Гаражите "златни", купуваш кутийка по-солено от апартамент

Цената им на квадрат бие тази на гарсониера - по 1400 евро/кв.
16 яну 2021 09:27,
109
Гаражите "златни", купуваш кутийка по-солено от апартамент
Снимка: БГНЕС

Гаражите догониха цените на апартаментите, а на много места дори ги изпревариха.

Тенденцията е най-силно осезаема в София и особено отчетлива в районите със зона за платено паркиране и съседните им, пише вестник "Телеграф".

От 4 януари в столицата по-евтината зелена зона за платено паркиране бе разширена с жк "Иван Вазов" и частта от район "Слатина" между бул. "Ситняково" и външното министерство. Това довело до мигновено поскъпване както на продажната цена, така и на наемите на гаражи и паркоместа.

"Тук говорим за класически пазар, където търсенето и предлагането са единствените фактори. Търсенето на гаражи в тези райони, както и околните им е изключително високо. Същевременно предлагането е силно ограничено до степен, че такова почти няма", информираха от голяма столична агенция за недвижими имоти.

Предлагане на гаражи и паркоместа в редица райони на София както за продан, така и за наем, всъщност почти няма. В целия жк "Иван Вазов" се продават едва два гаража. В съседния жк "Стрелбище" положението с паркирането е дори по-зле, защото там няма зелена зона и по тази причина е предпочитан за паркиране от хиляди работещи и наематели както от квартала, така и от "Иван Вазов". В същото време в "Стрелбище" се продават точно три гаража. В съседния "Хиподрума" на пазара е един гараж, както и едно открито паркомясто. В прилежащия жк "Бели брези" се продават два гаража.

Заради липсата на предлагане цените буквално са хвръкнали във въздуха. В "Иван Вазов" двата гаража за продан са по над 20 000 евро, а цената на квадрат бие тази на гарсониера в много столични райони - 1400 евро на квадрат. В същото време жилища в София особено в настоящата криза се предлагат по 800-900 евро в по-непретенциозни квартали.

Цените на гаражите в другите южни квартали също държат твърдо цени над 1000 евро на квадрат. Впечатляващи са и цените на паркоместата. Единственото паркомясто за продан в жк "Хиподрума" например е под открито небе, а собственикът му иска 12 500 евро. Така цената за 18-квадратовия правоъгълник идва над 700 евро/м2.

Не по-различно стои въпросът и с наемите. В целия жк "Иван Вазов" под наем се предлага един-единствен гараж, който струва 200 лв. на месец. В "Стрелбище" под наем се дават пет гаража, а наемите са от 150 лв. нагоре, като най-евтините побират само коли от ниския клас. Подобна е картинката и в "Хиподрума", както и в "Бели брези" с по пет гаража под наем съответно във всеки. Погледнати като наем на квадрат, наемите на гаражите са същите като наем на жилище - около 6 евро на квадратен метър най-евтиното.

Трудна е ситуацията и с платените частни охраняеми паркинги в районите с наскоро въведена платена зона. В южните райони на София места по охраняемите паркинги няма, а на редица парцели местата са резервирани за години напред и се чака ред за освобождаване.

От 1000 до 1500 евро на квадрат вървят самостоятелните гаражи в широкия център на Бургас. Цените надвишават значително тези на апартаментите. Двойно и тройно по-евтини са паркоместата в общ подземен паркинг или в заден двор на кооперация. Те вървят от 500 до 700 евро на квадрат. Цените на гаражи ще хвърчат нагоре през последните години, защото в морския град има огромен проблем с паркирането.

Центърът на Бургас, а и кварталите са презастроени и от някогашните междублокови паркинги не е останало много. От друга страна, ежегодното разширяване обхвата на синята зона също е допълнителен катализатор за поскъпването на гаражите и паркоместата. Във Варна ситуацията е същата. Справката на "Телеграф" показва, че има жилища, които се продават дори с по-ниска цена на квадратен метър, отколкото същата площ при гаражите.

Начинът на определяне на ползвател на паркомясто в Пловдив чрез жребий ще бъде премахнат. Промяната се прави в съответствие с решение на Върховния административен съд от миналия 19 ноември. Според текста на наредбата кметът на съответния район издава заповед за сформиране на комисия, която да оцени желаещите участници и да посочи ползвателя на дадено паркомясто, както и началната и крайната дата за подаване на заявление.

При повече от един кандидат за дадено общинско паркомясто таксата за ползване ще се определя чрез наддаване на кандидатите. Досега в такива случаи ползвателят се определяше чрез жребий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари