Лекар: Ивермектинът може да е опасен, а резултатите му са противоречиви!

Рисковете при употребата му са огромни, коментират специалисти
19 яну 2021 10:43, Петя Славова
49
Лекар: Ивермектинът може да е опасен, а резултатите му са противоречиви!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рисковете от употребата на ветеринарния медикамент ивермектин при хора са огромни, предупреди пред БНР доц. Яна Симова, началник на отделение по кардиология в УМБАЛ "Сърце и Мозък" в Плевен и ръководител на научноизследователската група за пост-COVID изследване и лечение на уложнения към Българския кардиологичен институт.

Доц. Симова е сред медицинските специалисти, които излязоха с открито писмо към обществеността и лекарите за рисковете при използването на медикамента при лечение на коронавирусната инфекция.

Още по темата

Ивермектинът има поредица от странични ефекти, които включват, но не спират до кожни обриви, гадене, повръщане, подуване на лицето и крайниците, болки в стомаха, световъртеж, гърчове, спадане на кръвното налягане и други, обясни тя.

Видният фармаколог проф. Георги Момеков също твърди, че на този етап няма доказателства, които да позволяват ивермектинът да навлезе широко в протоколите за лечение на COVID-19. Няма европейска страна, в която това да е позволено, допълни Яна Симова.

Изпълнителната агенция по лекарствата е разрешила използването на препарата при показания за стронгилоидоза. Това е вид чревна паразитоза, разпространена предимно в държави от Южна Америка и Африка – заболяване, характерно главно за тропиците.

"Аз имам право като лекар да ви го изпиша на рецепта. На тази рецепта аз не пиша за какво ви го изписвам. Мога да го изпиша, ако съм несъвестен лекар, и за профилактика за Covid например, което не е редно да се прави", коментира доц. Яна Симова.

Тя уточни, че се провежда изпитване на медикамента в 12 болници у нас, чиито резултати още не са оповестени, въпреки че още лятото е трябвало междинните данни да бъдат огласени. Една от тези болници е "Пирогов" – там са го спрели много рано, защото са регистрирали тежки случаи на пневмония, поясни специалистът.

"След като са го спрели, при тях продължавали да идват пациенти, самолекували се с медикамента – те всички са били в много тежко състояние. Имали са смъртни случаи."
След толкова много отрицателни данни, след толкова много опасни ефекти, аз като лекар не бих го изписала на нито един пациент, категорична е доц. Симова.

Употребата на ивермектин при COVID-19 не е доказана и резултатите са много противоречиви, потвърди пред БНР и проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

"Медицинската общност се лута в различни решения, събира доказателства. Това, което се знае за ивермектин – че инвитро потиска вируса на COVID-19, но учените казват, че за да се случи това в човека, трябват концентрации около 100 пъти по-високи."

Счита се, че не може категорично да се причислят чудодейни качества на лекарствения продукт, посочи проф. Асена Сербезова.

Тъй като ивермектинът е комбиниран и с други лекарства, е трудно да се разграничи кой ефект на кой медикамент се дължи, каза още тя.

Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да си влезе в ролята, да администрира процеса и да наблюдава рационална лекарствена употреба, защото на пазара се пуска лекарство с изключително рядко показание, предимно не за този климатичен пояс, изтъкна проф. Сербезова.

"В момента, в който се повишат продажбите на продукта, би трябвало да се направи анализ какво точно се случва."


49
Още по темата: коронавирусИвермектин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом го плюят значи работи.
38
0
 
1
 
! Отговори
Магьосника преди 1 месец
приемам забележката !!!
аз не съм казал "Юрущ на маслините..."
просто споделих информация за която се пише в научните среди
ACE2, TMPRSS2, 3CLpro, PLpro - това са целите на Сладък корен
всеки си има глава за мислене
37
0
 
2
 
! Отговори
Печалбите преди 1 месец
...от Ковид СА ГРАНДИОЗНИ ЗА НЯКОИ ОТРАСЛИ И УНИЩОЖИТЕЛНИ ЗА ДРУГИ.
36
1
 
1
 
! Отговори
До асд преди 1 месец
Ваксинага, колкото и ефикасна да е - предпазва при Двукратна употреба за макс - 6 - 8 месеца. Точно до следващата есен. Кой както желае.
35
0
 
3
 
! Отговори
До магьосника преди 1 месец
Хубаво. Но сладкия корен СИЛНО ПОВИШАВА КРЪВНОТО. НЕ ГО ПРЕПОРЪЧВАМ. ИМА МНОГО ЕФЕКТИВНИ СИРОПИ НА БИЛКОВА ОСНОВА ЗА СУХА КАШЛИЦА ОТ АПТЕКИТЕ.
34
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
кво левче печалба бе?
mRNA с 1 кг ще ваксинират цялата планета, ще остане и за Марс
колко стува тоя кг като го репликират като PCR
33
6
 
1
 
! Отговори
asd преди 1 месец
До Анонимен номер 27
Точно ваксините са начина да сме здрави евтино! А начинът някой да прави свръхпечалби е да плюе по ваксините и да продава скъпи недоказани лекарства, витамини, минерали и "суперхрани". Там е огромния марж. Ваксините са супер ефективни и суепр евтини. Не виждам колко печалби ще има от ваксини за 8 милярда души. Ако една ваксина струва на крайния пяазар 20 лв, колко в тях е печалбата на производителя? Сигурно левче. А производителите вече са десетки.
32
1
 
1
 
! Отговори
Магьосника преди 1 месец
тва - куче хапчето е за превенция бре на за пост-ковид...

за поста под мен:
за 4 месеца "проучване" съм събрал информация за 150 натурални продукта за превенция
( малко или много )
като сироп Bromhexine - инхибира TMPRSS2
за "пукане" на липиди на вируси в гърлото - Ментол и Ксилитол
като билка, най-препоръчвана от китай: Сладък корен - чай
и те така...
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казах ви, че ветеринарната авантюра ще приключи зле!
30
0
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
Мога да кажа, че сиропи за СУХА кашлица са повече от задължителни, а НИКОЙ ЛЕКАР ДО СЕГА НЕ ГИ КАЗВА! ОЩЕ - ИМУНОСТИМУЛАТОРИ и витамини, плюс пчелен клей и пробиотици - особено ако се приема антибиотик - от джипито. Без последното - това са безвредни неща, които се купуват Без рецепта!!!Лечението с тях започва от първия ден. А антибиотик само при влошаване.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 27
Какво пише?
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 26
на една жена балдъзата, третия и братовчед, свекърва му, чула че в някоя си болница...
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прочетете IVERCAR проучването от Аржентина и не се поддавайте на лъжи и манипулации! Тези хора трябва да си продадат ваксините, те нямат интерес вие да бъдете здрави евтино!
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен пък една жена ми каза, че неин познат лекар от една голяма столична болница й казал, че той и всичките му колеги профилактично си зобкат ивермектин и до сега никой от тях не се е заразил с ковид. Даже можел и рецептичка да пусне, ако иска...
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Цялото семейство
Я разкажи подробности за собственото ти излекуване.
Ще си полезен.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Обективно
ок. Ти нали не си търговец. Дай един примерен протокол.
Стига само храчене.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая статия е базирана на една лекарка каза, че била чула от една леля, дето била чула недочула, че нещо си в Пригов не било се получило с едно лекарство и затова вече има достъчно компетенто мнение за вредите от лекарство ползвано от милиони по света до момента как внезапно е станало много вредно...
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Куку
Това е друга тема.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14
Кажи едно истинско лекарство, което е забранено?
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 3
И какъв да е тоя твоят единен протокол?
Ти знаеш ли?