Дефицит на калций - по какво да го познаете?

Ето необходимото количество за деня, за да бъдете здрави
17 яну 2021 23:00, Дарена Найденова
15
Дефицит на калций - по какво да го познаете?
IStockphoto

Калцият е основен минерал, който се съдържа в млечни продукти, морски дарове и зеленчуци. Когато човек не получава достатъчно количество в хранителния си план или чрез добавки, може да възникне дефицит, който да доведе до симптоми като мускулни болки или чупливи кости.

 
За съжаление, тялото ни не може само да изгражда калций, което означава, че трябва да си го набавяме отвън. Той помага за поддържането на нормално съсирване на кръвта, свиването на мускулите, включително и сърдечния ритъм, изграждането на здрави кости и зъби. Много хора обаче не консумират достатъчно калций, като това ги излага на риск от дефицит.
 
Около 99% от калция в организма се съхранява в зъбите и костите. Останалият един процент се намира в кръвта, във вътрешната течна среда, в нашите клетки и тъкани. Във вътрешната течна среда минералът действа като електролит и играе важна роля в сърдечния ритъм и свиването на мускулите.

Признаци за калциев дефицит
 
Симптомите на недостиг на калций са по-очевидни с течение на времето, но има някои първоначални признаци. Според диетологът Бансари Ачария, дефицитът може да причини симптоми като мускулни спазми, крампи или мускулни болки и неразположения. Диетологът Джинан Бана пък казва, че дългосрочният дефицит на калций може да причини неравномерен сърдечен ритъм, остеопения, остеопороза, повишен риск от фрактура на костите или хипокалциемия.
 
„Когато не получаваме достатъчно калций от диетата си, костите ни коригират дефицита, като отделят минерала обратно в кръвта и телесните течности“, казва диетологът Кели Рашид пред Insider. Ако това започне да се случва често, с течение на времето може да допринесе за ниска костна маса, остеопения и остеопороза. Всички тези състояние увеличават риска от фрактури.

Причини за калциев дефицит
 
Има няколко начина да получите калциев дефицит, но най-често срещаният е чрез диета с ниско съдържание на калций. Дневният препоръчителен прием варира в зависимост от пола и възрастта:
 
► Бебета на възраст 0-6 месеца: 200 милиграма

► Бебета на 7-12 месеца: 260 милиграма

► Деца 1-3 години: 700 милиграма

► Деца 4-8 години: 1000 милиграма

► Юноши 9-18 години: 1300 милиграма

► Възрастни 19-50 години: 1000 милиграма

► Мъже 50-70 години: 1000 милиграма

► Жени над 50 години: 1200 милиграма

► Възрастни над 71 години: 1200 милиграма
 
Още полезна информация за дефицита на калций ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Ха така преди 3 години
До ТаневИ аз на моя му викам, че се грижа за здравето му, ама той не, та не - не ще да яде омлета с черупки и туйто!
3
1
 
2
 
! Отговори
Активиясчесън преди 3 години
Познава се по омекналите зъби, консумирайте повече гасена вар.
2
2
 
2
 
! Отговори
Танев преди 3 години
Товарете костите си, за да искат повече Калций от храната. Най-лесно Калция се внася в организма от яйчени черупке. По 2 черупки на година е достатъчно да компенсираш недостига му.
1
2
 
2
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Щом тя кръшка,кръшкай И ти-кво толкова е станало:)