Ген. Мутафчийски: Можем да дишаме малко по-свободно, справяме се

Ако се повиши заболеваемостта, пак ще спрем учениците, допълни той
15 яну 2021 09:03,
194
Ген. Мутафчийски: Можем да дишаме малко по-свободно, справяме се
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Справяме се много добре с пандемията. Това заяви пред БНТ председателят на Националния оперативен щаб  генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски. 

По думите му НОЩ са отнесли доста критики за това, че са спрели от занятия малките ученици и ВУЗ-овете. Но според него именно заради това се справяме по-добре от някои други страни в ЕС, които не са предприели такава мярка.

Още по темата
"Децата не останаха затворени вкъщи, но събирането на малки групи не е еднакво с един учебен процес, където се събират стотици деца по едно и също време. Дори и в Германия, където мерките са много спазвани, не можа да се спре този ефект от разпространение на болестта. Има огромен натиск върху правителството да вземе решение за учениците поради вредите, които нанася изолацията на малките деца. На най-малките обучението във виртуална среда не е възможно и ефективно. При такава ниска заболяемост това е един премерен риск, внимателно сменим ситуацията. При повишаване на заболяемостта ще предложим пак затваряне за известно време", каза още Мутафчийски.

"В момента може да дишаме с малко по-свободни гърди. Вчера в брифинга не можах да спестя, че трябва да следим внимателно нещата във Великобритания и Чехия с новия щам на вируса. И в Нидерландия има огнища и в Белгия. Германия предвижда локдаун, дори го наричат "мегалокдаун" за около 10 седмици. Колегите внимателно наблюдават ситуацията", каза още той.

"Бяха направени правилни попадения - учениците, нощните заведения, ресторантите. НОЩ и аз не може да бъдем подложени на такъв натиск, ние не правим оценка на икономическите въздействия на мерките, затова си има хора, които се занимават. Нашите предложения често не кореспондират с обстановката, но всеки носи отговорност за своите решения", каза още председателят на щаба.

"В моловете има една масовост на събирания, които отсъстват в другите магазини. Да, един магазин може също да бъде място на предаване, но колкото по-малко са такива места, толкова по-лесно се контролира такъв процес. Ние казахме, че не претендираме за забрана на всички места, които биха били потенциално опасни. Ние бележихме мерки на места, които са най-опасни", добави той.

"След приключване на извънредното положение вече всички отговорности за решенията са ясно разписани - главният здравен инспектор и министърът на здравеопазването. Ние сме консултативен орган. Никой не ни е освободил от задължението да следим ситуациите по света. Аз ще се въздържа от коментар за изборите. Другите държави вече проведоха избори, има редица фактори, които се смятат за успешни", каза той за обявената на 4 април дата за изборите.

"Ние сме поръчали толкова ваксини, колкото е регламента. Ние ще се сдобием с 12 млн. ваксини. ЕС предвижда една солидарност с останали държави, които не са в ЕС. Ако останат ваксини, можем да ги продадем, можем да ги подарим. Но ако ги продадем трябва да върнем част от парите на ЕС. До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 хил. човека", каза още той.

"Много хора вярват в това, което правим досега. Аз нямам никакви резерви към ваксинирането. Да, това е много бързо възникнал продукт, но има ли някой който да излезе и да каже, че има лекарствен продукт, тестван на 44 хил. души. Няма такъв продукт. Всички ваксини, които пристигат, се усвояват на момента", добави Мутафчийски.

"Във ВМА един от моите заместници доц. Димо Димов е отговорен за ваксинационния процес. Той има списъци в цялата армия какво се случва. Ние сме абсолютно наясно с този процес. Платформа със списъци би била полезна. В тази пандемия се случиха някои неща, свързани с дигитализацията на здравеопазването. Ще се случват още неща заради визията на министър Ангелов", каза още той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
7
 
14
 
! Отговори
34536 преди 3 години
Отваряй всичко Върнете ни свободата
101
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерале ..едно професорче каза че скоро ще имало трета вълна ,нали ваксини има !
100
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета глупостите на повечето коментиращи, как ударно ваксинирали другите държави. Ами, я ми обяснете, бе професори, вие ще се ваксинирате ли или само си плямпате? С тая нагласа и примитивно мислене, българинът не желае да се ваксинира. Или като се поръчат 1000000 ваксини и после се изхвърлят, ще започнете с другите глупости, че от вашите данъци са взети парите. Докато населението не узрее за идеята за ваксинация, така ще е. Аман от всезнайковци селски
99
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Справяме се благодарение на стъкмистиката. Реалната картина е съвсем друга.
98
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя не мога да го гледам-отвратяга от всякъде.....
97
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре се вижда картинката според общия брой на починалите в България по седмици. При средно около 290 починали на ден през 2019 година, през 2020 ясно се вижда повишаване на броя на починалите започнало в края на юни 2020 и рязко тръгнало нагоре от края на септември 2020. Пикът беше в края на ноември и началото на декември с 665 починали средно на ден. После има спад до 550 починали средно на ден преди Коледа и до 408 на ден около Нова година, но тук влияят неработните дни.
96
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заразилите се досега в България са 2,9% по официални данни, а заедно с неотчетените случаи са 3-3,5%, най-много 4%. В държавите с голям брой тестове на човек от населението процентът на заразилите се е много нисък и няма как в България този процент да е десет пъти по-голям, както твърдят някои. Ваксинираните са много малко, така че до достигането на стаден имунитет ще мине много време.Люксембург 2800 теста на 1000 човека население, заразените са 1,12%Дания има 0,9% заразени при 1991/1000 тест
95
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шменти капели, никой от НОЩниците немое да обясни, защо при 55 хиляди активни случая и само 5 хиляди изолирани на болнично лечение, имаме едва 16 хиляди под карантина, какво става с останалите над 30 хиляди на домашно лечение и техните контактни лица, защо не са поставени под карантина и въобще съществуват ли или всичко е една голяма измислица за да се отклони вниманието от безобразията на Баце
94
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерал Смърт щял да диша по-леко, след като хиляди българи спряха да дишат завинаги?!!!Мутромедицинската хунта продължава да се гаври с народа!
93
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще пуснат монолога от джипката?
92
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пък от коя пещера изпълзя?!Не знаех че имал проблеми с дишането. Винаги съм дишал свободно. Аз си дишам нормално, дори когато съм болен.
91
8
 
13
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-16 Радев няма мерцедес,но тиквата има джип,да качва муфтаджийски и да инспектират,двамата пътя към Рилския манастир,че пак се е срутил,нещастнищи от герб-комунисти.
90
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целият свят се обедини около общ враг....Добре,очаквано, сега следва световно правителство...е, като се мине през разни ограничения.
89
9
 
18
 
! Отговори
СТАДЕН ИМУНИТЕТ преди 3 години
"Справяме се много добре с пандмията"Нищо подобно. - с най-високата смъртност сме в Европа- 50% от хората вече изкараха короната и това е причината за спада заразените- мерките имат минимален до нулев ефект (молове и ресторанти може да са затворени, за сметка на това хранителите вериги са препълнени. Преди седмица, в 15:00ч на делничен ден бях в Кау*ф*ланд и пряко казано не можех да се размина с другите клиенти. Същото е в Л*дл и Би*ла. На пазарите е страшна блъсканица, но там поне открито.)
88
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя папуняк като му се присере да земе с дипломата си за доктор и с пагоните си на генерал да си избърше Дто.
87
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Годжи тресна Корни приватозаторката, ей тва е мъжага. Не всеки може да отлюспи такива куманистически мумии.
86
4
 
18
 
! Отговори
цдна преди 3 години
На снимката е резултатът от ваксината.
85
4
 
13
 
! Отговори
но комент преди 3 години
Кога му биха ваксината, кога почна да се видоизменя и то докато ваксините са пресни? Видим резултат.
84
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много подут и подпухнал, пресукал е май?
83
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откакто го скриха този и броя на болните намаля рязко. С униформите си само плашеше децата.