Зимните курорти заети на 40%, а спа дестинациите - изцяло

Загубите за туризма през 2020-а може да надхвърлят 5 млрд. лв.
10
Зимните курорти заети на 40%, а спа дестинациите - изцяло
Снимка: БГНЕС

6 400 чартърни полета се очаква това лято да пристигнат на Летище Бургас.

Нашата цел е да наложим  България като целогодишна туристическа дестинация, а област Бургас дава възможност за различни нишови туристически пътувания, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред журналисти и в Бургас.

Още по темата
Тя съобщи, че предстои да се открие туристическо представителство във Варшава. Амбицията ни е да привлечем повече туристи от Полша. Надявам се да открием такива приоритетни представителства и в други държави, поясни още Николова, съобщиха от Министерството на туризма.

По искане на бранша Министерството на туризма е изготвило специализирана рекламна кампания за руския и немския пазар. Ние имаме много заявки от Русия, включително и от собствениците на имоти, поясни тя.

По думите й в момента зимните ни курорти са пълни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100%.

Вицепремиерът съобщи още, че над 4,5 млн. туристи са пренощували в местата за настаняване у нас през 2020 година. От тях над 3,3 млн. са българи, а чужденците са над 1,2 млн., показват данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). 

През миналата година са регистрирани над 400 хил. румънски туристи в местата за настаняване, а броят на гостите от Германия е под 100 хил. На трето място по брой посетители се нарежда Полша с над 85 хил. туристи.

Водещите 10 дестинации у нас за цялата минала година са общините Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив. Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала около половин милион туристи през миналата година.

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2 млрд. лева по данни от НСИ и БНБ за първите 9 месеца от 2020 г. Очакванията са те да нараснат поради малкия брой туристически пътувания в края на годината. Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надхвърлят 5 милиарда лева за цялата година, като все още предстои да бъде публикувана окончателната статистика, поясни Николова.

Конкретно в област Бургас малко под 1,1 млн. са пренощували в места за настаняване през 2020 г. по данни от ЕСТИ. От тях над 750 хиляди са българи, повече от 123 хиляди са румънски граждани, над 55 хиляди са полските гости. Посетителите от Германия са над 33 хиляди, чешките и украинските туристи са съответно повече от 26 хиляди и над 21 хиляди.

По време на брифинга Франк Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“, поясни пред представителите  на медиите, че летищата в Бургас и Варна са готови. Очакваме само туристите да вземат своето решение. Искаме да покажем на всички, че ние заедно работим, и да покажем на света, че България е сигурна дестинация, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Това някакъв майтап ли е? Подигравате ли се с нас? Какви 100% заетост на спа хотели бе?! Имам контакти с хотели, където съм бил. Масово ми пращат оферти за отстъпки и то за след 1-2 седмици. От Велигранд няколко супер популярни хотела. Старосел, който е мой любим и смятам, че е приличен, като миналата зима трудно се намираха места, сега има свободни всякакви стаи за след два уикенда, проверено вчера.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100% от СПА дестинациите били резервирани. Ахахахаха. Отидете и вижте празните хотели, дето са пълни по документи и са по 200-300 лева стаята. Перат се пари и то здраво!
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пикът на К19 миналата година в Австрия и Швейцария беше при затворени вече регионални училища,но при отворени курорти.Доказа се,че от курортите е тръгнала не дифузната зараза.Разбирам затворени обекти,но да затвориш фитнес и училище при положение,че курорти,спа,джъмбота,театри,кина и като цяло всичко е отворено(някъде умело се заобикалят заповеди) е меко казано комично.Дори и спазванеро на препоръките е проформа.Да вземеш образование и ментално здраве на децата за сметка на бизнеса.Така излиза
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А училищата -затворени !!!!Смешно е !
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загуба няма. По-скоро печелят по-малко. Нищо фатално...
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Загубите за туризма през 2020-а може да надхвърлят 5 млрд. лв."Загуби или нереализирани печалби? Щото нали, има разлика дали *** е на минус 5 лева или си е мислел че ще изкара 15 лева, а е на плюс 10...
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сънувайте сънувайте, ***. морието е на умирачка.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сънувайте сънувайте, *** е на умирачка.