Новата реалност: Късна зима и хладно начало на пролетта

Март и април вероятно ще са по-хладни от обичайното
24
Новата реалност: Късна зима и хладно начало на пролетта
Снимка: Pixabay

Климатът се променя, тенденцията е за късна зима и хладно начало на пролетта. Март и април най-вероятно ще са под температурните норми, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев пред „24 часа“.

Според него валежната обстановка практически приключва, но ще стане по-студено, а отделни снеговалежи може да се наблюдават в планините. В равнините повече от 2-3 сантиметра сняг не може да се очаква, и то в северозападната половина на България. Големият дъжд си отиде.

Нови значителни валежи със стопански характер евентуално може да очакваме чак след седмица, ако въобще се появят.Средиземно-морските циклони ще минават малко по-южно от нас и валежната зона ще захваща по-малки територии от България.

„Така или иначе валежите, които паднаха от петък, са значителни и половин България вече е с 2 преизпълнени месечни норми на валежа, а има места и с 3. В Малко Търново за 2 дни се изваляха 150 л/кв. м, което е повече от 3 пъти месечната норма. В района на язовир “Калин” в Рила валежите бяха 180 л/кв. м в рамките на едно денонощие, в резултат на което и реките, и язовирът са пълни до отказ. 96 литра на кв. метър паднаха за денонощие в Благоевград. Много валеж беше измерен в Калотина, Трън, Драгоман. Много валя и на сръбска територия близо до нашата граница, появи се едно петно във водосбора на река Конска, която е в България. Валежите там достигнаха над 100 литра на квадрат, в резултат на това реката, която е приток на Струма, рязко повиши собственото си ниво и нивото на Струма“, казва Рачев.

Според него ситуацията е добре, язовирите са пълни.

„Дотук декември беше много топъл. От петък ни очаква по-студено време. Зависи от това дали ще се задържи слаба снежна покривка. Ако има 2-3 сантиметра сняг, ще изстине по-бързо въздухът и през деня в котловини като София, Драгоман и Трън, пък и в местата между Стара планина и Средна гора температурите ще паднат до минус 12 - минус 15 градуса, а нищо чудно някъде да отбележим и под минус 15°. На много места ще наблюдаваме ледени дни. Това са дните, в които максималната температура не надминава 0 градуса. Максималната ще е минус 5 - минус 3 градуса. Ще ни се стори доста студено, защото свикнахме на топло. Хубавото е, че в планините натрупа сняг. Там става все по-студено. Времето стана типично за януари. През миналите събота и неделя на височина 1500 м е валял проливен дъжд. А трябва да вали силен и гъст сняг. Тогава голяма част от малката снежна покривка се стопи. Сега продължава да трупа и да зазимява във високата планина, защото най-после зимата си дойде. Тя не се връща, защото не беше дошла до този момент. Ако не броим първите дни на декември, през цялото време беше почти средиземноморски климат“, коментира Рачев.

По думите му зимата като цяло е топла с температури средно за сезона между 1,5 и 2,5 градуса над нормата, а това е много.

Въпреки студовете, които ни очакват, януари ще излезе с положителен знак и много валежи - 2 до 3 пъти над нормата почти за цяла България. Затова и в Софийско, и на други места излязоха подпочвени води.

„Ако трябва да сме реалисти, разминахме се с малко. С уважението ми към хората, които загубиха покъщнина, общо взето минахме сравнително безболезнено от такъв сериозен проблем“, посочи климатологът.

Прогнозата е февруари да е по-топъл с 1,5 до 2 градуса.

Според него климатът се променя и зимите стават по-меки.

„Според дългосрочната прогноза ще имаме от модерните пролети с нормални температури. Може би март и април ще са около и малко под нормата. Напоследък се забелязва тенденция за късна зима, по-хладно начало на пролетта с нормални температури и валежи около и малко над нормата. Началото на лятото също ще е модерно - малко по-хладно и дъждовно. Ако се спазва логиката от предишните години, през втората му половина ще е топло и сухо“, прогнозира той.
 


24
Още по темата: лятозимавреметоРачев
Още от Страната
Петрохан остава затворен, ограничено е движението в цялата страна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 1 седмица
Този с мустака много лъже. Предрече сняг за Коледа, ама нищо не валя.
22
0
 
14
 
! Отговори
Mitaka преди 1 седмица
С промените в климата явно ще често има дълги периоди на суша след тях потоп и после пак дълга суша.
Трябва да се види къде и как да се правят още язовири и съществуващите да се разширяват за да се събере повече вода за дългите суши.
И повече тръбопроводи за да може да се докара вода на тези, които нямат от тези, които ги е удавило от дъжд.
И залесяване за да се задържа влагата.
21
1
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 1 седмица
Друго си е тикаже професор, че през юли и август в България ще има обилни снеговалежи. Прогнозиращите времето са като финансовите експерти, които прогнозират кога България ще влезе в Еврозоната. Според мен ще е след 2 години или 2 г. и една втора ! Честито на финасисти като Димитър Радев, Милен Велчев, Кирил Ананиев и останалите знайни и незнайни !
20
0
 
17
 
! Отговори
Климато-граф преди 2 седмици
Май България влиза в суб-тропиците вече. Иначе глобално затопляне "няма".
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Зимата в София е една,в природата,полето и Балкана друга! А и лятото също!
18
1
 
22
 
! Отговори
До 14 преди 2 седмици
Знам това което работя ! И интернет ми помага,а не философствам в него ,чедо явно невръстно!Интернет е създаден от умни хора с добра цел,но попаднал в ръцете на примитивни люде ,става както стана с ,,мирният атом"!!!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До метроолог
Отиди го кажи това на хората в Родопите.
Нямало зима, аре ве, ти ша кажеш че няма.
16
1
 
16
 
! Отговори
Антифен на системата преди 2 седмици
Moderate=умерен.Моля,пояснявайте,когато предавате думите на интервюирания.Иначе модерна пролет и модерно начало на лятото звучат безсмислено.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Валежи ще има след седмица, ако въобще дойдат"
Егaти прогнозата.... - ще вали, ама не се знае дали ще дойдат дъждовни облаци хахаххахаа
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До съвременик
А ти кво знаеш?
13
2
 
26
 
! Отговори
съвременик преди 2 седмици
НОВАТА РЕАЛНОСТ Е ИНТЕРНЕТ и ЧИЧКО ГУГЪЛ!Полуинформирани и полуграмотни хора знаят всичко-от генно инженерство и кибернетика до политика и от ядрена физика до здравеопазване и спорт!!!И най ,,реалното" е че 95%от ,,разбирачите" са пубери и юнаци до 30 годин с претенции и говорещи като последна инстанция .Плямпат хлапаците щуротии следствие на ,,голям жизнен опит"!
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Глупости! Преди дърветата цъфтяха през април, сега цъфтят през март! Пролет почти няма и от ботушите скачаме в сандалите!
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това изместване на сезоните го наблюдавам от десетилетия. Навремето ски сезонът започваше Ноември, но на 8-ми март го закривахме. Сега започва Януари, но го закриваме Май.
10
3
 
24
 
! Отговори
EL_PISTOLER0 преди 2 седмици
Добър ден!,Чак сега ли стигнахте до извода ,че сезоните се изместиха с месец и половина!
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е мотото на капитаУизма,да избием всички които мислят различно от стадото,на запад на хетеросексуалните им се оказват вече основни човешки права щото са непослушни и не са минали в лявото платно квато е модата!!
8
2
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 2 седмици
Една поправка - с момента хора с екотично мислене са именно хората, непризнаващи агресивната либерална идеология, налагана с диктатура на малцинствата. Проседи какво се случва през последните 15 г. Та в щатите Байдън ще назначи блек супремасист.....
7
7
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 2 седмици
Типично, по комунистически - да избием всички различни, които мислят различно от стадото!
6
3
 
27
 
! Отговори
Факти преди 2 седмици
Апелативният съд на перуанските провинции Чинча и Писко в южния регион Ика обяви Бил Гейтс, Джордж Сорос и Рокфелер за създатели на пандемията от коронавирус, включвайки ги в "доминиращите световни престъпни елити", съобщи в. "Перу 21".
Съдебният състав направи такова изявление в едно от своите решения, копие от което беше публикувано на уебсайта на съда в понеделник.
5
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Новата реалност"

Казва се Новото нормално :]]
На пролет ще цъфтят джендъри и либерали по стълбове и светофари.
4
1
 
23
 
! Отговори
метроолог преди 2 седмици
Аз наблюдавам друго: Зима няма, лятото започва рязко, после следва дъждовен сезон ...