Ваксинацията намалява вероятността за тежко боледуване

За да спрем пандемията, трябва да сме имунизирани, обясни Симидчиев
Обновена: 20 яну 2021 15:38 | 20 яну 2021 15:37, Петя Славова
48
Ваксинацията намалява вероятността за тежко боледуване
Снимка: БГНЕС

Сертификатът за ваксинация за COVID-19 у нас вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи. При първа доза пациентът получава картонче, на което пише с коя ваксина е ваксиниран, както и кога трябва да бъде поставена втора доза. След приключване на ваксинационния процес се получава сертификат.

"Ако някой някога реши да проверява дали някой е ваксиниран или не, това е създаване на тази възможност, без да трябва нещо друго да се прави", каза пред БНТ пулмологът Александър Симидчиев.

Той отново напомни, че имунизацията не е задължителна, тя е доброволна.

Още по темата

 "Самата ваксинация започва да намалява вероятността за тежко боледуване, между първа и втора доза горе-долу десетократно снижава риска от тежко боледуване", обясни Симидчиев.

Целта е колективен имунитет, за да можем да ограничаваме последиците от инфекцията.

 "Колкото повече хора са имунизирани, толкова по-малко ще бъдат хората, които ще боледуват и толкова по-бързо ще се справим с този вирус", каза Симидчиев.

Всички ваксини, които са регистрирани от съответните регулаторни агенции, имат ниво на качество, ефикасност и безопасност. Тоест, те са надеждни средства за ограничаване на пандемичния процес, категоричен беше пулмологът.

 "Която и ваксина да излезе регистрирано на пазара, тя е ефикасна, безопасна и с достатъчна степен на сигурност. Поради това масовата ваксинация трябва да бъде наистина масова, за да можем да спрем пандемичния процес. Ако нямаме достатъчно много хора, които да имат имунитет, ние няма как да ограничим скоростта на този процес."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живите им ваксини са фалшиви ,предполагаме че ЕС ще вземат и руската
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И бил Гейтс богатее
44
1
 
1
 
! Отговори
do 44 преди 3 години
Заразените са ваксинирани преди 10 дена, ако ще и преди хиляда години да е имало ДРУГИ ваксинирани...
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе...на 29 деке веи нямаше ли ваксинирани лекари,е преди 23 дни
42
3
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
Аха, и тия, дето умряха, умряха от страх, разбрах интубирани и без бял дроб.
41
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото просто вирус НЯМА. Една част от хората карат грип, усложнен от паник атаки. Една част от хората са такива хипохондрици и егоцентрици, че задължително се тръшкат, обясняват колко е ужасно и как те страдат най-много от всички.
40
3
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Няма болни ваксинирани преди месец лекари. Има ваксинирани преди 10 дни лекари...
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намалява или не действа е ментето ...щом ваксинирани лекари преди месец ,сега били болни ))
38
0
 
7
 
! Отговори
do 38 преди 3 години
Защо колегата умря на 43 от инфекцията, въпреки че се пазеше и си стоеше предимно вкъщи?Всички имаме примери и в двете посоки... Пределно ясно е, че има генетичен и имунен компонент в това, кой се разболява тежко и кой никак.
37
6
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Защо след 1 година неспазване на мерки, нито аз, нито родителите ми се разболяха? При положение, че ги посещавам всяка вечер, а през деня ходя къде ли не?
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво само ни я пробутват тази ваксина? 2009 като имаше свинския грип, който е заразил един милиард души за много по-малко време от сега, далеч нямаше такива глупости, нито локдаунове, нито ваксини. А сега?
35
3
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
Стига небивалици.Пълният комплект тестове върху животни са минати мишки, маймуни и мащабно тестване сред различни групи хора.
34
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Да, но няма ваксини!
33
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Декларация,че производителят не носи отговорност върви ли в комплекта?
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво тежко боледуване става въпрос след като не е научно наименовано с уточнение,че точно чрез химическа смес синтезирана или съдържаща част от нещо ще бъде по химичен начин елиминирано.
31
0
 
7
 
! Отговори
sheep преди 3 години
Абе толкова е убава, че не може да ги осъдиш!
30
0
 
16
 
! Отговори
до 10 от славянин преди 3 години
''Абе, татар! Не разбра ли, че преболедуването нанася трайни увреждания на бял дроб и сърце?''Ами щом ваксината те пази от тежки поражения от преболедуване слагай си я и дишай и спи спокойно, някой спира ли те!? Аз работя във фирма с 80 души персонал, 12-13 колежки го преболедуваха И НИТО ЕДНА ОТ ТЯХ НЯМА НИКАКНИ ТРАЙНИ ТЕЖКИ УВРЕЖДАНИЯ ОТ ПРЕБОЛЕДУВАНЕТО! Това достатъчно ли ти е!?
29
0
 
6
 
! Отговори
до 15 от славянин преди 3 години
''Това си го запиши на челото и ако имаш наглоста да се тропнеш като Глория, Нинова или "боеца" първи във ВМА или друго лечебно заведение, да го прочетат и да не те пускат и до стълбището! С чайчета при Мангъров! Аре! Нещо много си се разпенил?''Съдейки по писанието ти май ти си се разпенил, а в болница не съм се тропвал от 27 години! Боледувам отвреме-навреме, леко и безпроблемно, и се лекувам точно с чайчета и с още нещо, но ти не си дорасъл ментално да ти го описвам!
28
3
 
5
 
! Отговори
до 20 от славянин преди 3 години
''Абе, шааашкън! Защо се ваксинираме против морбили, паралич, хепатит и т.н.?ч''Защото си шаашкън, аз не се ваксинирам от над 31 години и не ползвам никаква фармахия! А за глобалната епидемия от автоимунни и злокачествени заболявания искаш ли да ти обяснявам!?
27
2
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
"Разбира се" от какво?До момента данните изцяло потвърждават тестовите резултати.