Времето се успокои, но щетите са големи - домове под вода, липса на ток...

Над 10 общини все още са без ток след поройните валежи
Обновена: 13 яну 2021 08:55 | 13 яну 2021 08:55, Валерия Белчевска
25

Над 10 общини все още са без електричество след поройните валежи от последните дни. Въпреки, че времето се успокоява, по данни на МОСВ и днес се очаква значително повишение на речните нива в Югоизточна България. Нивата на реките Места и Струма също остават високи. Язовир Студена продължава да се изпуска, съобщава БНТ.

Високите води на Струма и Места нанесоха много щети. В Хаджидимово има и около 15 наводнени къщи. Заради придошлите води на Струма край Благоевград евакуираха семейства.

В Бургаско се стигна до затваряне на пътища и също до евакуация на хора. Един язовир и реките Маринка, Отманлийска и Изворска преляха. Това наложи евакуация на хората от вилно селище Черниците. Обявено е и частично бедствено положение на територията на село Равадиново.

В Благоевградско температурите вече са минусови, съобщава БНР.  Проливните дъждове, съчетани с високи температури и активно снеготопене поставиха на изпитание хора и институции. Отнесени мостове и наводнени къщи са само част от пейзажа. Сериозни са пораженията по река Места. Свлачище затвори пътя Банско - Гоце Делчев за близо 6 часа.

Долната част на Хаджидимово продължава да е под вода, а местните хора твърдят, че над 80% от дигите за компрометирани. Активирали се свлачища, пропаднали  и залети пътища,  нарушена водна инфраструктура и  наводнени къщи - такава е равносметката от вчерашното водно бедствие в региона.

Валежите днес са заменени с много ниски температури и силен вятър, а мократа пътна настилка на много места се превърна в лед.

Фермерът Иван Сабахлъков обяснява, че в долната махала на Хаджидимово са залети и има хора, които няма къде да домуват. Т.нар. диги се погубиха поголовно, твърди той. "Вече няма сила, която да ги построи. Тези съоръжения струват страшно много пари. Просто сме обречени", добавя фермерът.

Според Сабахлъков преди 5 години, когато е предупреждавал, дигите са били "кариес, а в момента са гангрена". Хиляди тонове баластра излизат от реката и оттам идва големият проблем, няма друга причина, допълва Иван Сабахлъков. Той самият има под водата 30-40 декара неожъната царевица. "Оставени сме на природата. Каквото Бог реши – това ще е. Примиряваме се."

"Никой не вярва на хората по места. Има службогонци, които знаят по учебници кое какво е", гневи се Сабахлъков.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев заяви, че днес ще отмени частичното бедствено положение. Остава обаче в сила 24-часовото наблюдение на реките и язовирите в цялата Благоевградска област.

Агенцията за социално подпомагане приема заявления за отпускането на еднократна помощ от 375 лева на пострадалите от проливните дъждове и последвалите наводнения. Щетите ще се оценяват от  комисии, сформирани от общините.

В Бургаско движението по пътя Бургас - Приморско вече е възстановено. Дъждът вече е спрял. През нощта река Велека, която е покачила нивото си, е заляла пътя за Синеморец.

Няма данни за бедстващи хора, но има наводнени дворове и подземни етажи.

Кръстовището на Средец и Дебелт остава затворено. Нивото на язовир Камчия значително се е повишило. Заместник–областният управител Владимир Крумов уверява, че водна криза през летните месеци няма да има.

В Смолянско всички общини са засегнати от поройните дъждове, които вече спряха. Общините ще разплащат със собствени средства възстановителните дейности.

В частично бедствено положение остават общините Доспат и Мадан. И 10-те общини в Смолянска област са засегнати от поройните дъждове.

Днес ще продължат възстановителните дейности по отстраняване на свлачища и отваряне на достъп до села и махали.

Общините ще разплащат възстановителните дейности със собствени средства, но се надяват и на помощ от държавата, коментират кметове на планинската област.

Реките значително са намалили обемите си. Пътищата от републиканската пътна мрежа са обработени, но има опасност от свличане на земни маси. Има мъгли.

На предстоящо заседание на Общинския съвет ще бъде обсъдено безвъзмездно предоставяне на парцел, за да може смолянското семейство, останало без къща, да си построи дом.

Детето, което пострада при срутването на къщата, е в стабилизирано състояние.

    
   


25
Още от Страната
Helpbook: Съсед ни тормози с пеене, подскачане, крещене по цели нощи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Симеон преди 1 седмица
До Ангелов ГР
Валя малко дъжд, това не е бедствие.
22
0
 
0
 
! Отговори
Симеон преди 1 седмица
До Анонимен 6
Валя малко дъжд няколко дни.
21
0
 
0
 
! Отговори
Симеон преди 1 седмица
До Sofia

Копирано от Уикипедия.
20
0
 
0
 
! Отговори
Симеон преди 1 седмица
До Sofia

Копирано от Уикипеди.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щетите са големи, а застраховка имат не повече от 2-3% от домакинствата. Тъжно как човек не може да отдели едни има няма 50лв. на година, за да е спокоен при подобни бедствия... Малко или много я мазе ще се наводни, техника ще изгори. Ама акък не ща, пари ми дай, както си пее нашенецът. Те са мошеници тия застрахователи си пеят хорицата и полсе плачат...
18
5
 
2
 
! Отговори
Ангелов ГР преди 1 седмица
Изненадан съм от преобладаващия брой негативни към правителството коментарии и как са свързани с това природно бедствие. Злобата и злорадството са съвсем неуместни в тази ситуация.
Освен това, сигурен съм, че всички пострадали от поройния дъжд и придошлите реки, нямат застраховки срещу наводнения.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В БГ два дни дъжд и сме във бедствено положение, пък уж с най-много държавни служители сме, та в края все никой никаква работа не е свършил - така се оказва! Всичко е незапочнато, недовършено и окаяно!
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
лошо! оня шифьора с джипката не може сега да джитка и да си прави предизборна кампания!
15
12
 
5
 
! Отговори
Митьо преди 1 седмица
Комунистите ореваха света , че ГЕРБ докарали суша в България и оставили хората без вода. Днес пак реват , че ГЕРБ са докарали наводненията и са виновни , че хората мразят комунистите. Когато изринем комунистите от родината ,тогава ще настъпи благоденствието !!!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Друго бедствие ще дойде за да се краде
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
нормално - герб-дпс уравляват от десетилетие
12
2
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 1 седмица
Фермерът Иван Сабахлъков можеше да застрахова тези ~40 декара, както други го правят.
Със "Каквото Бог реши – това ще е" той не е прав.Тук мафията решава, най-опасната ДС мафия.
11
0
 
1
 
! Отговори
Sofia преди 1 седмица
Мировяне е едно от селищата, създадени преди много лета върху дъното на голямо езеро, намиращо се в пределите на Софийското поле. То е разположено в Западна България. Географската му ширина е 42.783° северна, а географската дължина – 23.3° източна. Надморско равнище – 500 до 699 м. Според данни от Националния статистически институт териториалната площ на това населено място е 10.304 км2.

Поради непосредствената си близост до столицата на България – гр. София (около 10.450 км отстояние), селото
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да гласувате за Тиквун !
9
5
 
9
 
! Отговори
БСП преди 1 седмица
Гарантирано от ГЕРБ!!!
8
2
 
10
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 1 седмица
Пореден фатален ден, който ще мине и замине в нищоправене, от хора на общинска и държавна хранилка.А казват, че само 13-ти бил фатален.НЕ!
7
8
 
19
 
! Отговори
... преди 1 седмица
Къде е сега Бойко пак да обясни, че е важно хората да са здрави, а щетите щял да поеме... Непочистени речни дъна, изсечени гори - кой ще поеме отговорност?! Важното е да се возим на джипката и да се правим на богоизбрани. Пълен ужас.
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не може да спре природните стихии. Земята ако реши може да ни изтреби за един миг.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На това му се вика след дъжд качулка, а иначе си е живо безхаберие от страна на управляващите преди да ножа да опре до кокала.
4
2
 
17
 
! Отговори
Не работещи преди 1 седмица
инстуции, стара инфраструктура и т. н. Бананова държава