Рядко, но опасно: За 2 месеца 20 деца с миокардит след COVID

Вчера в София е прието още едно дете под 2 години
Обновена: 16 яну 2021 09:16 | 16 яну 2021 09:13,
57
Рядко, но опасно: За 2 месеца 20 деца с миокардит след COVID
Снимка: БГНЕС

Рядко, но опасно усложнение се появи при деца след прекарана инфекция с COVID-19.

У нас само за два месеца при повече от 20 деца се наблюдава тежко протичане на така наречения Мултисистемен възпалителен синдром. Най-притеснителното при него е, че причинява остър миокардит и шок синдром, който може да е фатален.

Още по темата

В момента деца в тежко състояние се лекуват в болници в София, Пловдив и Варна, съобщава БНТ.

Все още не се знае реалният брой на засегнатите от заболяването. Поне 20 деца от края на ноември досега са получили тежки усложнения, но се предполага, че тези, които са го прекарали в по-лека форма, са много повече.

Мултисистемният възпалителен синдром е рядко усложнение, но лекарите предупреждават, че ако 3-4 седмици след прекаран Ковид-19 дори безсимптомно, ако детето вдигне температура и не се чувства добре, е добре да се потърси медицинска помощ.

Първият случай на Мултисистемен възпалителен синдром е засечен в педиатричната болница в столицата. А вчера вечерта там приемат 6-ия си малък пациент с миокардит. Детето няма навършени две години и е в стабилно състояние.

"При тези деца много бързо се развива този шок синдром, което значи много остро спадане, дисфункция на сърдечния мускул, която води до спадане на кръвното", обясни доц. Албена Телчарова от Катедра "Педиатрия" на болница "Проф.д-р Иван Митев" в София.

Става въпрос за наистина рядко усложнение след прекаран Ковид-19, което обаче се диагностицира трудно.

"Коварното на този синдром е, че той започва, след като децата са преболедували, от 2 до 6 седмици, средно 4", уточни детският ревматолог от "Токуда" д-р Калин Лисички.

Кои деца са предразположени към това?

"Всички. Има абсолютно здрави деца, които заболяват, има и деца с придружаващи заболявания", допълни доц. Телчарова.

При тази свръхреакция на организма към вируса може да бъдат засегнати сърдечната, нервната, кръвоносната система.

"Имаме хематологични отклонения в кръвната картина, в статуса на съсирване, може да има кожен синдром, лигавичен синдром, ето това значи мултисистемност, реакция от много органи и системи", обясни доц. Телчарова.

За какво трябва да внимават родителите?

Температурата се повишава, почти 100% от децата имат оплаквания от коремни болки и разстройство, родителите трябва да наблюдават децата си и за прояви на учестено дишане.

Именно учестеното дишане привлича вниманието на д-р Лисички, когато преглежда 8-годишно момченце.

"Правеше впечатление много изразената тахикардия, то беше дори без температура, с пулс около 150-160, за неговите осем години и 40 килограма това е твърде много", коментира д-р Лисички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ковид уврежда и на децата организма. Да се замислят тия, които не вярват, че този вирус съществува и ходят по заведения.
27
6
 
17
 
! Отговори
А викаш по-добре ... преди 3 години
да сме щрауси. Да не ти развалят настроението ли???? Те не лъжат, това е намерено, това се докладва. На теб като ти пречи на психиката проблема е в теб!!
26
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус тепа слабите гени. Боже, каква новина... чакай да го запишем във световната наУка. А, чакай бе, то вече е записано - както всеки друг вирус до сега...
25
18
 
4
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Все пак е добре да се каже, тези деца на колко години са, да не се окаже, че са младежи на по 16-18. Да се каже също дали са с наднормено тегло,защото е доказано, че Ковид дава много повече усложнения при хора с наднормено тегло.
24
6
 
8
 
! Отговори
Мед. сестра преди 3 години
До Анонимен 6Лъжеш. В момента няма детско заведение, което да търпи подобна ситуация. Децата се връщат, ако са с кашлица.
23
10
 
2
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАМ преди 3 години
ИМАМ БЮРО И ВЪЗРАЖДАМ БЕЗПЛАТНО ЗА ВЪЗРОДЕНИТЕ СТАВАТ ДЕПУТАТИ И СЕ ВЪЗРАЖДАТ С АТАКАИ КОГАТО ИМА МЮСУЛМАНИ ИСПАДНАЛИ В БЕДА НА ГРАНИЦАТА И СЕ МОЛЯТ МЮСУЛМАНИТЕ ТУК ДА ИМ ПОМОГНАТ ВКЛЮЧВАМЕ АТАКА ДА ЖИВЕЕЕ КУРАНА И ЛЕНИНДА ЖИВЕЕ ВЪЗРАЖДАНЕТО ВЪЗРОДИТЕЛИТЕ И АТАКАДПС И БСП УРААА КОМУНИЗЪМ И ИСЛЯМХАК ВИ
22
15
 
5
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Може да е вярно това, което са написали, но на българска преса не трябва да се вярва. Аз поне не вярвам на нищо написано, щото може да е по поръчка на Рокифелер, Цоррос, Болгейтс, Шишилян, Толупа или друг нашенски ***.
21
4
 
29
 
! Отговори
do 12 преди 3 години
Приятелю,имам роднини в Австралия.За десетина случая затварят град като Мелбърн(може да провериш коко жители има).Който го напусне не може да се върне.Влизащите в страната стоят две седмици в карантинни хотели.НО пък градовете без карантина и животът си тече и плажовете са пълни и бизнесът си върви.Хората си гледат кефа, защото са умни, избрали са си умни управляващи и се съобразяват и помагат един на друг, за разлика от нас.Капиш ?
20
7
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
КАКВО СТАНА С ВИНОВНИТЕ ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕСОСВЕН ЧЕ СЕ КОАЛИРАХА И ОБРАХА ДЪРЖАВАТА ДРУГО НЕ ЗНАЯМДПС И БСП УРАААА
19
13
 
1
 
! Отговори
ВЪЗРОДЕН преди 3 години
ОБИЧАМ ЛЕНИН И КУРАНАОТ ДПС И БСП СЕ ВЪЗБУЖДАМ НОСЯ ПРАШКИНА ВАРАДЕРО ГИ ПОЛЗВАМ
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВаксинатаПознал си без да искаш,***. Има клипове на буквално треперещи жени като лист от ваксината. Неврологични проблеми.
17
12
 
2
 
! Отговори
ЕВАЛА преди 3 години
АБЕ ХОРА НЕ ВИ ЛИ ПРАВИ ВПЧЕТЛЕНИЕЧЕ ВИНАГИ КОГАТО ВЪЗРОДЕНИТЕ И ВЪЗРОДИТЕЛИТЕВСЕ ПО ЛОШО СТАВА АБЕ ДАЛИ ДА НЕ КАСТРИРАМЕ КОМУНИСТИТЕ И ИМАМИТЕ ОТ ПАЗАРДЖИКДЕФАКТО ДПС И БСП
16
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете да си мъкнете децата по детски градини и училища - ще ги инвалидизирате за цял живот!
15
4
 
5
 
! Отговори
Чичо до 11 преди 3 години
И след всичко това кибичиш в Ковид коментарите на днес. Ако не ние дано поне ти си вярваш
14
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те родителите ако са ги наплашили е много ясно че ще имат миокард след прекаран ковид.
13
6
 
14
 
! Отговори
РАДИО ЕЛТО преди 3 години
ЗДРАВЕТО няма цена
12
2
 
25
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Лъжеш, в Австралия са едни от най- строгите мерки срещу Ковид, пишеш от слънчев Пазарджик най- вероятно ;)
11
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поздрави от най райския край на планетата Австралия, тук корона вирус няма на целия континент, зимам 5 цифрена заплата долари гледам си лайфа, кеф ти гмуркане в рифа, кристално чусти плажове, наблюдаване на китове, разходки из джунглите до някои съвършен водопад, няма задръствания карам си автоматика доволно, климата ми идва бонус
10
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковидите с изпрани мозъци няма да къндисат докато не вкарат и деца в гроба. Не знам хора, които са умрели от страх, но от глупост - много. От нашата история Гюро Михайлов ви стига. Лошото е, че покрай неговата глупост са загинали и неввинни хора.
9
15
 
13
 
! Отговори
Ваксината преди 3 години
Е нема хората ги е страх от ваксината, а не от вируса. Яде цел живот химикали, пие менте алкохол пуши цигари като луд , дебелее и млати кренвриши Ама от ваксината трепери като лист ! Хахахаха щело да му стане нещо, че иначе нема да му стане сигурно, хахахаххаа