Ген. Мутафчийски: Можем да дишаме малко по-свободно, справяме се

Ако се повиши заболеваемостта, пак ще спрем учениците, допълни той
15 яну 2021 09:03,
194
Ген. Мутафчийски: Можем да дишаме малко по-свободно, справяме се
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Справяме се много добре с пандемията. Това заяви пред БНТ председателят на Националния оперативен щаб  генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски. 

По думите му НОЩ са отнесли доста критики за това, че са спрели от занятия малките ученици и ВУЗ-овете. Но според него именно заради това се справяме по-добре от някои други страни в ЕС, които не са предприели такава мярка.

Още по темата
"Децата не останаха затворени вкъщи, но събирането на малки групи не е еднакво с един учебен процес, където се събират стотици деца по едно и също време. Дори и в Германия, където мерките са много спазвани, не можа да се спре този ефект от разпространение на болестта. Има огромен натиск върху правителството да вземе решение за учениците поради вредите, които нанася изолацията на малките деца. На най-малките обучението във виртуална среда не е възможно и ефективно. При такава ниска заболяемост това е един премерен риск, внимателно сменим ситуацията. При повишаване на заболяемостта ще предложим пак затваряне за известно време", каза още Мутафчийски.

"В момента може да дишаме с малко по-свободни гърди. Вчера в брифинга не можах да спестя, че трябва да следим внимателно нещата във Великобритания и Чехия с новия щам на вируса. И в Нидерландия има огнища и в Белгия. Германия предвижда локдаун, дори го наричат "мегалокдаун" за около 10 седмици. Колегите внимателно наблюдават ситуацията", каза още той.

"Бяха направени правилни попадения - учениците, нощните заведения, ресторантите. НОЩ и аз не може да бъдем подложени на такъв натиск, ние не правим оценка на икономическите въздействия на мерките, затова си има хора, които се занимават. Нашите предложения често не кореспондират с обстановката, но всеки носи отговорност за своите решения", каза още председателят на щаба.

"В моловете има една масовост на събирания, които отсъстват в другите магазини. Да, един магазин може също да бъде място на предаване, но колкото по-малко са такива места, толкова по-лесно се контролира такъв процес. Ние казахме, че не претендираме за забрана на всички места, които биха били потенциално опасни. Ние бележихме мерки на места, които са най-опасни", добави той.

"След приключване на извънредното положение вече всички отговорности за решенията са ясно разписани - главният здравен инспектор и министърът на здравеопазването. Ние сме консултативен орган. Никой не ни е освободил от задължението да следим ситуациите по света. Аз ще се въздържа от коментар за изборите. Другите държави вече проведоха избори, има редица фактори, които се смятат за успешни", каза той за обявената на 4 април дата за изборите.

"Ние сме поръчали толкова ваксини, колкото е регламента. Ние ще се сдобием с 12 млн. ваксини. ЕС предвижда една солидарност с останали държави, които не са в ЕС. Ако останат ваксини, можем да ги продадем, можем да ги подарим. Но ако ги продадем трябва да върнем част от парите на ЕС. До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 хил. човека", каза още той.

"Много хора вярват в това, което правим досега. Аз нямам никакви резерви към ваксинирането. Да, това е много бързо възникнал продукт, но има ли някой който да излезе и да каже, че има лекарствен продукт, тестван на 44 хил. души. Няма такъв продукт. Всички ваксини, които пристигат, се усвояват на момента", добави Мутафчийски.

"Във ВМА един от моите заместници доц. Димо Димов е отговорен за ваксинационния процес. Той има списъци в цялата армия какво се случва. Ние сме абсолютно наясно с този процес. Платформа със списъци би била полезна. В тази пандемия се случиха някои неща, свързани с дигитализацията на здравеопазването. Ще се случват още неща заради визията на министър Ангелов", каза още той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДруже,никой не оспорва качествата му на хирург.Но знаеш ли какво е падение? Ето,този същия на снимката.....Друже,знаеш ли какво е да излъжеш,а да излъжеш милиони,знаеш ли?Хайде да не си говорим за мишите дупки и званията на килограм,друже!
121
5
 
5
 
! Отговори
555 до анонимен 132 преди 3 години
Най после един разумен човек във форума . Нека всички се учим от доброто - злобата разяжда .
120
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФинансистГенерал не се става с убийства, че да обяснява на някой кой е убил. А за професор има статистика, колко операции е извършил Мутафчийски. Аз бях спасен от него, когато бях в казармата, като ме оперира по спешност в 3ч през нощта и ме ши 6часа. Ти колко човешки живота спаси форумен герой такъв? Никакво уважение нямате към хората, ако не беше Мутафчийски смъртността в България щеше да е двойна, ама когато ти не си мъртъв ти е все тая, защото пуст егоизъм. Гледаме себе си, другите да..
119
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новина от днес: ЕС се ориентира към единен имунизационен паспорт за пътуване.По инициатива на гръцки представител. Защо това не е отразено? Или моментът не е подходящ?
118
7
 
7
 
! Отговори
555 преди 3 години
Има една латинска поговорка , която казва:-Обущарят да дава мнението си само за обувките .България трябва да се "гордее" с големия си брой "всичкознаещи" щъкащи по форумите, изказващи се за всеки и за всичко с "върховна компетентност". Да се запитаме-кому ли са нужни подобни екземпляри ?
117
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла Европа затяга мерките, но ние живеем на остров, на Луната. И можем да разпускаме. Нищо, че терминал 1/2 работят и имаме 10 процента смъртност. Тиквата е казала" да се отваря" Амен!
116
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като го гледам на какво мяза, считам, че ваксината не му се е отразила добре.
115
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България може да е последна по образование, здравеопазване, раждаемост, БВП, но е първа по брой генерали и професори на глава от населението!Бравос!Така се бори... не знам кое, ама се бори!
114
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на учениците и родителите, на обществото какво платихте за липсващото вече година образование?Спаривл се бил, бай хвалипръцко, с масата се справил.
113
8
 
16
 
! Отговори
Shark преди 3 години
С какви си се справил бе. Дадохте ли компенсация на затворените бизнеси и на хората, останали без работа??? Справили се били, същия нехранимайко като ББ!! Те все са се справили!
112
9
 
14
 
! Отговори
8 преди 3 години
Този човек не може да надживее фатмашкото мислене.Той гледа на хората като на войници т.е. като на подчинени.Има някои положителни страни , но ботушът ги затрива мигновено!Не казвам , че е лошо , а че обществото не е казарма.Досега милитаристичната си същност са преодолели само двама генерали -Айк /Айзенхауер/ и Дьо Гол!
111
9
 
14
 
! Отговори
Финансист преди 3 години
Не е случайно, че на този хората му казват Годжи. Не генерал, не професор, а просто Годжи. Защото, ако ще е генерал, трябва да каже колко афганистанци е убил. Ако пък е професор, ще трябва да обяснява колко от загиналите е излекувал, или колко часа е преподавал на мединиските сестри в управлявяната от него ВМА.
110
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След писането идва ремонта около центъра кои е луд а чез
109
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Специални поздрави на ЧЕЗ Ловеч
108
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще мисля как да плащам а вие лежете господин генерал а ловешкия ЧЕЗ са престъпници и ми обеснете как се надписват сметки че съм бил при тях и знам по добре как Се краде за сметка на обикновенните хора
107
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господин генерал защо дигате сметките по време на пандемия след като знаете че половината държава е в локдаун нее ли престъпление януарския ток да е 230 250 лева а господин генерал дишаите по леко
106
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е ,Годжи , прав си ! И по план е така! А вие планът на пЛандемията го изпълнявяте със запетайките !
105
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
104
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потвърждава се това което много хора казваха с изключение на любителите на конспорации и антиваксъри,и разни мангъровци начело с Борисов,РЕСТОРАНТИ,БАРОВЕ,ДИСКОТЕКИ,МОЛОВЕ,УЧИЛИЩА И УНИВЕРСИТЕТИ=РАЗВЪДНИК НА КОРОНА ВИРУСА!Борисов и оня пукащият мехури като говори минисър на образУванието са виновни за над 8000 жертви ,което за около 7000000 България е кошмарна бройка.
103
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като имало ваксини, може ли някой да ми каже, защо в малката Дания се ваксинират по 8 пъти повече хора дневно, отколкото в България? Да не говорим за Израел, където се ваксинират дневно повече от 100 пъти толкова хора... В ЕС може да бяхме първи по смъртност, но за сметка на това сме твърдо последни по ваксинации на глава от населението.