Mожем да произведем два пъти повече от нужната храна

Кирил Вътев: Нямаме собствени сортове семена, продадохме ги
13 яну 2021 21:53, Анисия Иванова
12
Mожем да произведем два пъти повече от нужната храна
Снимка: БГНЕС

Кризата с коронавируса много силно удари камбаната за това къде стои България със своята продоволствена сигурност. Страната ни има потенциал да произведе два пъти повече от храните, които са необходими за задоволяване на потребностите на българското население. В същото време имаме условия да бъдем оазис за биоземеделие в Европа. Това заяви Кирил Вътев, съсобственик в голяма компания за месни продукти, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Вътев посочи, че около 40% от свинското месо, което се потребява у нас, е българско. “При говеждото и телешкото процентът на българското месо едва ли надвишава 10”, добави той.

По думите му ако затворят зелените коридори, България има месо за около два месеца.

Според госта големият проблем на хранително-вкусовата промишленост е, че България приоритетно субсидира зърнопроизводството, а в същото време внася месо и мляко, които са с по-висока добавена стойност.

"Технологичната логика да се изнася зърно, а да нямаш достатъчно месо, мляко и плодове е големият риск за продоволственото положение”, оцени той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Вътев посочи, че хранителната промишленост не е пострадала от пандемията.

“Отчитаме 11% ръст на продажбите за 2020 г. Хората останаха вкъщи, пазаруват и се хранят основно вкъщи”, заяви той.

Друг проблем, според Вътев, е, че България “е изпратила в ъгъла уникалната аграрна наука”.

“Един от най-елитните сортове слънчоглед България продаде на Франция... Ние нямаме собствени сортове пшеница”, коментира той.

“Българските семена са изключително ценни у нас, защото те са адаптирани към климатично-почвените условия и дават добри резултати”, каза още Вътев.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
4
 
! Отговори
Пешо потенцата преди 3 години
Истината е, че свалихме нивото и на промишлеността, и на селското стопанство. Призвеждаме предимно продукция която е плод на елемнтарни, прости операции. Пшеница се гледа може би най-лесно, защото е една от най-малко трудоемките култури. Внасяме плодове и зеленчуци от Полша, сраааам голям! Какви машини произвеждаме, произвеждаме, а не сглобяваме? Превърнаха ни в суровинна държава, такива обикновено робуват, а не са водещи. Сал ИТ ни е останало високотехнологичното.
7
1
 
5
 
! Отговори
ДалитаБоенАнгел преди 3 години
Не се плашете, но България може да изхранва 20М човека, ама не иска.
6
2
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Имате сливи, заблудени Панелистанци... жито се произвежда в много страни - в Канада, Австралия, Латвия и т.н се произвежда повече на глава от населението!
5
2
 
6
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Можете ,ама вече го няма чичката на село....
4
1
 
8
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Тая сбирщина какво ли не продаде и подари?
3
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
А може ли да платим за нужната храна?
2
0
 
8
 
! Отговори
Карандаш преди 3 години
Макар и осакатена дописката акцентира върху съществени позиции на интервюирания. Подкрепям българското винаги, когато съм сигурен, че не е имитация. Борете се, имате поддръжници!
1
3
 
13
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
моля запазете и купувайте българското - то е богатство! още си е наше!!!