се ваксинирам буквално. Сега ще ваксинират лудите.... хахахах.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички тия граждани пропускат, че работата, печалбата и ползата могат да вървят ръка за ръка------- Е, хубаво ама не мислиш ли, че ползата и риска трябва да си ги преценявам аз, а не този, дето произвежда и продава ваксината ?
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значение има за един човек, който е умствен инвалид, дали ще се ваксинира или не? Нима питат болните в болница дали да им бият успокоителни? Напълно здрави хора ги хващат санитарите и им набиват приспивателни и ги връзват с каиши в реанимацията като животни, за да могат дежурните кокошки да спят или да се плющят на нощните смени.