Ген. Мутафчийски: Можем да дишаме малко по-свободно, справяме се

Ако се повиши заболеваемостта, пак ще спрем учениците, допълни той
15 яну 2021 09:03,
194
Ген. Мутафчийски: Можем да дишаме малко по-свободно, справяме се
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Справяме се много добре с пандемията. Това заяви пред БНТ председателят на Националния оперативен щаб  генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски. 

По думите му НОЩ са отнесли доста критики за това, че са спрели от занятия малките ученици и ВУЗ-овете. Но според него именно заради това се справяме по-добре от някои други страни в ЕС, които не са предприели такава мярка.

Още по темата
"Децата не останаха затворени вкъщи, но събирането на малки групи не е еднакво с един учебен процес, където се събират стотици деца по едно и също време. Дори и в Германия, където мерките са много спазвани, не можа да се спре този ефект от разпространение на болестта. Има огромен натиск върху правителството да вземе решение за учениците поради вредите, които нанася изолацията на малките деца. На най-малките обучението във виртуална среда не е възможно и ефективно. При такава ниска заболяемост това е един премерен риск, внимателно сменим ситуацията. При повишаване на заболяемостта ще предложим пак затваряне за известно време", каза още Мутафчийски.

"В момента може да дишаме с малко по-свободни гърди. Вчера в брифинга не можах да спестя, че трябва да следим внимателно нещата във Великобритания и Чехия с новия щам на вируса. И в Нидерландия има огнища и в Белгия. Германия предвижда локдаун, дори го наричат "мегалокдаун" за около 10 седмици. Колегите внимателно наблюдават ситуацията", каза още той.

"Бяха направени правилни попадения - учениците, нощните заведения, ресторантите. НОЩ и аз не може да бъдем подложени на такъв натиск, ние не правим оценка на икономическите въздействия на мерките, затова си има хора, които се занимават. Нашите предложения често не кореспондират с обстановката, но всеки носи отговорност за своите решения", каза още председателят на щаба.

"В моловете има една масовост на събирания, които отсъстват в другите магазини. Да, един магазин може също да бъде място на предаване, но колкото по-малко са такива места, толкова по-лесно се контролира такъв процес. Ние казахме, че не претендираме за забрана на всички места, които биха били потенциално опасни. Ние бележихме мерки на места, които са най-опасни", добави той.

"След приключване на извънредното положение вече всички отговорности за решенията са ясно разписани - главният здравен инспектор и министърът на здравеопазването. Ние сме консултативен орган. Никой не ни е освободил от задължението да следим ситуациите по света. Аз ще се въздържа от коментар за изборите. Другите държави вече проведоха избори, има редица фактори, които се смятат за успешни", каза той за обявената на 4 април дата за изборите.

"Ние сме поръчали толкова ваксини, колкото е регламента. Ние ще се сдобием с 12 млн. ваксини. ЕС предвижда една солидарност с останали държави, които не са в ЕС. Ако останат ваксини, можем да ги продадем, можем да ги подарим. Но ако ги продадем трябва да върнем част от парите на ЕС. До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 хил. човека", каза още той.

"Много хора вярват в това, което правим досега. Аз нямам никакви резерви към ваксинирането. Да, това е много бързо възникнал продукт, но има ли някой който да излезе и да каже, че има лекарствен продукт, тестван на 44 хил. души. Няма такъв продукт. Всички ваксини, които пристигат, се усвояват на момента", добави Мутафчийски.

"Във ВМА един от моите заместници доц. Димо Димов е отговорен за ваксинационния процес. Той има списъци в цялата армия какво се случва. Ние сме абсолютно наясно с този процес. Платформа със списъци би била полезна. В тази пандемия се случиха някои неща, свързани с дигитализацията на здравеопазването. Ще се случват още неща заради визията на министър Ангелов", каза още той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гейнерал Бръчка, време е настанало да издишаш ама не да пъртиш, да издишаш ти се говори бе.Муфтата е супер даже и на генеръл да мяза
141
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към края на март ще тръгне следващата вълна, бъдете сигурни, те са го измислили вече. Ще разпуснат мерките сега за да имат очи после да бръщолевят как ни е налазил мутиралия щам.
140
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
масовост имало в моловете .. нали не са на нашите хора ,дай да не работят..аман от грозни долни ,мутри
139
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато гербарските слуги получават логични въпроси на които нямат отговори, те просто прекъсват връзката. Колко удобно....
138
5
 
11
 
! Отговори
Sk преди 3 години
Тези уроци ще измислят щамове до безкрай. Добичета, не ви ли писна с години да съществуваме, а не да живеем на свобода?
137
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски ти ваксинира ли се?Или като Баце се покрихте от отровните ваксини.Той Ботокса е не човек и нито вирус нито ваксина го мори, ами вие къде сте тарикати селски?
136
4
 
12
 
! Отговори
Sk преди 3 години
Има резултат. Всички се заеха да правят ваксини. Далаверата е сигурна. Да му мислят добичетата , на които я слагат.
135
4
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Пфу.
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Епидемията сама си..Надявай се, сега иде новата версия
133
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отворете моловете, бе загубеняци. Навряха тълпите по малките магазинчета.
132
7
 
24
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
Без вас дишаме по-свободно, Мутафчийски. *** си с мир!
131
8
 
21
 
! Отговори
ПГП преди 3 години
Във ВМА се носят слухове, че Мутафчийски спи и с мъже.
130
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На човек му е дадено да ДИША СВОБОДНО на Земята!И всичко което противоречи на Божественото и висшето, което се случва на Земята ,е дело на йезоитско масонските общества.. цели се пълно подчинение. Да не си подвластен на мислите си ,а на това което ти кажат да правиш. Хора с ниски вибрации на физическо ниво и неосъзнати, са привлечени от подобни сценарий.
129
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като сте се справили защо няма държава в Европа в която да можем да отидем без да си правим тест?
128
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е да пуснете по смъртоносната разработка на вируса, че за тази версия няма много желаещи
127
0
 
3
 
! Отговори
До 132 преди 3 години
Тебе може да те е спасил друг да е опропастил / с мерките де / не бъркай хирурга с вземане на решения които касаят другия живот на всички хора....а за това , че сме първи по смъртност него ли да обвиняваме --- нещата не са прости като фасул....
126
0
 
10
 
! Отговори
Епидемията сама си.. преди 3 години
Се справя --- постепенно се натрупват все повече и повече преболедували и така лека полека нещата ще се поуспокоят / освен да ни заправила и някой грип / .....
125
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 555 до 134Първо се поинтересувай,колко време на клинично тестване трябва за една ваксина,но преди всичко,същия с пагоните,странно,защо е с пагони,отричаше каквато и да било опасност от новия вирус-публично.....Или си го пропуснал.
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 555Хубава поговорка! Но да те попитам нещичко!? Кой от тези,специалистите в случая за заразата е такъв и по-специално от НОЩ? Ще ти подскажа малко-нито един....А,да не забравя,че тези същите,малко преди информационната зараза,говореха съвсем друго.....Та за кои знаещи говориш?....
123
6
 
8
 
! Отговори
555 до 134 преди 3 години
Я да разберем как точно Мутавчийски е излъгал милиони хора ?