Тежко време: Без ток, пълни реки, заляти домове, хора в капан...

Кризисен щаб координира действията за защита и помага на пострадалите
12 яну 2021 06:50,
78
Тежко време: Без ток, пълни реки, заляти домове, хора в капан...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дъжд заля цялата страна. Частично бедствено е положението в Перник, Трън и Струмяни. Река Ерма излезе от коритото си, а в Батановци, заради наводненията се наложи да евакуират жители.

Язовирите се пълнят. Кризисен щаб координира действията за защита и помага на пострадалите. Тежкото време усложни допълнително и пътната обстановка - проходът "Петрохан" остана затворен, натежали от сняг дървета паднаха по пътя между Пампорово и Смолян и блокираха движението.

Само за няколко час водата успя да залее улици и дворове в костинбродското село Петърч. Наложи се местните да помагат на възрастни хора, попаднали в капана на придошлите води.

"Изведнъж заля половината село, както виждате. Тук понеже сме на високо, горе-долу сме добре. Ако видите отзад в двора, сигурно нивото на места е 2 метра", заяви пред БНТ Людмил Зарев, който е жител на Петърч.

Най-тежка остана ситуацията в Западна България. По река Блато бяха построени диги, а Нови Искър и Мировяне останаха в готовност за частична евакуация. Аварийни екипи помагаха на закъсали шофьори в северните софийски квартали.

"Те са влезли с автомобилите, но при влизане на друг автомобил, ги е заляло и са изгубили контрол. Изкарахме един от водачите през железопътния мост", обясни Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Река Конска и река Струма също повишиха заплашително нивата си.

"Община Струмяни при един от завоите си застрашава газопровода България-Гърция. Прави се всичко възможно да бъде защитен газопроводът", каза директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

Всички язовири в страната са под контрол и няма опасност за хората, увериха от МВР. Продължава изграждането на диги, където е необходимо.

"Има райони от страната, където има реки, които са на нива над нормалното. Имаме организирани постове, където е необходимо, се извеждат хора от домовете, за да не се стигне до тежка ситуация", каза на свой ред вътрешният министър Христо Терзийски.

От енергийното министерство заявиха, че без ток са останали около 100 населени места в района на Видин, Враца, Монтана и София област.

"Приблизително около 29 хиляди клиенти. Има много обледени електропроводи, изисква се време, на място са екипите", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Дъждът затрудни и БДЖ. "Лакатник, Елисейна - паднала скална маса. Перник - заливания. Работи се много интензивно. Осигуряват се алтернативни трасета на жп инфраструктурата, така че тези проблеми ще бъдат решени в най-кратко време", категоричен беше транспортният министър Росен Желязков.

За последните 12 часа най-голямо количество валежи е паднало в Елхово - 26л/кв. м, а в Ахтопол са отчетени 25л/кв.м. Това съобщиха за "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология.

Очаква се от утре обстановката да се успокои, тъй като валежите в Западна България трябва да спрат.

    

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
2
 
! Отговори
dr Reptilsky преди 3 години
Не че нещо, ама България трябва да се отърси от озлобените българофоби за да и потръгне. Просто да забранят на озлобените да стъпват в България. А тези , които са в България да се определят - ако не им понася климата, да си ходят на........ В една каца с мед само капка мръшоляк разваля всичко.
69
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
случайно попаднах на една поредица в "Ютуб",наречена "Пульс Земли".На руски е ,но това НЕ означава,че автора е руснак!..та:-Там всеки ден се показват различни катаклизми по цялата Земя...И като я гледах последните няколко седмици,си виках:-"Брей,НИЕ направо сме късметлии!"....И ВЕРНО сме късметлии!!!..АКО поне едно от показваните там бедствия се стовари на главите ни,просто не ми се мисли как бихме могли да се справим...освен с теглене на още неколко десетки милиарда заем за "справяне "
68
0
 
2
 
! Отговори
До 69 Нищо лично преди 3 години
Не е до нагласата,просто сега се прави невероятна драма от всичко,за да оправдаят некадърността и нищоправенето,да не говорим за "усвоените пари"...
67
1
 
0
 
! Отговори
Сега преди 3 години
да си признае Кой прави пеперуда за дъжд!!!
66
1
 
14
 
! Отговори
нищо лично преди 3 години
До АнонименВ детството ми редовно падаше сняг по 2 метра. Никой не обявяваше бедствено положение, защото всичси знаехе, че в България има 4 сезона, един от които се нарича зима. През зимата температурите са под нулата, има снеговалежи и поледици, а в котловинните полета се образуват мъгли. Сега с вноса на бананите, се настани нагласата, че тук трябва да е топло през цялата година и синоптичките изпадат в грозна истерия от снежинки, ледени висулки и обявяват температура около нулата за бедствие
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега па гербаджиите са виновни ! - като че ли преди тях не беше същото.Не виждате ли че в тая държава практически такава няма , всеки си прави каквото си иска,закони има за обикновените хора , за тези във властта и богатите няма закони.Сега па докторите я управляват , те затварят те отварят и ще им дават по 10лв да ни ваксинират. Ние изобщо усещаме на какви oлигофрени ни направиха и 10лв ли струва вече човешкият живот ?
64
1
 
16
 
! Отговори
иво преди 3 години
Заваля нормален дъжд и държавата изпадна в бедствено положение.Е крайно време е да видим осъдени гербаджийски чиновници и политици.Срам и позор.
63
1
 
5
 
! Отговори
Мдам преди 3 години
Магията за дъжд която правихма за да напълним язовира.....Господ дали няма чувство за хумор а? :D
62
0
 
1
 
! Отговори
архитекта преди 3 години
Не че нещо , ама природата не търпи д.билизъм и за това напомня леко на нормалните хора какво трябва да правят и какво да не правят. Ама за това се иска акъл.
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В скандинавските страни редовно си има сняг по 1-2 метра и всичко си е нормално и пътищата са на асфалт.Тука ако падне 2м сняг и после свие един студ ще блокира живота ! - ще си умрем от студ и глад.
60
2
 
20
 
! Отговори
zlobarq преди 3 години
В Костинброд и Петърч снощи всичко беше под вода благодарение на няколко частни язовира, над които естествено не се осъществява никакъв контрол. Собствениците са от нашите и нали се сещате, че никой няма да понесе отговорност, а това че съсипаха покъщнината на стотици.... важно е няколко човека да приберат едни пари...
59
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги когато чета новините за БГ , винаги се радвам че се махнах от тази страна на абсурдите !
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко микроязовира бяха разрушени като "ненужни" от ГЕРБ преди няколко години и сега там стават наводнения?
57
2
 
24
 
! Отговори
Елементарна логика преди 3 години
Язовирите трябва да се източват преди да започнат валежите! Всека язовирна стена + преливника имат определен максимален капацитет на източване. Когато източването е аварийно на максимален дебит надолу по течението стават наводнения както е в момента. Причината за бедствието не е че 2 дни е валял дъжд, причината е НЕКЪДЪРНОСТ и задръстени речни корита!!!
56
2
 
15
 
! Отговори
Соня Ериксон преди 3 години
Винаги е имало валежи , къде по-обилни , къди по-малко обилни , със своите последствия ,къде по-малки , къде - не толкова ! Но се е мислело за елиминиране на последствията , доколкото е възможно .Но тогава не е имало ГЕРБ !Сега всичко е първосигнално , а единствената второсигнална реакция(т.е. мисъл) е КРАДЕНЕ !
55
0
 
6
 
! Отговори
Пунта Кана преди 3 години
До брутален реалистАбсолютно реално,всичко написано,тъжна истина.
54
1
 
8
 
! Отговори
Тенгрианин преди 3 години
Великият Чулман ливна малко дъжд и гербавото режимче се спихна. Въй, вай, изненадала ги природната стихия. А е само януари...
53
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото навсякъде са назначени "калинки" незнаят какво да правят, въобще не са в час, абе комична работа при 30-40 мм на квадратен метър и всичко блокира.ЦИРКАДЖИИ
52
9
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Май идва Божието наказание за Костинброд - фалшификациите за изборите няма да им се размине без наказание ! Такова наказание очаква и сестра Галева !
51
2
 
21
 
! Отговори
Народен съд преди 3 години
Не времето, а бремето на ГЕРБ е тежко.Не може при два дни пролетни дъждове да настъпва потоп. Цялата страна е в разруха, ГЕРБ унищожиха страната! Крадци и престъпници!