Жената, оцеляла в Рила, може да загуби краката си

Оцеляла е само, защото не е заспала през цялата нощ
21 яну 2021 11:19, Ния Христова
52
Жената, оцеляла в Рила, може да загуби краката си
Снимка: БГНЕС
Жена оцеля в Рила при -20 градуса без екипировка и подслон. 42-годишната туристка тръгнала на поход към Седемте рилски езера, но по пътя обаче се загубила и трябвало да нощува сама в планината.
 
Забравен багаж подсказал на спасителите, че в планината бедства човек. Когато я намерили тя е била премръзнала, изтощена и с тежки травми. В момента Кремена Манова е настанена в болница в София. Вследствие на измръзването обаче има опасност да изгуби и двата си крака. 
 
"Оцеляла е само, защото не е заспала през цялата нощ. Казала е на служителите на лифта, че ще спи под звездите в иглу. Чудно е, че е стигнала до такава височина с тези обувки и дрехи. Нямаше дори ръкавици и шапка. Заради студа не можеше да си движи краката от кръста надолу", разказаха спасителите пред Нова ТВ.
Още по темата
 
Кремена Манова живее в село Пиперков чифлик, което се намира близо до Кюстендил. Местните не вярват през какво изпитание е преминала жената. Някои хора я критикуват, че е тръгнала на такъв безумен преход, а други благодарят на планинските спасители.
 
В Пиперков чифлик знаят, че Кремена е ясновидка. И не са изненадани, че се е озовала в планината заради желание да се докосне до свръхестественото. Според местните Манова няма здравословни проблеми. В селото са готови да й помогнат, за да може да се възстанови по-бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Иваило преди 3 години
луди хора колкото изкаш!
38
1
 
4
 
! Отговори
село преди 3 години
Търси ла е Ети с 30 сантовия маркуч. ....Жалко поредният погубен живот....
37
0
 
3
 
! Отговори
нмк преди 3 години
Няма ли кой да и оре нивата...на мойта като изора нишата,,,не може да иде до магазина..краката не и държат
36
0
 
4
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Няма да я обвинявам въпреки, че има за какво.Дано Бог и прости тая грешка, защото ако се осакати ще накаже не само себе си, а и близките й.Дано се оправи жената.....
35
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне ще може ли да ги разтваря, не е нужно да ги движи много?
34
0
 
7
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Да когато човек попадне в такава ситуация през зимата и без екипировка в никакъв случаи не трябва да спира за да "пренощува" на открито в снега!По добре да вървиш надолу по склоновете към хижа или населено място докато имаш сили. Дори и да си измръзнал и да не си чувстваш крайниците все още имаш шанс да оцелееш. Обаче спреш ли на едно място, отпуснеш ли се.....край! Тялото започва да изстива и до сутринта си довиждане. Най малко ще имаш сериозни измръзвания и травми.
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гадателска му работа.На вратата на ясновидка се звъни. От вътре се чува глас:- Кой е?- 'бах та и ясновидката!
32
2
 
5
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Нашите южни планини не са високи. Накъдето и да тръгне човек надолу стига или населено място или път за най много 4 - 6 часа,вместо да се излага на опастност цели 30 часа...говоря от опит!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Забравен багаж подсказал на спасителите, че в планината бедства човек.""Казала е на служителите на лифта, че ще спи под звездите в иглу."=========================================================Едното не се връзва с другото. Хем са знаели, хем багажът е подсказал. Иначе за останалото е ясно, Кремито и да се кремира все тая, къде е тръгнала сама в планината по средата на януари.
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Якетата за алпинистите,се правят от специален пух от специална птица и така,че да издържат на ниски температури,а тая тръгнала дори без ръкавици!Няма ли кой да им провежда разяснения с картинки и прости изречения как се излиза в планината и как да се предпазят, особено през зимата и да ги налепи като разяснителни плакати навсякъде,докато се научат?
29
1
 
9
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 3 години
Дано да я спасят и да не си загуби краката! И ако е била заспала,това е щяло да бъде сладка смърт...
28
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре,тя явно е с разковани дъски.Ясно!Ама на този,на който е казала,че отива по дънки,без ръкавици да спи на иглу под звездите на 2400м зимата-той какво е чакал?И той ли факс някакъв да му дойде за да я спре и извика полиция.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГробокопачТочно така се прави,когато нямаш никакъв избор и се налага да пренощуваш,прави се малко иглу от сняг,но трябва и да имаш добра екипировка,а не да тръгваш без ръкавици и без подходяща екипировка!
26
1
 
33
 
! Отговори
Перниканец преди 3 години
"Кремена е ясновидка"..."по пътя обаче се загубила". E нема що.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТя ако беше професионална планинарка,нямаше да тръгва без екипировка през зимата,да беше поне попитала някой професионалист как се излиза в планината!В раницата винаги трябва да има сухи вълнени и памучни чорапи,никога от синтетика,ръкавици от естествена кожа,обувки от естествена кожа - винаги един номер по-големи, гети, пикел и други неща
24
3
 
17
 
! Отговори
До Гоги преди 3 години
Ти очакваше Господ ли да слезе и да я свали от планината? Станалото е истинско чудо - първо жената е оцеляла ужасно много време на ужасно ниска температура (във фризера ми е -18). Второ - тръгнали са да я търсят, без дори тя да е поискала помощ, това е леко казано късмет. Много хора го нямат този късмет, а други дори не успяват да ги намерят. Дано да е постигнала душевен мир жената.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пъти хората писаха тук,че планината не е за всеки,особено през зимата?Да изкарат един курс за алпинисти,преди да тръгнат в планината,добре,че си е направила иглу от сняг,иначе нямаше да оцелее изобщо.Хората в ниското замръзват през зимата и им режат крайниците,камо ли в планината.Преди години две момчета от дом за сираци така си загубиха крайниците,тръгнали пеша да вървят през зимата от едно населено място до друго.
22
2
 
3
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
...естествен подбор
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли забранено зимата сам човек да ходи в планините ? Някога навсякъде имаше табели не пали огън в гората, не ходи в планината сам и ей такива ми ти работи.
20
0
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
До АнонименТова е поредни непрекъснатите медийни заливни как даден алпинист изкачил, еди кой си хималайски връх и какъв невероятен подвиг е това, но не пишат с каква екипировка въпросният е стигнал до там, че екипировката му е специална, направена да издържа дълго на температури под - 20 градуса. И въпреки, че са с такива екипировки, често се случва, героят да умре, доста безславно. С иглу под звездите, може, ама в предин ият й живот и то лятото;)))