Гаражите "златни", купуваш кутийка по-солено от апартамент

Цената им на квадрат бие тази на гарсониера - по 1400 евро/кв.
16 яну 2021 09:27,
109
Гаражите "златни", купуваш кутийка по-солено от апартамент
Снимка: БГНЕС

Гаражите догониха цените на апартаментите, а на много места дори ги изпревариха.

Тенденцията е най-силно осезаема в София и особено отчетлива в районите със зона за платено паркиране и съседните им, пише вестник "Телеграф".

От 4 януари в столицата по-евтината зелена зона за платено паркиране бе разширена с жк "Иван Вазов" и частта от район "Слатина" между бул. "Ситняково" и външното министерство. Това довело до мигновено поскъпване както на продажната цена, така и на наемите на гаражи и паркоместа.

"Тук говорим за класически пазар, където търсенето и предлагането са единствените фактори. Търсенето на гаражи в тези райони, както и околните им е изключително високо. Същевременно предлагането е силно ограничено до степен, че такова почти няма", информираха от голяма столична агенция за недвижими имоти.

Предлагане на гаражи и паркоместа в редица райони на София както за продан, така и за наем, всъщност почти няма. В целия жк "Иван Вазов" се продават едва два гаража. В съседния жк "Стрелбище" положението с паркирането е дори по-зле, защото там няма зелена зона и по тази причина е предпочитан за паркиране от хиляди работещи и наематели както от квартала, така и от "Иван Вазов". В същото време в "Стрелбище" се продават точно три гаража. В съседния "Хиподрума" на пазара е един гараж, както и едно открито паркомясто. В прилежащия жк "Бели брези" се продават два гаража.

Заради липсата на предлагане цените буквално са хвръкнали във въздуха. В "Иван Вазов" двата гаража за продан са по над 20 000 евро, а цената на квадрат бие тази на гарсониера в много столични райони - 1400 евро на квадрат. В същото време жилища в София особено в настоящата криза се предлагат по 800-900 евро в по-непретенциозни квартали.

Цените на гаражите в другите южни квартали също държат твърдо цени над 1000 евро на квадрат. Впечатляващи са и цените на паркоместата. Единственото паркомясто за продан в жк "Хиподрума" например е под открито небе, а собственикът му иска 12 500 евро. Така цената за 18-квадратовия правоъгълник идва над 700 евро/м2.

Не по-различно стои въпросът и с наемите. В целия жк "Иван Вазов" под наем се предлага един-единствен гараж, който струва 200 лв. на месец. В "Стрелбище" под наем се дават пет гаража, а наемите са от 150 лв. нагоре, като най-евтините побират само коли от ниския клас. Подобна е картинката и в "Хиподрума", както и в "Бели брези" с по пет гаража под наем съответно във всеки. Погледнати като наем на квадрат, наемите на гаражите са същите като наем на жилище - около 6 евро на квадратен метър най-евтиното.

Трудна е ситуацията и с платените частни охраняеми паркинги в районите с наскоро въведена платена зона. В южните райони на София места по охраняемите паркинги няма, а на редица парцели местата са резервирани за години напред и се чака ред за освобождаване.

От 1000 до 1500 евро на квадрат вървят самостоятелните гаражи в широкия център на Бургас. Цените надвишават значително тези на апартаментите. Двойно и тройно по-евтини са паркоместата в общ подземен паркинг или в заден двор на кооперация. Те вървят от 500 до 700 евро на квадрат. Цените на гаражи ще хвърчат нагоре през последните години, защото в морския град има огромен проблем с паркирането.

Центърът на Бургас, а и кварталите са презастроени и от някогашните междублокови паркинги не е останало много. От друга страна, ежегодното разширяване обхвата на синята зона също е допълнителен катализатор за поскъпването на гаражите и паркоместата. Във Варна ситуацията е същата. Справката на "Телеграф" показва, че има жилища, които се продават дори с по-ниска цена на квадратен метър, отколкото същата площ при гаражите.

Начинът на определяне на ползвател на паркомясто в Пловдив чрез жребий ще бъде премахнат. Промяната се прави в съответствие с решение на Върховния административен съд от миналия 19 ноември. Според текста на наредбата кметът на съответния район издава заповед за сформиране на комисия, която да оцени желаещите участници и да посочи ползвателя на дадено паркомясто, както и началната и крайната дата за подаване на заявление.

При повече от един кандидат за дадено общинско паркомясто таксата за ползване ще се определя чрез наддаване на кандидатите. Досега в такива случаи ползвателят се определяше чрез жребий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки *** , току що станал на 18 реве на баща си за кола.Че и да не е каква да е.Претенции.Фасони.Два лева не изкарал още,ама иска да тежкарее.И като седне се мисли за Ники Лауда.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, направи буферни паркинги на станциите на метрото, на някои.
15
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Столична община едно паркомясто не е открила. Само се разширяват зоните и се прибират парите, а ние да се спасяваме както можем.
14
1
 
7
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
нашите АУДИТА са пред блока
13
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, ликвидна покупка. Ще видим колко е ликвидна, като му дойде времето. Много скоро Столицата ще е гето, в центъра на което ще живеят най-бедните и изпаднали прослойки на чудесното ни общество. По-видните и заможни членове на същото това общество ще разтягат кълки по верандите на вилите по малките села и паланки връз дедовите ниви на голтаците от Софето.
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Твърде много автомобили има в София.Повечето от съседите ми имат по 2-3 автомобила ако не и повече.Ето ви истински пример съседът ми "Пенчо" не се казва пенчо но е реален човек.Има си автомобил хубаво дълго комби.Жена му също си има автомобил.Наскоро си купиха и джип.Родителите му също имат два автомобила по един съответно на всеки един от тях.5 големи автомобила за 4 човека двама от които пенсионери.Ако се позамогне ще си купи още един джип а на жена си кабрио Що не?Двама човека и паркинг коли.
11
4
 
27
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Затова не купувам гаражи, нито апартаментни, а обработваема земя, която давам под наем. Няма данъци за земята, само получаваш рента и не се декларира доход от рента. Като съберете пари, купувайте ниви, не си давайте парите в банки. От нивата ще получите от 3 до 6% всяка година от вложените пари, а в банката вече лихвата е кръгла нула.
10
2
 
10
 
! Отговори
Любо питен преди 3 години
А по селата и малките градове как е?
9
2
 
20
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
А тия гаражни клетки не са ли леко незаконни?
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако човек надвил си на масрафа си е купил нова кола за 100-150 хил. евро, защо да не да де 20 000 за ликвидна покупка за да я защити по-добре(включително от метео условията).Градушката от 2014 помните ли я?
7
2
 
33
 
! Отговори
56544 преди 3 години
Ако се върнем назад в годините, ще установим, че Фандъкова постонно обещава да се строят паркинги - подземни, надземни, многоетажни - разнооразието в боещанията едоста голмо. Достатъчно е дасе покрияят вонящите "реки", за да се получат хиляди паркоместа. За ефекта върху въздуха,който дишат живеещите близо до "реките", ще споделят те самите. Да, ама ще тява да се вложат качествени материали и да строи стаабилно, а не на уж. Ако пропадне на втория месец, ще се плащат големи обезщетения.
6
0
 
21
 
! Отговори
от Плевен преди 3 години
Преди 12 година една плевенска адвокатка продаде апартамент (128 м2) и гараж (18.5 м2), като цената на гаража беше колкото 1/2 от апартамента.Жилища бол, но гаражи няма, та даже и в провинцията.Тази тенденцията още повече ще се засилва, защото в едно семейство вече има по 2-3 коли, но ... гаражи няма.Лично аз имам 2 гаража; не ги продавам. През зимата температурата в тях е + 4oC.
5
7
 
20
 
! Отговори
Васко преди 3 години
Я па съм от село и гараж ми не требва. Имам си 2 декара двор.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената на кв. м на гараж от години е по-висока от тази на апартамент и без зелените зони. Сега просто ще стане няколко по-висока, а не само с 10-20 процента
3
1
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Значи ако аз се падна да наддавам за парко място с някой баровец ще вземете по високата цена..... Ами то тогава как ще им дойде на акъла в която и да е община да се замислят поне да решат проблема с паркирането. Това си става една дойна крава за сметка на хората. И проблема от общински птива пак при живущите. Места няма, ама са скъпи....
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шматки
1
1
 
27
 
! Отговори
Gost преди 3 години
Общинарите са престъпници!