Съседи крадат ток от години, институциите: Не е наш проблем!

Нито полиция, нито енергото се заемат да решат проблема
15 яну 2021 10:30, Петя Славова
56
Съседи крадат ток от години, институциите: Не е наш проблем!
Снимка: БГНЕС

Потърпевши от кражби на ток обвиняват съседите си, че "източват електромерите им" от години. Ощетените абонати изровили закопан под улицата кабел, който стигал до оградата на отсрещна къща. Открити били още няколко присъединявания, които незаконно дърпат киловати.

От енергийната компания обяснили на потърпевшите, че техните правомощия стигат до електромера, а от там насетне проблемът е на собствениците на имота, към който има прикачен кабел и препоръчали те да си намерят правоспособен електротехник и да се обърнат към полицията.

Случаят е от центъра на Долна баня. Ирена Драганова държи кафене в града. Затваря го заради пандемията. Въпреки това сметките й рязко набъбват. Тогава открива незаконния кабел, с който се краде ток от нея.

"Оказа се, че години наред сме захранвали няколко къщи, които от години нямат ток, но си светят", обясни пред Нова тв Ирена Драганова. Потърпешвата се обърнала към телефон 112, енергото, полицията, общината.

Оказало се, че всички те знаят, че тези домове не плащат ток. Затова пък всички обяснили на жената, че незаконният  кабел, който е открит под земята не е техен проблем.

По думите на Драганова, полицаи се появили след като станало ясно, че ще има журналистически репортаж, но органите на реда само констатирали нарушението и обяснили, че не могат да решат проблема. Потърпевшата обясни, че органите на реда са й казали, че дори да имало жалба, те щели да предупредят нарушителите и с това ситуацията нямало да се промени.

Драганова добави, че след като тя отрязала кабела, живеещите във въпросните къщи си прикачили ток към друга къща в Долна баня.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
У преди 3 години
Лошо, че не се е усетила по-рано! В такива случай е най-добре да се пуснат нови кабели от електромера(ГРТ) до местното табло. Ние имаме едни подобни"тарикати".Преди 20на год. пуснали кабел под мазилката от мазата до 7ми етаж. Иначе са и абонати и имат електромер.Преди 5-6год случайно ги хванаха от ЕРПто, но глобата е малка-3-4000лв и консумацията за 3год назад. Дефакто те са крали 15г от общия ток(т.е. от нас), който сме платили вече, защото ЕРП са го отчели. Българи са и не са бедняци!
48
1
 
26
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
Като им реже кабела да им пусне веднага и едни 300-400 волта да им изгорят всички уреди на наглеците.
47
1
 
20
 
! Отговори
Марта преди 3 години
Заведението е на потърпевшата жена.Излиза,че цяла Долна Баня геледа как едни хора се включват към електромера на други хора.Къщата на крадците на ток законно ли е обитавана,законна постройка ли е?Енергото също носи отговорност,след като изнасянето на електромерите навън е причина за кражбата.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МартаКръчма е, не работи 24х7. Според "добрите" практики на ебергото, на село повечето електромери са навън, за по-лесно отчитане.
45
0
 
12
 
! Отговори
Марта преди 3 години
И да води гражданско дело няма да платят като социално слаби.Ако им пусне по-висок волтаж БХК ще се намеси в тяхна полза.Не разбирам как се прикачват към чужд електромер без някой да забележи.
44
0
 
5
 
! Отговори
мхм преди 3 години
ами значи и аз ще се свържа с някой и не ме интересува
43
0
 
10
 
! Отговори
морски преди 3 години
`Почва се от незаконното строителство - няма адрес няма как да те гонят ...`===Тарикати с къщи на кьоше(две улици) са си махнали корекно поставените табелки с улицата и съответния номер.Избили са си входна врата, откъм другата улица.Така имат два входа, законен и незаконен, но нямат дори пощенска кутия.На институциите са дадени адреса на съседите, а фирмите се водят към незаконния вход на къщата.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40Ти май си се прикачил към тях и крадеш, а?
41
8
 
25
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
"Снежно белите" избиратели на ГЕРБ, те така са свикнали. ББ вече 11 години си ги хрантути за наша сметка...
40
5
 
16
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
*** избиратели на ГЕРБ, те така са свикнали. ББ вече 11 години си ги хрантути за наша сметка...
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почва се от незаконното строителство - няма адрес няма как да те гонят за каквото и да е Енергото казват няма адрес няма карнетки не можем да сложим електромер. ВИК и те.Трябва да се променят нещата по определени закони за да може да ги хванат и тези без адресите и строителни разрешения. Когато има Електромер/Водомер вече нещата ще са малко по-различни поне пред закона и може и някоя институция да проработи...Ама никой не иска да се занимава с това от политиците.... защо ли?
38
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
елате в самоков да видите за какъв ужас става на въпрос...огромни ромски палати със суперлуксозни джипове,но имат десетки хиляди неплатени сметки за ток и вода.сега даже кметът на самоков започна да ги газифицира и започнаха и към газопреносното дружество да трупат дългове.кой ще плаща всичко това-познайте ние данъкоплатците!
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На теория от енергото са прави.На практика нищо не ти пречи да отрежеш целия кабел, който минава на твоя територия.А това с пускането на 380 волта - тези, дето крадат ток, спокойно могат да дойдат и да те пребият, ако разберат, че си го направил.
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабата до мен и дедоти имат 250 ле ва срам ли нямате ЧЕЗ ловеч
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на кого е проблем бе200 и отгоре тоя месец имам за два климатика а на кого е проблем тоя не гледа оня не гледа пандемия ония само се возят в колите и цъкат да не ви почнем пакдругия месец зависи какво пишете и тоя път ще сезираме брюксел
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То нашите юристи толкова си могат. Но заплатите им са гарантирани, дори с 13-та.
33
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жената да стика палци, да не я подведат под отговорнист, че е организирала нелеаглно енерго и препродава ток, че по нашите ширини и това може да се случи. Толкова сме неадекватни.
32
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега и аз да ви уча... викаш елтехник. Откача ги от твоя електромер и ги свързва преди електромера ти.Правиш си пуканки, пускаш сигнал до енергото и гледаш сеир. Щото вече проблема рязко е на енергото...
31
6
 
25
 
! Отговори
Кака Мара преди 3 години
Не пипайте гласоподавателите на кмета. Четвърти мандат от ГЕРБ. Всичко е за тях.
30
0
 
26
 
! Отговори
морски преди 3 години
В институциите се научиха и без да работят, служители взимат заплати и бонуси, даже подкупи сладки.Например така беше с проблема с шума от заведенията.Обаждаш се на деж. в полицията, идва най-накрая патрулка - резултат 0.На другия ден виждам, същите полицаи извън смяна вече, ядат и пият на корем във проблемната кръчма.Да днес уж вече сложиха прегради шумоизолиращи на Какао бийч, но се чува думба-лумба пак. И какъв е резултата ? И ВЪЛКЪТ СИТ И АГНЕТО ЦЯЛО.