Ген. Мутафчийски: Можем да дишаме малко по-свободно, справяме се

Ако се повиши заболеваемостта, пак ще спрем учениците, допълни той
15 яну 2021 09:03,
194
Ген. Мутафчийски: Можем да дишаме малко по-свободно, справяме се
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Справяме се много добре с пандемията. Това заяви пред БНТ председателят на Националния оперативен щаб  генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски. 

По думите му НОЩ са отнесли доста критики за това, че са спрели от занятия малките ученици и ВУЗ-овете. Но според него именно заради това се справяме по-добре от някои други страни в ЕС, които не са предприели такава мярка.

Още по темата
"Децата не останаха затворени вкъщи, но събирането на малки групи не е еднакво с един учебен процес, където се събират стотици деца по едно и също време. Дори и в Германия, където мерките са много спазвани, не можа да се спре този ефект от разпространение на болестта. Има огромен натиск върху правителството да вземе решение за учениците поради вредите, които нанася изолацията на малките деца. На най-малките обучението във виртуална среда не е възможно и ефективно. При такава ниска заболяемост това е един премерен риск, внимателно сменим ситуацията. При повишаване на заболяемостта ще предложим пак затваряне за известно време", каза още Мутафчийски.

"В момента може да дишаме с малко по-свободни гърди. Вчера в брифинга не можах да спестя, че трябва да следим внимателно нещата във Великобритания и Чехия с новия щам на вируса. И в Нидерландия има огнища и в Белгия. Германия предвижда локдаун, дори го наричат "мегалокдаун" за около 10 седмици. Колегите внимателно наблюдават ситуацията", каза още той.

"Бяха направени правилни попадения - учениците, нощните заведения, ресторантите. НОЩ и аз не може да бъдем подложени на такъв натиск, ние не правим оценка на икономическите въздействия на мерките, затова си има хора, които се занимават. Нашите предложения често не кореспондират с обстановката, но всеки носи отговорност за своите решения", каза още председателят на щаба.

"В моловете има една масовост на събирания, които отсъстват в другите магазини. Да, един магазин може също да бъде място на предаване, но колкото по-малко са такива места, толкова по-лесно се контролира такъв процес. Ние казахме, че не претендираме за забрана на всички места, които биха били потенциално опасни. Ние бележихме мерки на места, които са най-опасни", добави той.

"След приключване на извънредното положение вече всички отговорности за решенията са ясно разписани - главният здравен инспектор и министърът на здравеопазването. Ние сме консултативен орган. Никой не ни е освободил от задължението да следим ситуациите по света. Аз ще се въздържа от коментар за изборите. Другите държави вече проведоха избори, има редица фактори, които се смятат за успешни", каза той за обявената на 4 април дата за изборите.

"Ние сме поръчали толкова ваксини, колкото е регламента. Ние ще се сдобием с 12 млн. ваксини. ЕС предвижда една солидарност с останали държави, които не са в ЕС. Ако останат ваксини, можем да ги продадем, можем да ги подарим. Но ако ги продадем трябва да върнем част от парите на ЕС. До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 хил. човека", каза още той.

"Много хора вярват в това, което правим досега. Аз нямам никакви резерви към ваксинирането. Да, това е много бързо възникнал продукт, но има ли някой който да излезе и да каже, че има лекарствен продукт, тестван на 44 хил. души. Няма такъв продукт. Всички ваксини, които пристигат, се усвояват на момента", добави Мутафчийски.

"Във ВМА един от моите заместници доц. Димо Димов е отговорен за ваксинационния процес. Той има списъци в цялата армия какво се случва. Ние сме абсолютно наясно с този процес. Платформа със списъци би била полезна. В тази пандемия се случиха някои неща, свързани с дигитализацията на здравеопазването. Ще се случват още неща заради визията на министър Ангелов", каза още той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демагог, хора умираха пред болниците. Безхаберни крадливи безродни лицемерни... Мога да продължа с дни
1
7
 
27
 
! Отговори
хехе преди 3 години
Защо ЩАБА са такива червендалести?Преди не бяха такива зачервени. Какво, защо, как?