Замръзнал далекопровод остави три села в Бяла на тъмно

Проблемът с тока през зимата е от години
19 яну 2021 10:52, Ния Христова
3
Замръзнал далекопровод остави три села в Бяла на тъмно
Снимка: Pixabay
Жителите на три села в община Бяла - Бистренци, Пет кладенци и Копривец, останаха на тъмно и студено. Заради минусовите температури е замръзнал далекопровод, който се е скъсал.
 
Аварията вече е отстранена, но проблемът с електрозахранването и водоснабдяването на района е хроничен, разказват хората от Бистренци.
 
Токът спира най-вече през зимата, а напрежението е ниско - много рядко се случва да е 220 волта и при включени повече електроуреди пада на 190 волта, което прави невъзможно отоплението на ток. Заради честите аварии по-старите електроуреди, които са без модерна защита, горят.
 
"Тук живея от 63 година, а съм кмет от 17. Проблемът с тока е от 50 - та година и го имаме всяка зима. Проблемът е много голям - понякога няма ток по 15-16 часа и е всеки ден. При мен преди четири години заради токов удар изгоряха телевизори, климатик", коментира кметът на Бистренци пред БНТ.
 
И в Пет кладенци хората имат същите проблеми, заяви кметът на селото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
19.01. преди 3 години
От старо време днес е Йорданов ден и кръста ако замръзне в реката ни чака добра и плодородна година.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради минусовите температури в България "замръзват" далекопроводи?!?!Интересно как подобна беда не се случва на сибирските далекопроводи, които поне четири месевца в годината работят изправно при зимни температури на въздуха от порядъка на минус 20 - минус 40 до минус 60 градуса по Целзий?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шест години учих за далекопроводи, но за пръв път чувам за замръзнал такъв.