Ваксинираните не са освободени от карантина

Всеки имунизиран подписва, че ще докладва за нежелани реакции
22 яну 2021 10:15, Петя Славова
31
Ваксинираните не са освободени от карантина
Снимка: БГНЕС

Ваксината няма да освобождава от карантина. Това се посочва в информационния модул за ваксините срещу COVID-19.  Всеки имунизиран ще трябва да спазва противоепидемичните мерки за известен период след ваксинирането, защото ще отнеме време, за да се забави или спре разпространението на вируса, пише в информацията.

Ваксините може да не предотвратят асимптоматична инфекция, което означава, че имунизирани лица все още ще могат да заразяват, въпреки че нямат симптоми, и следователно неволно да разпространяват вируса, предава "Монитор".

"Учените изчисляват, че за да се постави под контрол COVID-19, около 7 или 8 от всеки 10 души ще трябва да бъдат имунизирани. Поради тези причини има определен период от време, през който ще бъдат необходими и другите противоепидемични мерки като носене на маски, спазване на физическа дистанция и др", се посочва още в модула.

Още по темата


Съгласие

Преди поставянето на инжекцията, всеки човек попълва информирано съгласие. В него се вписват три имена, ЕГН, номер на лична карта и адрес. С полагането на подписа ни, се съгласяваме с три точки. В първата декларираме, че сме запознати с ползите от ваксината, рисковете от заболяването и неговите усложнения, показанията, начина на приложение и противопоказанията, взаимодействието с други лекарствени продукти и очакваните нежелани лекарствени реакции. Втората точка е за това, че при възникване на странични ефекти след ваксинацията следва да съобщим за появата им по всяко време на медицински специалист или на Изпълнителната агенция по лекарствата чрез попълване на електронен формуляр. Последната трета точка е, че сме съгласни да ни бъде приложена ваксина срещу COVID-19, като собственоръчно вписваме търговското име на препарата.

Картонче

След като попълним информираното съгласие, ще ни бъде направен преглед – измерване на кръвното налягане и сатурацията. Поставянето на самата ваксина отнема няколко секунди. По препоръка на производителите след това имунизираното лице трябва да остане под наблюдение за поне 15 минути. Когато процедурите приключат, ще получим картонче, че вече сме ваксинирани. На него се вписват трите ни имена, датата на която е поставена първата доза, датата, на която трябва да бъде приложена втората доза и партидният номер на флакона.

Препоръки

Трябва да се ваксинирате срещу коронавирус, ако попадате в една от шестте основни рискови групи – здравни работници на първа линия; хора, които живеят или работят в старчески дом; социални работници на първа линия; болногледачи на възрастни; хора на и над 65 г.; хора на средна възраст с хронични заболявания. Ваксината ще се предлага и на възрастни с различни заболявания. Пълният списък е посочен в раздел „Въпроси и отговори“ в информационния модул за ваксините на сайта coronavirus.bg. Сред посочените заболявания, при които имунизация ще се прилага са: рак на кръвта, диабет, деменция, сърдечни проблеми, астма, бъбречни и чернодробни заболявания, инсулт, наднормено тегло. На ваксина ще имат право и хора с понижен имунитет, например при провеждане на химиотерапия или лъчетерапия, както и хора с трансплантиран орган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
Я преди 3 години
А картончето завързано с конец за палеца на десния крак.
29
0
 
4
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Значи ако някой откаже да попълни декларацията за информирано съгласия няма да го ваксинират!?
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ПАК,ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ ДА СИ ПРИПОМНИМ,ЕДИН ВЪПРОС,ЗАДАВАН МНОГО ПЪТИ И ТАКА ВИСЯЩ СИ,БЕЗ ОТГОВОР - КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА ВСИЧКИ ДРУГИ БОЛЕСТИ И ТЕХНИТЕ ЖЕРТВИ???!!!
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опитни мишлета,гледали ли сте филма "Осъдени души" - е сега всички сте участници в масовките,където се избиват хората!!!А прочетохте ли раздел "съгласие"? Лично аз останах с убеждението,че за да си позволиш информирано съгласие,трябва най-малко да си завършил пълния курс висша медицина!!Иначе си просто малоумно зайче - нямаш си хабер,с какво се съгласяваш и как оневиняваш фармацевтичните бандюги, от каквато и да е отговорност.А тях ги следва политбандата!И накрая са опитните мишлета!
26
0
 
11
 
! Отговори
СВЪРЖЕТЕ ТОЧКИТЕ преди 3 години
От оздравелите никой не печели пари! Техните антитела не са официално одобрените от комисията по медицински фашизъм! Ако искат паспорт за добър гражданин - БОЦ!
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ... никой не говори за тези, които са го изкарали - т.нар. "излекувани" ( аз ги наричам оздравели) и имат антитела.Там какво се случва ?!?
24
0
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
От Китай можеше да договорим ваксини за всички на две доставки. Доказано най безопасните конвенционални ваксини. Без фризери и логистика по транспорта и без деградация на ваксината.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама хората все още си мислят , че по медиите и другите средства за масова информация може да им казват истината.Всичко е лъжа и манипулация ! - някога си мислех , че CNN е независима медия , оказва се най-манипулативната в света.И накрая винаги и за всичко става въпрос за ПАРИ ! - а където не става с пари става с много пари.
22
0
 
5
 
! Отговори
Магьосника преди 3 години
знаете ли че:кафе с мляко и канела за определено време прави същото както антителатав тази "супичка" има повече от 10 съединения, които инхибират повече от три протеина на вируса...(само като пример)
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксини има ли, къде са- само празни приказкиОсигурете ги тези ваксини най на края за желаещите
20
0
 
16
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Вече печалбарските фирми почнаха да водят война и да се палят както оня завод в Индия!Скоро ще има още!Вървете ми доказвайте че масовата маймунизация има някакъв смисъл а не е печалбарски бизнес на химическите комбинати!
19
0
 
15
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Не ме притеснява ваксината и не вярвам в теории за световна конспирация. Обаче все питам и никой не обяснява. Ако НЕ подпишеш декларацията за съгласие (не желаеш, неграмотен, психически проблем и т.н.) ще бъде ли отказан достъп до конституционното право на медицинска грижа?
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Учените изчисляват, че за да се постави под контрол COVID-19, около 7 или 8 от всеки 10 души ще трябва да бъдат имунизирани"???????КАК ЩЕ СЕ ПОСТАВИ ПОД КОНТРОЛкато пак може да се заразиши пак може да го разпространяваш?КЪДЕ Е КОНТРОЛА?Аз ли се побърках, или света?
17
1
 
20
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 3 години
Никой човек с нормална интелигентност не би се подложил на медицинска процедура, която не е правена досега в историята, не е тествана, може да има непредвидени и сериозни негативн ефекти след време, но затова пък е почти изцяло безполезна, и не прави напълно или трайно нито едно от нещата, за които е предназначена. Единствено може да се случи в някакво състояние на медийно замъгление на мисловната дейност, за което се работи денонощно, но все по-безуспешно.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауБаучо, скрий се някъде, не си страшно куче, а смешно пуделче.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бау не може да пробва тактики. Няма достатъчен умствен капацитет. Все пак е обикновен гербав ***.
14
14
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 12Много отдавна спрях да се опитвам да убедя някой. Глупави хора не могат да бъдат убедени. Това не променя факта, че само се правите на смели и на "бунтари" :D
13
0
 
22
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
Интересно как декларираме, че сме се запознали с "взаимодействието с други лекарствени продукти", като в официалната документация към ваксината /Файзер/ се посочва, че не са правени изследвания в тази посока?! Т.е. декларираме неверни данни!!! Май съвсем ни хвърлят по върбите.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауБаучо, не сме малки деца да се впрегнем като ни наречеш "страхливци" и да хукнем да се ваксинираме, за да ти доказваме, че не сме. Пробвай друга тактика.
11
0
 
26
 
! Отговори
Само питам-да знам преди 3 години
Ще се разрешават ли бракове между ваксинирани и неваксинирани? Ще има ли отделни тоалетни за ваксинирани и неваксинирани? Ще има ли промяна в данъците за ваксинирани и неваксинирани-една фирма обещава на служителите си по 250 долара ако се ваксинират, у нас "бонуси" ще се дават ли?