Еднаквата пенсия обезсмисля пенсионното осигуряване

Има голяма скрита безработица, заяви Ивайло Калфин
12 яну 2021 22:56, Петя Славова
57

Правителството живее в някакъв паралелен свят. Има много бизнеси, които са на ръба на фалита. Много хора живеят от спестявания, които не са безкрайни. Мярката 60/40 е работеща за определен кръг от фирми. Това каза за "Денят ON AIR" бившият социален министър Ивайло Калфин, според когото ефектът на тази мярка е много малък.

"Радва се правителството, че безработицата се задържа в рамките на 7%, но има много скрита такава. Реално вероятно тя е 14-15%.", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Според него хората над 50 години изобщо не се появяват в бюрата по труда, дори да са без работа.

"Увеличението на пенсиите имаше смисъл, но не по този начин. Половината пенсионери имат една и съща пенсия, независимо кой колко е работил. Получаването на една и съща пенсия обезсмисля пенсионното осигуряване", обясни Ивайло Калфин.

"Не виждам защо се появи тази превъзбуда. Всеки президент прави консултации преди избори. Късно е да се сменя Изборния кодекс. Очакваше се някой да седне и да помили как ще минат следващите избори - очевидно това не е направено", допълни събеседникът.

Бившият външен министър е на мнение, че по темата с Република Северна Македония сме в трудни отношения, които са в най-голямата си криза от началото досега.

"Трябва да формулираме какво искаме - да сме ясни и да имаме подкрепата от европейските страни", каза още Калфин.

Относно ставащото в САЩ и щурма на Капитолия, гостът в студиото изтъкна, че за България ще има промени.

"Като виждам на кого залага във външната си политика Джо Байдън - там се връщат хора от времето на Клинтън, които имат сериозни познания за Балканите. Въпросът е, че ние много често се огъваме. Ще има натиск за решаване на отношенията между Косово и Сърбия", коментира Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами какво да кажем за един етнос който цял живот на социални и накрая взема пенсия по болест 300 лв а редно ли е един човек работил 40 години да взема колкото него
11
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8-ми. Ти четеш ли въобще. Никой не говори за еднакви пенсии, а за адекватни. Не може всички хора да са директори, но ножницата между длъжностите се разкрачи много, а частника осигурява на минимална заплата тези които не са му роднини. Навсякъде е пълна каша.
10
7
 
9
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Мии винаги обявяваната безработица е повече от реалната, тъй като немалко хора работят "на сиво", та дори и Калфин да е прав (а с годините е доказал, че много рядко е), значи пак ще сме към 7% :D
9
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3И после?Какво ще стане като ги изметат?Ще стане ли пенсията по 2000Е?
8
2
 
36
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Не се косете, така или иначе това са хората които след хиперинфлацията 97 масово оставаха без работа и го принуждаваха да работят на черно, а комунистическата държава не си мръдна пръста да ги защити. Тогава се оцеляваше, не че сега не е същото. Те ще взимат 300 лв пенсия, а ние след тях ще работим до гроб. Малограмотното бъдещо мнозинство няма да ни издържа.
7
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Извинявай но не ми се спори повече с такива като теб. Пенсионната система е такава каквато е, в нея има логика. Който дава повече получава повече. Това че ти не си бил директор на завод не е вина на системата. Пак казвам хората не са еднакви. Пои - скоро крещете на работодателите да ви увеличават заплатите оттам осигуровките а оттам след време и пенсиите. Като направят пенсиите еднакво ниски това може да те успокои че всички са като теб но дали ще е честно? Не мисля.
6
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Калфин като дърдори дали си дава сметка колко тъпо звучи всичко. Хората над 50 години не искали да работят... Сериозно ли го мисли наистина или както тук се казва е само един глупав дърдорко. Я по - добре да се запита дали някой работодател счита хората над 50 за потенциални служители и е склонен да ги наеме. Най - много да станат миячи на чинии или хигиенисти в някоя фирма.Не е ли чувал за дискриминация на възрастов принцип? Ако не е чувал, да се запознае с въпроса.Няма да му е излишно
5
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По света хората като се пенсионират вземат 80% от заплатата си, тук 30%, пълнят си чекмеджетата от труда на хората.
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако трябваше да се получават справедливи пенсии някои щяха да са с 30 лева пенсия
3
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора с 35 - 40 г. трудов стаж вземат същите пари като тези които не са работили, какъв стимул е това. Хората над 75 г. са с едни от най-ниските пенсии, но на кого му пука. Властта си трупа пачки, а и като се пенсионира ще си вземат тавана с тези заплати. С 300 или 500 лв. как се карат старини. Лекарства една шепа скъпи, топлофикация дере кожи, ток скъп, вода още по скъпа за кое по напред. Тези хора ако се надигат ще изметат нагласа палач от топлите им кресла, над 2 млн. са.
2
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой я измисли тази простотия с еднаквите пенсии бе? Кой е този ***? Отдавна вече комунизмът и уравниловката са в историята. Нищо в природата не е еднакво и при хората - никой не е равен на другия. Всеки получава според това което е дал на обществото и нито грам повече. Това че на някои не им харесва си е техен проблем. Никакви еднакви пенсии както няма и еднакви заплати., следователно осигуровки. Край на историята.
1
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионното осигуряване осигурява само половината пенсии. Трябва на всички пенсионери да им намалят наполовина пенсиите, ако им плащат само от пенсионното осигуряване.Това ще е "справедловостта".Калфин остана един бърборко за запълване на безкрайните телевизионни празни предавания.