Млади архитекти дават нов живот на паметника на Бузлуджа

Потенциалът е огромен, смята арх. Дора Иванова
14 яну 2021 12:45, Красимир Ангелов
44

Млади архитектки възраждат легендарния паметник на връх Бузлуджа, където само преди месец световната знаменитост Рита Ора засне видеоклип.

"Мерките, които предприехме това лято, са изключително ефикасни - нямаме загуба на мозайки, положението е стабилно. Целта е да запазим автентичността на монумента. Продължаваме с изготвянето на цялостна стратегия за изготвянето на сградата - как може да бъде финансово устойчива и да бъде отворена най-скоро за посетителите. Потенциалът е огромен. Бихме искали България да се възползва от него", каза основателят на Фондация ''Проект Бузлуджа'' арх. Дора Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Според нея трябва да има диалог, да се видят различните гледни точки на всеки, който цели запазването на историята - това е общата база, върху която трябва да се стъпи.

"Хората вече търсят този паметник, идват за това и молят постоянно да влязат. Лятото трябваше да отказваме на стотици хора. Има частици във въздуха, трябва да се работи с маска и каска. Следващото лято искаме да направим навеси над външния мозаечен кръг. Имаме кампания, в която чрез сайта ни всеки може да се включи - за навеси са необходими 64 000 лева", сподели още арх. Иванова.

Д-р Никифор Харалампиев, който е главен асистент катедра "Реставрация" към Националната художествена академия, посочи в "България сутрин", че това е един от най-стряскащите обекти, които е виждал.

"Имаше парчета от мозайката, отделени от стената и очаквайки всеки момент да се срутят. По-голямата част си е все още на стената, има и сцени, които липсват. За момента не мислим в посока да се възстановява липсващото. Фокусираме се върху съхранението на запазеното", обясни Харалампиев.

Екипът е събрал всички паднали фрагменти и е възможно в бъдеще те да бъдат използвани за възстановяване на паметника.

"Това е едно от най-големите художествени произведения в България от онзи период. Наричам го Сикстинската капела на соца, това е изключителен художествен паметник", подчерта д-р Никифор Харалампиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото по вашата логика щом е строено през комунизма е лошо. Да бутнем дигите на Дунав лоши са, блоковете дето живеем, бившите партийни сгради (на центъра на всеки град). Май ще трябва всичко да се премахне.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според схващанията на псевдо демократи всичко от комунизма трябва да се унищожи и премахне. Господа по тая логика Египет трябва да си събори пирамидите, да не си спомнят робовладелството. Мислете господа мислете, не какво ви кажат само него да повтаряте.
37
3
 
1
 
! Отговори
Aleks преди 3 години
До тук се разбра, че Българина не обича нищо. Не иска да си спомня за Комунизма по никакъв начин. Интересното е ,че за послените 30 години продължава да гласува за комунисти. БСП, ГЕРБ, ДПС, СДС и те. Не желае (не може да осмисли) финансовите ползи от реставрацията на подобен паметник. Това е днешната тъжна реалност. Озловебено хора, заблудени, че не сме там където бяхме преди 50 годи. В нищото, най-бедни в ЕУ. Желая Ви здраве
36
1
 
1
 
! Отговори
до 39 преди 3 години
Добре де!Не знам, че е откраднат.Аз съм архитект и не бих го махнал.Но бих го отнел от БСП.Нека да е на държавата.То и робовладелството не е било много цвете за мирисане, но пирамидите не ги плюят за това
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Запознайте се с историята на "хубавата" сграда.Проектът е откраднат от от съществуваща в Дания идентична сграда от началото на 70те години,за което се водят и дела.Но от българските *** само това- некадърност и кражби!
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е съвсем ясно.Сградата си е сграда и може да се използва.Но например *** ТРЯБВА ДА СЕ МАХНЕ. Само спомен за комунизма и руския ботуш.
33
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
До Анонимен Как ще ги е срам тези набедени "архитектчета".Нали има да се усвояват едни пари.А колкото до така наречения "паметник",в България има закон който определя комунистическия режим за престъпен и всяка пропаганда на този режим чрез лозунги символи и така нататък също е престъпление!!!!Тези червени п о м и я р и веднага в затвора
32
3
 
1
 
! Отговори
Aleks преди 3 години
До АнонименАбе човеко, ние говорим за нещо което може да съживи един град (Казанлък) да привлича туристи. Никой не ходи за да го възхвалява, да не мислиш, че музеите на Нацизма са запазени за да си спомнят за тези ужасни времена. Ако се събори какво остава, в тоя град няма нищо (освен *** хора). От къв зор да отида там, да гледам цветните ни съграждани. Говоря ти за нещо което да изкарва пари, няма лошо да се сложи еда паметна плоча с обяснение колко е бил лош тоя режим.
31
3
 
3
 
! Отговори
Д-р Исня преди 3 години
Ясно е вече, че този, който би "отишАл" да бута нещо построено от предходна власт/култура/цивилизация е неграмотен и невежа.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами сградата е хубава.Защо да се батисва?Може да се ползва за нещо друго.А че комунизмът е една античовешка доктрна няма какво да разсъждаваме. Също като фашизма.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AleksЗначи твойте немски другарчета са заклети комунисти? Що за болен мозък ще посещава монумент във възхвала на един деградантски режим? Ако отидете там плюете по паметта на стотиците милиони убити и съсипани от комунизма хора по света. БКП съсипа България, те ще ми реставрират техния храм - отпадъци долни, такива трябва да осъждат до живот.
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лично бих отишал да срутя този паметник на глупостта и антибългарщината! Това е една долнопробна червена пропаганда, а не реставрация. Тази гнусотия трябваше да бъде взривена още през 90-те, но още не късно.
27
5
 
6
 
! Отговори
Aleks преди 3 години
Да уточня, не желая комузма да се връща. Имам бегъл спомен от него. Искам да се възтанови Бузлуджа, това ще ми позволи да поканя двама-трима приятеля от Германия. Ще ги заведа, ще си платим входа, ще спим в Казанлък, ще си изхарчим парите в местните заведения (места за спане) ще си купим някой друг сувенир и всички ще сме спечелили от това дело.
26
2
 
5
 
! Отговори
Aleks преди 3 години
До До Алекс 27Дома на Хитлер в Австрия беше една малка къща. Нищо общо с паметник на отминала култур/режим и т.н. В Полша не си и помислят да съборят Аушвиц, защото е там за да напомня на тези смутни времена (също има вход) тоест пари се правят.
25
6
 
5
 
! Отговори
Aleks преди 3 години
Само ниско образования Българин, може да пожелае паметник да се разруши, защото му напомнял на Комунизма. В Германия също не искат да се говори за Хитлер, но всичко е запазено и превърнато в музей с 5-10 евро вход. Много затъпял народ е останал по тези ширини, кадърните отдавна избягаха, създават деца които не говорят Български.
24
2
 
10
 
! Отговори
Да го превърнат в преди 3 години
концертна зала, вътре има добра акустика. Да канят известни световни знаменитости и бързо ще си възвърнат парите, а и от туризъм ще печелят. Това трябваще да стане още при седесарските комсомолци, ама те се правеха на значими и можеха само да рушат, както събориха мавзолеят, а можеха да печелят от него. От тъ пи кратуни какво да се очаква!?
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонеимен преди 3 години
Тая бутафория трябва да се срине до основи
22
1
 
4
 
! Отговори
До 20... преди 3 години
Така е, да не съм им взел аз на земеделците земите? Аз ли трябва да ги обезщетявам с нещо? Трябва ли да плащам за стиропора дето го лепят по чужди домове?
21
3
 
7
 
! Отговори
Off преди 3 години
Опитват се да реанимират един труп, вече полуразложен.
20
10
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Това е обект, който привлича туристи от цял свят и задължително трябва да се съхрани и отвори за широката публика. Историята трябва да се помни, за да не повтарят следващите поколения същите грешки. С разрушаването на паметници, няма да променим историята, а само ще пропуснем да извлечем ползи от подобна даденост. Сега мавзолеят можеше да привлича туристи, вместо да стои една празна градинка на негово място и да бъдат изхарчени милиони за неговото премахване.