Ваксинацията намалява вероятността за тежко боледуване

За да спрем пандемията, трябва да сме имунизирани, обясни Симидчиев
Обновена: 20 яну 2021 15:38 | 20 яну 2021 15:37, Петя Славова
48
Ваксинацията намалява вероятността за тежко боледуване
Снимка: БГНЕС

Сертификатът за ваксинация за COVID-19 у нас вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи. При първа доза пациентът получава картонче, на което пише с коя ваксина е ваксиниран, както и кога трябва да бъде поставена втора доза. След приключване на ваксинационния процес се получава сертификат.

"Ако някой някога реши да проверява дали някой е ваксиниран или не, това е създаване на тази възможност, без да трябва нещо друго да се прави", каза пред БНТ пулмологът Александър Симидчиев.

Той отново напомни, че имунизацията не е задължителна, тя е доброволна.

Още по темата

 "Самата ваксинация започва да намалява вероятността за тежко боледуване, между първа и втора доза горе-долу десетократно снижава риска от тежко боледуване", обясни Симидчиев.

Целта е колективен имунитет, за да можем да ограничаваме последиците от инфекцията.

 "Колкото повече хора са имунизирани, толкова по-малко ще бъдат хората, които ще боледуват и толкова по-бързо ще се справим с този вирус", каза Симидчиев.

Всички ваксини, които са регистрирани от съответните регулаторни агенции, имат ниво на качество, ефикасност и безопасност. Тоест, те са надеждни средства за ограничаване на пандемичния процес, категоричен беше пулмологът.

 "Която и ваксина да излезе регистрирано на пазара, тя е ефикасна, безопасна и с достатъчна степен на сигурност. Поради това масовата ваксинация трябва да бъде наистина масова, за да можем да спрем пандемичния процес. Ако нямаме достатъчно много хора, които да имат имунитет, ние няма как да ограничим скоростта на този процес."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво да си я слагаме ако не предпазва от това да се разпространява вируса? Няма смисъл, в такъв случай просто оставяш имунната система да се справи
25
1
 
11
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Хахаха разбира се, че ефективността на ваксината на шахинчо и файзер беше абсолютна лъжа. Накрая ще излезе с по ниска реална ефективност от Sinovac. Хахаха. За безопасност - без коментар !!!
24
0
 
10
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Ако искате си ги набийте по 10.
23
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ковид ваксинацията ви праща по-бързо в гроба.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксини нема, ваксини...!
21
1
 
1
 
! Отговори
до 16, част 2 преди 3 години
Също, "ефикасност" и "ефективност" за два различни термина, които често се смесват.Ефективността оценява успешността на медикамент в реални условия. Ефикасност в изпитания. Поради очевидни причини, двете не винаги съвпадат, та е много добър знак, че в случая с ваксината на Бионтех има такова добро покриване между двете.
20
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянин 5Абе, шааашкън! Защо се ваксинираме против морбили, паралич, хепатит и т.н.? То и Мангъров накрая рабра, че този вирус е различен. Преди малко повече от година разбрахме за него и мутира бързо. И Ванга не може да ти каже всичко за него. За дървените философи всичко е ясно. И няма нужда да се информират. Никой не може да ти каже какво ще стане след 2 седмици. Едно е сигурно. Ваксината помага. Но колко време никой не знае. Поне да ограничим заразата и да се върнем към старото"нормално
19
0
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Това не е вярно.Твърдението за 95% ефикасност е за 28 и повече дни след първата доза (7 дни след втората доза). Документите на Бионтех специфицират около 52% ефикасност между двете дози.Израелското министерство на здравеопазването публикува обобщена статистика, която показва 50% ефективност 14 дни след първа доза, което отговаря много точно на тестовете на Бионтех. 34%-60% са данните от отделните Израелски здрав ни организации.
18
1
 
17
 
! Отговори
Ама разбира се ... преди 3 години
"Която и ваксина да излезе регистрирано на пазара, тя е ефикасна, безопасна и с достатъчна степен на сигурност."Бря! Щом е безопасна, що преди да се ваксинираш, подписваш декларация, че си "запознат с очакваните нежелани лекарствени реакции на прилагания биопродукт"? Запознат, дръжки! Нещо алергии, нещо анафилактичен шок, нещо по-така в дългосрочен план?
17
1
 
9
 
! Отговори
Рекламни агенти преди 3 години
Нищо чудно след някоя и друга година в страни като Малайзия и Сингапур трафика на ковид-ваксините да приравнен към трафика на отрови, пробутвани като бонбони на щастието.
16
2
 
18
 
! Отговори
Анализатор преди 3 години
Днес по радио BBC съобщиха, че след направени тестове на ваксинирани граждани в Израел е установено, че ваксината на Пфайзер реално е ефективна на 35%, а не на 96% както се твърдеше през Декември!
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянин 6Това си го запиши на челото и ако имаш наглоста да се тропнеш като Глория, Нинова или "боеца" първи във ВМА или друго лечебно заведение, да го прочетат и да не те пускат и до стълбището! С чайчета при Мангъров! Аре! Нещо много си се разпенил?
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не видя тиквата крадлива как ритуално се ваксинира на площада, аз на крадливи докторя и ковид психари не вярвам.
13
0
 
0
 
! Отговори
hm преди 3 години
Предното да се чете "до 8".
12
0
 
7
 
! Отговори
Бай Вълчо преди 3 години
Искам да се ваксинирам, но нямам желание
11
1
 
2
 
! Отговори
do 10 преди 3 години
Как го измисли това?Редовният прием на аспирин доказано увеличава вероятността за смърт при възрастните...
10
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинАбе, татар! Не разбра ли, че преболедуването нанася трайни увреждания на бял дроб и сърце? Не разбра ли, че с ваксината по-леко се изкарва и са по-малко пораженията? След като снощи и предпоследния мангъровист- проф. Чобанов обърна плачинката..? Не разбра ли, че не можем да чакаме 2 години който умре, умре. Който добие имунитет продължава с трайните проблеми. ЗДРАВНАТА ситеми на Франция, Германия, Англия, Швеция и т.н.не могат да го издържат това! За икономиката да не говори! Деби!
9
1
 
18
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Като измрат от Ковид първи бройки от ваксинираните ще кажат ,че по леко се умира без много да се преритва.
8
1
 
13
 
! Отговори
А де? преди 3 години
Намалява вероятността от тежко боледуване??? Значи не предпазва! То и Аспирина помага, и разни други неща - да ни е по леко! И то доказано с години (освен това доказано че не вредят).А тук ни предлагат нещо - недоказало нищо...
7
1
 
14
 
! Отговори
ДЕСЕТ ПЪТИ преди 3 години
Подобно твърдение е базирано на абсолютно нищо, на "имам чувството, че...", на "горе-долу", на "вероятно". Няма никакво изследване, никакви наблюдения, които да подкрепят подобно предположение. Със същата хипотетична достоверност може да се предположи, че след ваксиниране се увеличава десет пъти вероятността от автоимунна реакция при среща с вируса.