Сградите у нас с технически паспорт до края на 2022 г.

Няма да има удължаване на крайния срок за паспортизация, напомнят от МРРБ
19 яну 2021 23:40, Петя Славова
36
Сградите у нас с технически паспорт до края на 2022 г.
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Декември 2022 г. е срокът, в който сградите в страната трябва да имат изготвени технически паспорти и няма да има удължаване. Това заяви пред БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

Той поясни, че ако след изтичането на крайния срок дадена сграда няма изготвен такъв паспорт, кметът на общината ще възложи изготвянето му, а собствениците ще трябва да заплатят процедурата. Това ще става по два начина - за направения разход ще се изготви изпълнителен лист за събиране на вземането или с доброволно споразумяване със собствениците на сградите.

Техническият паспорт е абсолютно необходим за експлоатацията на всяка една сграда, каза още заместник-министър Йовев. Този документ обобщава информацията за изграждането ѝ, за въвеждането ѝ в експлоатация и за всички елементи от нейните технически характеристики – елементи на строежа, конструктивна устойчивост, пожарна безопасност и други. Той се изготвя, за да се установи устойчивостта на сградите и съоръженията и безопасността на обитаване и ползване на строежите, както и съответствието на характеристиките им с изискванията на действащите нормативни актове и необходимите мерки за тяхното подобряване.

Според законодателните изисквания технически паспорт се съставя за новите строежи от 2007 г., както и след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуващ строеж. Все още е  нисък обаче процентът съставените технически паспорти на съществуващите жилищни сгради, изградени преди 2007-ма година, отчете заместник-министър Йовев.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще съдейства за набавяне на информация за сградите – държавна собственост, а документацията за жилищните сгради трябва да бъде потърсена в общините, където се съхранява, обясни инж. Йовев. Той допълни, че почти няма неизвестна собственост на сгради или на самостоятелни обекти в тях, така че не очаква да има затруднения в тази посока.

За всички въпроси и уточнения по детайлите на процеса на паспортизация на сградите МРРБ планира да направи разяснителна кампания, увери още заместник-министър Йовев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
12
 
! Отговори
ДГД преди 3 години
А по тошово време всеки влачеше и стоеше кой как захване. Айде пак скачайте по Орлов мост за демокрация и капитализъм. Следващото десетилетие наистина ще е зануляване ама тотално. Мишки, мишкувайте си още по дупките.
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо трябва да се плаща? И по важният въпрос - ЗАЩО ВИЕ СТЕ ОК С ТОВА, ДА ПЛАЩАТЕ!!!
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе пак ли такси, пак ли плащания, спрете се бе, оставете ни да си отдъхнеме! Махакйате го това! Кой е против него, че да гласуваме!
9
11
 
1
 
! Отговори
123 преди 3 години
Ако може и да накарате собствениците да ги приведат в приличен вид, т.е. боядисат...
8
0
 
34
 
! Отговори
мак преди 3 години
Ако сградата не изпълнява някое изискване или хората не искат да плащат за паспорт, какво ще правят? Ще глобяват до дупка ли или ще събарят? Казват всяка сграда, но не вярвам да подхванат къщи за тъщи, хотели и хотелища или махалите. Чудят се, как да ни оскубят до шушка.
7
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия луди ли са, кой по време на пандемия от 1 г. може да изхвърли едни пари за паспорт на сграда. Тия в общините за какво са. Кметовете да си организират обслужването на района, всички данни са при тях. Какво очакват от хората ти си плащат данъците, чистят около блоковете, правят си градинки, оправят си плочките пред входа, тогава за какво са тези общини, като всеки сам се справя. Даже дупките пред блока си ги пълнат хората.
6
2
 
34
 
! Отговори
SS преди 3 години
Нова форма на държавен или европейски рекет и скубане на данъклоплатците.Казвл съм много пъти.Нищо хубаво не ни чака.Въоръжавайте се !!!
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната лобистка врътка предназначена да направи някои хора богати.. Няма да стане, ще има да го удължават още много пъти тоя срок
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не разбрах тези технически паспорти гражданите ли трябва да си ги изготвят.
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се прави да се събира рекет от българите а ромовете ще си продължат по сегашния начин .Да гласуват за герб за да строят незаконно.Честито ви евроатлантически ценности
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айдеее пак измислиха сюжет да дръпнат лев от бедните. Сега като всичко е затворено няма попълнение към хазната, паспорти измислиха. Утре лична карта ще и трябва на сградат пък може и шофьорска книжка ако реши да мръдне нанякъде. Рекетьори
1
0
 
37
 
! Отговори
bat ROm преди 3 години
На ромските колиби требев ли да вадя паспорт?Може ли да ви го завра във вашата изба?